Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το συριακό σαρίν φρενάρει την απόφαση του ΟΗΕ

Η Ρωσία σήμερα θα παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νέες αποδείξεις του γεγονότος, ότι τα χημικά όπλα στη Συρία χρησιμοποιήθηκαν από την αντιπολίτευση, και όχι από τα στρατεύματα του Μπασάρ Άσαντ. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ πραγματοποίησε διαβουλεύσεις στη Δαμασκό με το Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ Μουάλεμ και έλαβε από αυτόν νέες αποδείξεις του γεγονότος, ότι τα χημικά όπλα χρησιμοποίησαν οι μαχητές.

Το ερώτημα, ποιος χρησιμοποίησε τα δηλητηριώδη αέρια στα περίχωρα της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου, έγινε σήμερα το κύριο «φρένο» στις εργασίες για το νέο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία. Οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ερμηνεύουν την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη χημική επίθεση ως ετυμηγορία για το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ, ενώ η Ρωσία και η Κίνα έχουν άλλη άποψη: οι δηλητηριώδεις ουσίες χρησιμοποιήθηκαν από τους μαχητές ως προβοκάτσια.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ελπίζει ότι οι αποδείξεις, που θα παρουσιάσει ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, θα αποσαφηνίσουν αυτήν την κατάσταση, είπε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Ρωσίας για τη Μέση Ανατολή, αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ:

- Οι Σύροι εταίροι έδωσαν πληροφορίες, τις οποίες συγκέντρωσαν σχετικά με τη χρήση των χημικών όπλων – όπως υποστηρίζουν οι συριακές αρχές – από την αντιπολίτευση. Αυτά τα έγγραφα θα παραδώσουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων προς μελέτη και σχετικές διαπιστώσεις.

Ο Μιχαήλ Μπογκντάνοφ υπενθύμισε, ότι ο μηχανισμός ελέγχου των συριακών χημικών όπλων αναφέρεται σαφώς στις συμφωνίες μεταξύ του επικεφαλής του ρωσικού ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στις 14 Σεπτεμβρίου. Οι προσπάθειες για επιβολή στο ΣΑ του ΟΗΕ ενός ακόμη σκληρού ψηφίσματος για τη Συρία είναι πέρα από τα πλαίσια αυτών των συμφωνιών και δυσκολεύουν την υλοποίησή τους.

Στην αποστολή στις ΗΠΑ στον ΟΗΕ στις 17 Σεπτεμβρίου τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ ήδη συζήτησαν ένα σχέδιο σκληρού αμερικανο-γαλλο-βρετανικού ψηφίσματος για τη Συρία. Αυτό προβλέπει την εφαρμογή του έβδομου κεφαλαίου του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ – τη χρήση βίας. Η Ρωσία επανέλαβε την αντίθεσή της σε μια τέτοια προσέγγιση. Η Μόσχα και η Κίνα ήδη τρεις φορές είχαν ασκήσει βέτο σε ανάλογα σκληρά ψηφίσματα. Φαίνεται ότι οι συζητήσεις για το νέο σχέδιο ψηφίσματος μπορεί να γίνουν το ίδιο εξαντλητικές, όπως και όλες οι προηγούμενες.

Παρά το γεγονός, ότι οι ΗΠΑ παρουσιάζουν τη θέση τους για τη Συρία ως μία ενιαία και μονολιθική θέση όλων των συμμάχων της Ουάσινγκτον, στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Αυτό δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό» ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Τα κράτη της ΕΕ θεωρούν, ότι στον τομέα της ασφάλειας τα εθνικά τους δικαιώματα έχουν μεγαλύτερη σημασία, απ’ ότι κάποια γενική θέση», - δήλωσε ο Σουλτς.

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό ανεξάρτητο τηλεοπτικό πρακτορείο ειδήσεων WND ανέφερε, ότι η σύνθεση του αερίου σαρίν, που ανακαλύφθηκε από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στην Γκούτα, μοιάζει με σαρίν «εργαστηριακού δείγματος», το οποίο χειροποίητα παρασκευάζεται από την «Αλ Κάιντα» σε παράνομα εργαστήρια στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Τουρκία. Επικαλούμενο μυστικά έγγραφα του Πενταγώνου, το WND υποστηρίζει, ότι η ύπαρξη τέτοιων τεχνολογιών παραγωγής είναι γνωστή στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ από το 2001.

Οι Σύροι αντάρτες προμηθεύτηκαν τα χημικά όπλα από τη Λιβύη
Τα χημικά όπλα έπεσαν στα χέρια των φονταμενταλιστών, που πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας, από τη Λιβύη μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για θέματα Οικονομίας της Συρίας Καντρί Τζαμίλ σε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Μετά τον πόλεμο του 2011 στη Λιβύη βασιλεύει το χάος, γράφουν δυτικοί ειδικοί. Οι νέες αρχές δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τις ένοπλες ομάδες, που αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα. Με φόντο την κρίση στην ασφάλεια εκεί εντοπίστηκαν αποθέματα χημικών όπλων, κρυμμένα από την εποχή του Καντάφι από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]