Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κένυα: 59 νεκροί από επίθεση ισλαμιστών σε εμπορικό κέντρο


  • Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των ομήρων 59 μέχρι στιγμής οι νεκροί 
  • Μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων μπήκαν μέσα στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι όπου έχουν οχυρωθεί ένοπλοι ισλαμιστές, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους ομήρους και τους τραυματίες, δήλωσε σήμερα πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.
Αδιευκρίνιστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των ομήρων που κρατούνται από ένοπλους ισλαμιστές σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι της Κένυας, το οποίο παραμένει περικυκλωμένο από τις ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας. Οι νεκροί αυξήθηκαν στους 59, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200 και στο κτίριο ακούγονταν ασταμάτητα πυροβολισμοί.

Η επίθεση αποδίδεται στην ισλαμιστική οργάνωση Σεμπάμπ, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε στο BBC ότι η εισβολή στο εμπορικό κέντρο αποτελεί «αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Κένυας στη Σομαλία».

Την Κυριακή, μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων μπήκαν μέσα στο εμπορικό κέντρο, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους ομήρους και τους τραυματίες, σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

Περίπου 4.000 στρατιώτες μάχονται κατά των ανταρτών στη Σομαλία από το 2011, προσθέτει το βρετανικό πρακτορείο. 


Κενυάτες που κατάφεραν να αποδράσουν από το εμπορικό κέντρο φέρεται να δήλωσαν ότι οι ένοπλοι επέτρεπαν σε όσους ομήρους δήλωναν μουσουλμάνοι να φύγουν.

Σύμφωνα πάντως με το CNN, στο εμπορικό κέντρο βρίσκονται περίπου 30 όμηροι, ενώ η κενυατική κυβέρνηση εκτιμά τον αριθμό των ενόπλων σε δέκα με 15.

Το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ανέφερε στο μεταξύ ότι οι στρατιώτες έχουν καταλάβει τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο του συγκροτήματος ενώ οι ισλαμιστές της οργάνωσης Σεμπάμπ περιορίστηκαν στα δύο τελευταία επίπεδα. 

Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στο λαό και την κυβέρνηση της Κένυας σε αυτές τις δύσκολες ώρες». Τα 15 μέλη του ΣΑ επανέλαβαν ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές της, και δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένα να την πολεμήσουν.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-Μουν χαρακτήρισε την επίθεση «προμελετημένη ενέργεια που στόχευε τους ανυπεράσπιστους πολίτες». Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι ένοπλοι, ορισμένοι εκ των οποίων μιλούσαν αραβικά ή σομαλικά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εισέβαλαν το μεσημέρι στο εμπορικό κέντρο Westgate Mall την ώρα που πολλές οικογένειες έκαναν τις αγορές τους και θαμώνες κάθονταν σε καφέ. 

Πάντα γεμάτο τα σαββατοκύριακα, το πολυκατάστημα αυτό είχε αναφερθεί πολλές φορές ως πιθανός στόχος οργανώσεων που συνδέονται με την αλ Κάιντα, όπως οι ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ της Σομαλίας.

Οι δράστες άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και πέταξαν χειροβομβίδες εναντίον του πλήθους, των πελατών και των εργαζομένων στο εμπορικό κέντρο.

Συνελήφθη ένας από τους δράστες


Οι κενυατικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συλλάβει τον έναν από τους ενόπλους, σύμφωνα με μήνυμα που ανήρτησε η κενυατική Προεδρία στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης twitter.

Την ίδια πληροφορία είχαν μεταδώσει νωρίτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα Κενυάτες αξιωματούχους.

Επίσης μέσω του twitter, ο επικεφαλής της Αστυνομίας της χώρας της ανατολικής Αφρικής, Ντέιβιντ Κιμάιγιο, ανέφερε ότι πολλοί άλλοι ένοπλοι έχουν παγιδευτεί μετά την επέμβαση δυνάμεων της Αστυνομίας και του Στρατού στο Westgate Mall. 

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αμερικανοί πολίτες τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή στο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι, την οποία καταδίκασε κάνοντας λόγο για μια «παράλογη πράξη βίας».

«Λάβαμε αναφορές ότι αμερικανοί πολίτες τραυματίστηκαν στην επίθεση, και η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει δραστηριοποιηθεί για να παράσχει βοήθεια», σημείωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χαρφ σε ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα. Απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες.

Η επίθεση είναι η πιο αιματηρή στο Ναϊρόμπι μετά από εκείνη της αλ Κάιντα τον Αύγουστο του 1998 εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Κένυας, όταν πάνω από 200 άνθρωποι είχαν βρει τον θάνατο.

Ανάληψη ευθύνης

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε με μήνυμα στο twitter η σομαλική οργάνωση Σεμπάμπ, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα.

«Οι μουτζαχεντίν διείσδυσαν σήμερα το μεσημέρι στο Ουέστγκεϊτ. Σκότωσαν πάνω από 100 Κενυάτες άπιστους και η μάχη συνεχίζεται» ανέφερε το μήνυμα. 


Επίσης, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ανέφερε ότι η Σεμπάμπ ανέλαβε επικοινωνώντας με αυτό την ευθύνη για την επίθεση.

Τουλάχιστον τρεις Βρετανοί νεκροί

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος τριών Βρετανών κατά την επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι της Κένυας και προειδοποίησε ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να περιμένουν «κι άλλες κακές ειδήσεις».

«Ξέρουμε ότι σκοτώθηκαν τρεις Βρετανοί. Επειδή η επίθεση συνεχίζεται, πρέπει να περιμένουμε κι άλλες κακές ειδήσεις», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Bρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ προήδρευσε νωρίτερα στο Λονδίνο της συνεδρίασης μιας επιτροπής κρίσης που ασχολήθηκε με την επίθεση στην κενυατική πρωτεύουσα. 


Ενισχύσεις σε διπλωματικό προσωπικό θα σταλούν από το Λονδίνο στο Ναϊρόμπι για να παρασχεθεί «προξενική υποστήριξη».

Στο μεταξύ, στη Χάγη, οι δικηγόροι του αντιπρόεδρου της Κένυας, Ουίλαμ Ρούτο, ζήτησαν την αναβοyλή της δίκης του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), ώστε να του επιτραπεί να επιστρέψει στην Κένυα για να ασχοληθεί με την αιματηρή επίθεση.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι οι δικαστές του ΔΠΔ θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα, για να αποφασίσουν σχετικά με το αίτημα του κ. Ρούτο.

Ο τελευταίος, όπως και ο πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αναφορικά με το ρόλο τους στο συντονισμό ενός κύματος βίας που σάρωσε την αφρικανική χώρα μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2007.




Πηγές: Russia Today  , Sigmalive  , Eλευθεροτυπία  



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]