Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εισβολή στη Συρία: τίμημα υψηλό, σκοπός ασαφής

Το ζήτημα της έναρξης της στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Δαμασκού, όπως φαίνεται, έχει ήδη λυθεί. Αμερικανικά πολεμικά πλοία προσεγγίζουν τις ακτές της Συρίας και επίσημα πρόσωπα από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες όλο και συχνότερα λένε ότι η επίθεση στο καθεστώς Μπασάρ Άσαντ μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ. Το κόστος της θα ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια και οι ειδήσεις για τη συμμετοχή της Δύσης στη συριακή σύγκρουση ήδη έχουν ταρακουνήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αυτές τις ημέρες οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στις ακτές της Συρίας το αντιτορπιλικό Mahan. Αυτό είναι το τέταρτο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που βρίσκεται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Όπως διευκρίνισε ο αρχηγός του Πενταγώνου Τσακ Χέιγκελ, ο στρατός των ΗΠΑ είναι έτοιμος να επιτεθεί στη Συρία, αν ο Μπαράκ Ομπάμα δώσει τη σχετική διαταγή. Εν τω μεταξύ πολλοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι αυτή η επιχείρηση θα καταστεί μεγάλο βάρος για τον αμερικανικό προϋπολογισμό. Μπορεί να κοστίσει το λιγότερο μερικές εκατοντάδες εκατ. δολάρια, διαβεβαιώνει ο Διευθυντής ενημερωτικών σχεδίων του Κέντρου PIR Αντρέι Μπακλίτσκι:
- Στην πραγματικότητα σήμερα είναι αρκετά δύσκολο να πει κανείς πόσο θα κοστίσει αυτή ηκαμπάνια. Κατά τη διάρκεια παρόμοιας επιχείρησης στη Λιβύη δαπανούνταν περίπου ένα εκατ. δολάρια την ημέρα μόνο για τα πυραυλικά χτυπήματα.
Ούτε στο ίδιο το Πεντάγωνο δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις σχετικά με το ύψος των δαπανών. Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ ήδη από τον Ιούνιο διατύπωσε πέντε πιθανά σενάρια παροχής βοήθειας στους αντάρτες της Συρίας. Για το ποιό οικονομικό από αυτά – της εκπαίδευσης των μαχητών της αντιπολίτευσης και τον εφοδιασμό τους με κατασκοπευτικά στοιχεία – θα χρειαστεί η χορήγηση 500 εκατ. δολαρίων ετήσια. Και τα σενάρια, που προβλέπουν μιας πλήρους κλίμακας εμπλοκή του αμερικανικού στρατού στη συριακή σύγκρουση, θα κοστίζουν τουλάχιστον ένα δισεκ. δολάρια το μήνα.

Από μια πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι συνεπάγεται ότι η Ουάσιγκτον υπολογίζει να εξοικονομήσει και να περιοριστεί μόνο στα πυραυλικά χτυπήματα. Όμως είναι μάλλον απίθανο ότι αυτή η επιχείρηση θα εξασφαλίσει την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, θεωρεί η πολιτική εμπειρογνώμονας Γιεβγκένια Μπόικο:
- Η πείρα των πολεμικών επιχειρήσεων των δυτικών χωρών σε άλλα καυτά σημεία, κυρίως στη Λιβύη, δείχνει ότι ένας μικρός νικηφόρος πόλεμος σίγουρα δεν θα πετύχει. Οι συριακές Αρχές έδειξαν πολύ μεγάλη ικανότητα αντίστασης στην εξωτερική πίεση, όπως εξάλλου και στην εσωτερική, σε σύγκριση με τις Αρχές της Λιβύης.
Πάντως, ακόμα και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί εταίροι τους αποφασίσουν να προβούν σε πλήρους κλίμακας επιχείρηση στη Συρία, ο τερματισμός της σύγκρουσης δεν θα είναι δυνατός. Αντίθετα, πολλοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το επίπεδο βίας στη χώρα αυτή θα αυξηθεί. Μάλιστα, κατά την άποψη του Αντρέι Μπακλίτσκι, αποσταθεροποιώντας την κατάσταση, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αντιλαμβάνονται και πολύ καλά ποιος είναι ο τελικός του στόχος:
- Από τις τελευταίες δηλώσεις του Κέρι βγαίνει το συμπέρασμα ότι γενικά κάτι πρέπει να κάνουν, διότι έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα. Όμως ακριβώς τι να κάνουν δεν είναι σαφές. Σε περίπτωση πυραυλικών χτυπημάτων, θα μπορεί να γίνει λόγος για την τιμωρία του καθεστώτος Άσαντ και όχι για την ανατροπή του, ούτε ακόμα και για την επιφορά σημαντικών αλλαγών στην πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων. Δηλαδή αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προβούν σε στρατιωτική επιχείρηση, αυτή θα έχει πρώτα απ΄ όλα πολιτική και όχι στρατιωτική σημασία.

Εν τω μεταξύ οι ειδήσεις για το ενδεχόμενο επιχείρησης κατά της Συρίας ήδη ανησυχούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Συγκεκριμένα, οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν μειωθεί μετά στις δηλώσεις του Τζον Κέρι για το ενδεχόμενο εφαρμογής του στρατιωτικού σεναρίου στη Συρία. Υπό το φως αυτών των δηλώσεων αυξήθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]