Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο J. Asmussen, το τρίτο μνημόνιο και το εκλογικό ατύχημα


Του Γιάννη Αγγέλη

Η παρουσία και οι συναντήσεις του κ. Asmussen στην Αθήνα ξεκαθαρίζουν τον ορίζοντα σε δύο μέτωπα: το τρίτο πακέτο στήριξης συνοδεύεται από νέο μνημόνιο με ενδεχόμενες πολιτικές επιπλοκές, ενώ το εγχείρημα ανάκαμψης της οικονομίας προϋποθέτει εγχώρια ιδιωτική συμμετοχή.

Τόσο με τις χθεσινές δηλώσεις του ευρω-τραπεζίτη, όσο και με τις συνοδευτικές και σχεδόν ταυτόχρονες επεμβάσεις Schaeuble και Merkel από την Γερμανία, επιβεβαιώνεται η δέσμευση του Eurogroup απέναντι στο ΔΝΤ από τον περασμένο Νοέμβρη, για νέα παρέμβαση διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το 2014.

Όπως όμως διευκρινίζεται τόσο από τα στελέχη της τρόικας όσο και από κοινοτικούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, ένα τρίτο πακέτο στήριξης θα συνοδεύεται από ένα επιπλέον μνημόνιο για όσο διάστημα διαρκεί η νέα οικονομική στήριξη. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι γνωστές στην ελληνική κυβέρνηση και επαναβεβαιώθηκαν χθες στις συζητήσεις που είχε ο κ. Asmussen στην Αθήνα.

Άλλωστε η επίσκεψη του κ. Asmussen τυπικά έχει να κάνει με την ενημέρωσή του για την κατάσταση της οικονομίας αφού η ΕΚΤ έχει ήδη ενημερωθεί από την τρόικα και εξάλλου υπάρχει διαρκής ενημέρωση από την ΤτΕ...

Η «διευκρίνιση» αυτή αυξάνει τον προβληματισμό της κυβέρνησης καθώς ο συνομιλητής της τρόικας για ένα τρίτο πακέτο στήριξης όσο μικρό και αν είναι αυτό θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει ένα νέο τρίτο μνημόνιο συμφωνίας για επιπλέον μέτρα, πριν καν στεγνώσει το μελάνι του τελευταίου πακέτου οικονομικής προσαρμογής με απολύσεις, πλειστηριασμούς και περαιτέρω περιορισμούς σε μισθούς και συντάξεις... Και αυτό όταν ήδη πριν από λίγο καιρό δοκιμάσθηκαν με σοβαρές απώλειες οι κυβερνητικές αντοχές της τρικομματικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ πάντως χθες έσπευσαν, με άτυπη ενημέρωση, να διοχετεύσουν τις εκτιμήσεις του Υπουργείου ότι είναι πολύ πιθανό να μη χρειασθεί και τρίτο πακέτο στήριξης. Δηλαδή και νέο μνημόνιο.

Την θέση του νέου πακέτου στήριξης -όπως εξήγησε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών- θα μπορούσε να καλύψει το... περίσσευμα των κεφαλαίων από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα μπορούσε μαζί με τα κεφάλαια από την πώληση της Eurobank να φτάσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι στα 13 – 14 δισ. ευρώ. Όσο δηλαδή και το φημολογούμενο τρίτο δάνειο... Σε κάθε περίπτωση πάντως ένα μικρό επιπλέον δάνειο της τάξης των 3 – 5 δισ. ευρώ από τον ESM δεν θα συνοδεύεται από σοβαρές επιβαρύνσεις των ήδη εφαρμοζόμενων μέτρων.

Στην περίπτωση αυτή βέβαια εξαντλούνται τα "μαξιλάρια" που έχουν δημιουργηθεί για την κάλυψη επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά τα stress test και τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων (πλειστηριασμοί, κ.λ.π.).

Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι συζητήσεις με τον κ. Asmussen φαίνεται να επηρεάζουν τα χρονοδιαγράμματα πολιτικών αποφάσεων οι οποίες είχαν αφεθεί από πλευράς κυβερνητικών εταίρων να ληφθούν μετά τις γερμανικές εκλογές.

Το δεύτερο μέτωπο για το οποίο η παρουσία του κ. Asmussen φαίνεται να οδηγεί σε εξελίξεις έχει να κάνει με τις επαφές του με τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα.

Η ανάκαμψη της οικονομίας μετά από την μακρόχρονη ύφεση έχει αναδειχθεί λόγω της εκρηκτικής ανεργίας σε κεντρικό ζήτημα και προτεραιότητα γύρω από την οποία συγκεντρώνεται η προσοχή της ΕΚΤ και της γερμανικής κυβέρνησης.

Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν γίνει γνωστές ουσιαστικές πληροφορίες για τις κατ’ ιδίαν σχετικές συζητήσεις του κ. Asmussen, που αφορούν στην πρόσκλησή του προς εγχώριους οικονομικούς ιδιωτικούς φορείς για την συμμετοχή τους «με ανάληψη του απαραίτητου επιχειρηματικού ρίσκου» στο εγχείρημα ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης.

Πάντως από πλευράς στελεχών της ΕΚΤ είχε επισημανθεί πριν από την επίσκεψη Asmussen η ανάγκη «μιας πλέον ενεργού συμμετοχής των διαθέσιμων ιδιωτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα στην επιχείρηση εξόδου από την ύφεση» η οποία κατά τις ίδιες πηγές θα πρέπει να συνοδεύει την νέα προσπάθεια ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους...

Ο κ. Asmussen φέρεται να «ακούει με προσοχή τον προβληματισμό των Ελλήνων επιχειρηματιών για τις πρωτοφανείς δυσκολίες τραπεζικής χρηματοδότησης» και για το γεγονός ότι το κόστος χρηματοδότησης είναι σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικό για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και ενίσχυσης της δραστηριότητας και «υποσχέθηκε βοήθεια». Περισσότερη προσοχή πάντως φέρεται να έδειξε για το πώς επηρεάζονται αρνητικά από τις δυσκολίες αυτές όλες οι προσπάθειες εξαγωγικής δραστηριότητας από τις οποίες η ΕΚΤ περιμένει την βασική βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η συνάντηση με επιχειρηματίες

Ολιγομελής ήταν η παρουσία επιχειρηματιών στο τραπέζι που διοργάνωσε, όπως είχε ανακοινωθεί, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Γ. Ζανιάς στον J. Asmussen χθες το βράδυ σε παραλιακό εστιατόριο. Στο γεύμα πέραν του ιδίου και του κ. Τουρκολιά παραβρέθηκαν οι κ.κ. Μιχάλης Τσαμάζ πρόεδρος του ΟΤΕ, ο Δ. Ματζούνης της Alpha Bank, o Θ. Βενιάμης πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος, εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του Costa Navarino, ο Ευ. Μυτιληναίος του ομώνυμου Ομίλου και ο Σ. Θεοδωρόπουλος της Chipita.

Σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν οι παρευρισκόμενοι στο γεύμα, η συζήτηση περιστράφηκε στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Η υψηλή φορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας, τα υψηλά επιτόκια και το κόστος της ενεργείας αναφέρθηκαν ως τα κυριότερα προσκόμματα στην ανάπτυξη, ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη να καλλιεργηθεί και να ενισχυθεί το κλίμα εμπιστοσύνης. Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, εκτός από τους παραπάνω παράγοντες, ξεχώρισε και το κανονιστικό πλαίσιο στις τηλεπικοινωνίες "ως σημαντικό στοιχείο που επηρεάζει την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η ρύθμιση, με τον τρόπο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, δεν προωθεί τις επενδύσεις και δεν ευνοεί τους πολίτες, ως εκ τούτου είναι εμπόδιο στην εξέλιξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας".


-->
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]