Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ομπάμα χαιρετίζει τη συμφωνία αλλά δηλώνει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δράσουν στη Συρία

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Γενεύη και στη πρέσβη Σούζαν Πάουερ στα Ηνωμένα Εθνη για να τους συγχαρεί. Και στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαιρετίζει τη αμερικανορωσική συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζει ένα σημαντικό και συγκεκριμένο βήμα για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο του Ασαντ. Υπογραμμίζει, όμως, πως απομένει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά για να επιτευχθεί ο στόχος.

Ο κ. Ομπάμα σημειώνει ότι το πλαίσιο που συμφωνήθηκε παρέχει τη δυνατότητα για την κατάργηση των χημικών όπλων της Συρίας με διαφανή και ταχύτατο τρόπο, ώστε να τερματιστεί για πάντα η απειλή όχι μόνο για το λαό της Συρίας αλλά και για την περιοχή και τον κόσμο . Η διεθνής κοινότητα αναμένει από το καθεστώς Άσαντ να ανταποκριθεί στις δημόσιες δεσμεύσεις της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι αν ο κ. Ασαντ δεν συμμορφωθεί  και η διπλωματία αποτύχει, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πανέτοιμες για να δράσουν. Εν μέρει, τόνισε, λόγω της αξιόπιστης απειλής βίας από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, τώρα έχουμε την ευκαιρία να επιτύχουμε τους στόχους μας μέσω της διπλωματίας.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στη θέση των αμερικανικών δυνάμεων, που ανέλαβαν να εκτελέσουν τα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας.

Μέχρι τώρα, είπε, και μετά τη συμφωνία γιά την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, παραμένουν στις θέσεις τους. Πρόσθεσε ότι η αξιόπιστη απειλή στρατιωτικής ισχύος υπήρξε κλειδί για να σημειωθεί διπλωματική πρόοδος και πρέπει το καθεστώς Άσαντ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του με βάση τη συμφωνία-πλαίσιο”.

Για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αποδέχθηκε τον όρο της Ρωσίας να μην περιλαμβάνεται η χρήση βίας στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Συρίας δεν τηρήσει τους όρους της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο κ. Λαβρόφ είπε στον κ. Κέρι ότι η Μόσχα δεν δέχεται το κεφάλαιο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει χρήση βίας και αυστηρότατες κυρώσεις, η Ουάσιγκτον επέλεξε να επιτύχει τη συμφωνία έχοντας το δικαίωμα να την παρουσιάσει ως επιτυχία στο εσωτερικό, διότι η αλήθεια είναι ότι εάν επέμενε στις απειλές του για στρατιωτικές επιθέσεις, η Ρωσία δεν θα πρότεινε τη διπλωματική λύση.

Τί αναμένουμε απο εδώ και πέρα; 

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο –εφόσον καταφέρουν να συμφωνήσουν- θα περάσει χωρίς προβλήματα. Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη χαιρετίσει τη συμφωνία και η Κίνα σίγουρα ειναι σε συνεννόηση με τη Ρωσία.

Το θέμα λοιπόν είναι εάν συμφωνήσουν στο κείμενο σχεδίου ψηφίσματος και τί θα συμβεί στην περίπτωση που τη Δευτέρα η έκθεση των επιθεωρητών ομιλεί ξεκάθαρα για χρήση χημικών και δείχνει την πλευρά του προέδρου Ασαντ. Διότι εάν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα η Ουάσιγκτον θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να καταγγέλλει το καθεστώς της Συρίας αλλά ταυτόχρονα θα υποστηρίζει το πλαίσιο συμφωνίας με τη Μόσχα.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι το πλαίσιο συμφωνίας είναι μία πολιτική νίκη του κ. Ομπάμα, αλλά για τη Μόσχα και τον κ. Πούτιν είναι στρατηγική νίκη. Υποστηρίζουν ότι σιγά σιγά η Ρωσία πήρε στη διεθνή σκηνή τη θέση που είχε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

Τι μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία;

Η συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο στην οποία κατέληξαν σήμερα ΗΠΑ και Ρωσία δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την πιθανή χρήση βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Συρίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι, είπε ότι δεν υπάρχει ήδη κάποιο σχέδιο για την μορφή που θα έχουν τα μέτρα τα οποία θα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει την συμφωνία, η οποία προβλέπει την πλήρη καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου μέχρι τα μέσα του 2014.

