Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Πακιστανοί ταλιμπάν πηγαίνουν στη Συρία


Την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι εξαιτίας της σημαντικής αύξησης της τρομοκρατικής απειλής κλείνουν τη διπλωματική τους αντιπροσωπεία στην πακιστανική πόλη της Λαχώρης. Είναι ενδιαφέρον το ότι μαζί με τους Αμερικανούς διπλωμάτες αυτή τη χώρα, όπως φαίνεται, άρχισαν να την εγκαταλείπουν και οι εξτρεμιστές. 

Όπως δήλωσαν σε δημοσιογράφους του Associated Press αξιωματικοί των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, να εγκαταλείψουν τη χώρα προσπαθούν τόσο οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα και οι Πακιστανοί ταλιμπάν, όσο και οι «φιλοξενούμενοί» τους από τις χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Οι ξένοι αποφάσισαν ότι τώρα πια χρειάζονται περισσότερο στη Συρία, ενώ οι ντόπιοι παραπονιούνται  απροκάλυπτα γιατί όσοι  βρέθηκαν υπό την παρακολούθηση των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, στη χώρα έγινε εντελώς αδύνατο να εργαστούν.

Οι ταλιμπάν δηλώνουν ότι στη Συρία τους τελευταίους δυο μήνες πήγαν 70 «μαχητές» και άλλοι 40 μόνο περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία. Από το Πακιστάν φεύγουν με διάφορους τρόπους – με κότερα στο Ομάν ή, αεροπορικώς, για παράδειγμα, στη Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Σουδάν. Σε αυτές τις χώρες προς το παρόν, προφανώς, δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ασχοληθούν με πλαστά διαβατήρια ύποπτων μεταναστών.

Όπως φαίνεται, ανάμεσα στις χώρες διέλευσης των Πακιστανών καθοδόν προς τη Συρία δεν φαίνεται, λόγου χάριν, η Υεμένη, και φαίνεται ότι στις χώρες, στις οποίες ο αγώνας κατά της Αλ Κάιντα διεξάγεται στα σοβαρά, αυτοί πραγματικά δεν νιώθουν άνετα. Όπως έδειξε το αποτυχημένο «πραξικόπημα» στην Υεμένη, οι τοπικές μυστικές υπηρεσίες αποτραπούν αρκετά αποτελεσματικά τις ενέργειες των ντόπιων επαναστατών και συμπεριφέρονται πολύ σκληρά στους ανεπιθύμητους ξένους.

Ωστόσο, δεν πάνε όλα και τόσο καλά. Για τους τρομοκράτες ακόμα έχουν μείνει μέρη όπου, όπως φαίνεται, όχι μόνο δεν τους κάνουν τίποτα, αλλά και όπως δήλωσε ένας από αυτούς, «γνοιάζονται πολύ καλά γι΄αυτούς». Π.χ., στο Σουδάν, το οποίο πριν λίγα χρόνια με μεγάλη δυσκολία ανάγκασαν να εκδιώξει το μπιν Λάντεν, σήμερα ορισμένοι Πακιστανοί ταλιμπάν πηγαίνουν για εγκατάσταση με τις οικογένειες τους. Ήδη το 2009 η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κήρυξε ως ένα από τα σημεία της νέας στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι αυτής της χώρας «εγγύηση του ότι το Σουδάν δεν παραχωρεί καταφύγιο στους διεθνείς τρομοκράτες». Μέχρι τα τέλη του 2012 στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, στις οποίες στο Σουδάν παρείχαν προστασία, έμεινε μόνο η Χαμάς. Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι μέχρι την εξάλειψη του «τρομοκρατικού θέρετρου» σ΄ αυτή τη χώρα έμεινε ένα βήμα. Όμως ήρθε το 2013 και το Σουδάν εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών, που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Όπως φαίνεται, οι παλιές πληροφορίες ότι το 2002 η Αλ Κάιντα και οι ταλιμπάν μετέφεραν μυστικά στο Σουδάν από το Πακιστάν μεγάλες παρτίδες χρυσού, σήμερα κάθε άλλο παρά φαίνονται ως νέες πλαστές διαδόσεις του «κίτρινου Τύπου». Είναι απόλυτα δυνατό ότι η Αλ Κάιντα, ακολουθώντας το δρόμο του ιδρυτή της, συνεχίζει να τροφοδοτεί εκεί τους προστάτες της, που έχουν κύρος και επιρροή.
 
Ποια υπαρκτή απειλή αποτελούν οι ταλιμπάν για τη Συρία; Ένας Αμερικανός, βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τον οποίο φιλοξένησα πρόσφατα, συμφωνεί ότι με τη διοργάνωση, την πειθαρχία και την επικοινωνία κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων τα πράγματα γι΄αυτούς πάνε καλύτερα, παρά στην περίπτωση των Αράβων συναγωνιστών τους. Όμως με τον τακτικό στρατό χρόνια και οι μεν και οι δε δεν τα βγάζουν πέρα. Ωστόσο είναι αναγνωρισμένοι κορυφαίοι σε ό,τι αφορά τον «πόλεμο των ναρκών» εναντίον του αμάχου πληθυσμού. Και στη Συρία θα ήταν καλύτερα να μην τους αφήσουν να περάσουν. Όμως ενόσω στο παγκόσμιο τρομοκρατικό δίκτυο υπάρχουν τέτοιου είδους κενά, ο «τρομοκρατικός τουρισμός» θα συνεχίζεται, φέρνοντας τη συμφορά και το θάνατο σε εντελώς αθώους ανθρώπους.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Το ανησυχητικό είναι ότι και στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί δεκάδες χιλιάδες Πακιστανοί, χωρίς κανένα έλεγχο και ποιός ξέρει αν αυτοί είναι εξτρεμιστές ή όχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "και ποιος ξερει αν αυτοι ειναι εξτρεμιστες η οχι .."
      Και η κουτση Μαρια ξερει οτι ειναι σφαχτες , γιατι οχι μονο δεν το κρυβουν , αλλα το εχουν κανει και σαφες στον κατακτημενο λαο μας .

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]