Ο ίδιος είπε ότι η διεθνής κοινότητα περιμένει τώρα από το καθεστώς Άσαντ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν στην επιβολή του Κεφαλαίου 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Κέρι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και οι προετοιμασίες για την ειρηνευτική διάσκεψη “Γενεύη 2″ για τη Συρία συνδέονται και κινούνται παράλληλα.

Χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες “εξαιρετικές”, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση που ελήφθη ήταν το αποτέλεσμα “συμβιβασμών και κοινής συναίνεσης” και ότι “ο στόχος επιτεύχθηκε”.

Ο Κέρι είπε ότι, με βάση την συμφωνία, η Δαμασκός θα πρέπει να υποβάλει μία “πλήρη καταγραφή” του χημικού της οπλοστασίου εντός μίας εβδομάδας.
Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν ότι η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και ότι η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Οι κ. Κέρι και Λαβρόφ δήλωσαν ότι αν η Δαμασκός δεν τηρήσει τη συμφωνία για το χημικό της οπλοστάσιο, η οποία πρέπει να οριστικοποιηθεί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), θα δεχτεί τις συνέπειες σύμφωνα με το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο προβλέπει κυρώσεις και προσφυγή στη βία.

Ο κ. Κέρι είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τη φύση των μέτρων αυτών και τόνισε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα διατηρεί το δικαίωμα της στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας. «Δεν μειώθηκαν οι επιλογές”, είπε.

Βρετανία, Γερμανία και ΟΗΕ

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και δήλωσε ότι τώρα θα ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς το έργο της εφαρμογής του σχεδίου. “Μίλησα με τον υπουργό (Τζον Κέρι)”, έγραψε ο Χέιγκ στο Twitter.
“Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο. Τώρα θα ξεκινήσει επειγόντως το έργο της εφαρμογής της”.

Τη συμφωνία χαιρέτισε σήμερα και το Βερολίνο. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε δήλωσε ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση αυξήθηκαν “σημαντικά” ύστερα από τη συμφωνία.

“Αν τα λόγια ακολουθήσουν οι πράξεις, οι πιθανότητες για μία πολιτική λύση θα έχουν αυξηθεί σημαντικά”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γερμανός υπουργός.
“Μία ειρήνη διαρκείας…μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσω μία πολιτικής συμφωνίας και όχι μίας στρατιωτικής λύσης”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν χαιρέτισε μεν τη συμφωνία, αλλά τόνισε ότι αυτή θα έπρεπε να σταθεί ευκαιρία για να σταματήσουν τα “φρικτά δεινά” που υφίστανται οι Σύροι, δήλωσε εκπρόσωπός του.

Ο Μπαν Κι-μουν δεσμεύτηκε ότι ο ΟΗΕ θα στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας, είπε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Βανίνα Μαεστράτσι.

Ο γγ του ΟΗΕ είχε δηλώσει πριν από την επίτευξη της συμφωνίας ότι τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί ειρηνευτική διάσκεψη αν συμφωνήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ είχε εκφράσει επιφυλάξεις ότι ο πρόεδρος Άσαντ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε όποιο σχέδιο ελέγχου του χημικού του οπλοστασίου.

Το πλαίσιο συμφωνίας, που αποκάλυψε η εφημερίδα New York Times.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Γιατί αυτοί κάνουν κουμάντο για το ποτέ και εάν επιτεθούν ;
    Γιατί να διαβάζουμε ανούσιες αναλύσεις ;
    Γιατί όλοι γράφουν μισές αλήθειες ; Τι μεγάλο ψέμα κρύβουν ;
    Ο Κερί είπε....ο μπαμιας είπε.....
    Τίποτα δεν λένε . Πατέρα έχουν τον άρχοντα του ψεύδους .
    Οι υπό τακτικοί του , σαν αψυχες μαριονέτες που ειναι παριστάνουν τους αρχηγούς και τους σπουδαίους .
    Βαρέθηκα να διαβάζω ψέματα και κακά κείμενα ενός κακού θεάτρου σκιών .
    Εδώ και δυο εβδομάδες η ταχα πολιτική εξουσία , εκτελεί το σχέδιο πολιτειακής ανωμαλίας , χαους και ο Θεός να βάλει το χέρι του .
    Και οι μουσουλμάνοι σφαγιαζουν Χριστιανούς με συμμάχους δυτικούς .Αυτο συμβαίνει και το θέμα ειναι εάν θα τους σταματήσουμε .Τουλαχιστον εντός .
    Τα Αλβανα ξεκίνησαν .....επίσης .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]