Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στον αστερισμό του... Σημίτη


Το όλον ΠΑΣΟΚ αυξάνει όλο και περισσότερο την πίεση στον Βενιζέλο με τα αδύναμα χέρια...

Του Γιώργου Κατσίγιαννη

Ο συντονισμός της ορχήστρας της Κεντροαριστεράς με μαέστρο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είναι το πολιτικό ζητούμενο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ για να τιμήσει την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή του κ. Σημίτη στην εκδήλωση δεν θα έχει τυπικό χαρακτήρα, αλλά πιο ουσιαστικό. Οπως προκύπτει από τις έως τώρα παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, από τις οποίες δεν απουσιάζει το ενδιαφέρον οικονομικών και επιχειρηματικών κύκλων, ο πρώην πρωθυπουργός θα επιδιώξει να δώσει το σήμα της εκκίνησης για την ανασύσταση του χώρου της Κεντροαριστεράς μέσα από την ανάγκη συνεννόησης για συνεργασία των διασκορπισμένων στα τέσσερα σημεία του πολιτικού ορίζοντα «μεταρρυθμιστικών» ομάδων, ώστε, ενόψει των εκλογών, να σχηματοποιηθεί μια νέα πολιτική δύναμη.

Ενα τέτοιο σχήμα, που θα θυμίζει περισσότερο «αναγκαστικό συμβιβασμό για την πολιτική επιβίωση των πρωταγωνιστών του», θα έχει ως κύρια στόχευση τον μη «αποκλεισμό των εκσυγχρονιστικών και μεταρρυθμιστικών ομάδων της χώρας» από τις μελλοντικές κυβερνήσεις συνεργασίας -ανεξαρτήτως αριστερού ή δεξιού προσήμου. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι «πρόσωπο αναφοράς σε έναν αστερισμό δυνάμεων», ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που κρατάει αποστάσεις από τη σημερινή ηγεσία του κόμματος, και εξηγεί ότι ο κ. Σημίτης «μπορεί να εγγυηθεί» το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα υποτάξει τις ατομικές του φιλοδοξίες και βλέψεις σε μια «νέα συλλογικότητα». Σε σχετικές κρούσεις που έχει δεχθεί, ο κ. Βενιζέλος αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα είχε αντίρρηση να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, αντιλαμβανόμενος πως, σε αντίθετη περίπτωση, θα πληρώσει με το ίδιο νόμισμα την ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός, που επίσης θα είναι παρών στην εκδήλωση, πιστεύει ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα η «αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης» δεν μπορεί να αφεθεί στα «αδύναμα χέρια» του κ. Βενιζέλου. Με βάση τα παραπάνω, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δείχνει να είναι εγκλωβισμένος στις συμπληγάδες των δύο πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών του κόμματος, ενώ το χαλί της ομηρίας του στρώνεται και από το πάλαι ποτέ κραταιό κομματικό ιερατείο της Χαριλάου Τρικούπη.

ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ενόψει της εκδήλωσης αναπτύχθηκε ένας μυστικός διάλογος ανάμεσα σε ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που ναι μεν θα συμμετάσχουν σε αυτή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να «ενεργοποιηθούν» για χάρη της «μονοκρατορίας» του κ. Βενιζέλου, θεωρώντας τον αδύναμο κρίκο. Παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να τους εμπλέξει στις κομματικές διαδικασίες. Η ομάδα αυτή που κρατάει αποστάσεις ασφαλείας από τον Ευ. Βενιζέλο αποτελείται από τους Κώστα Λαλιώτη, Δημήτρη Ρέππα, Θεόδωρο Πάγκαλο, Βάσω Παπανδρέου, Πέτρο Ευθυμίου και Κώστα Σκανδαλίδη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ τους και συζητούν κάθε εναλλακτικό σχέδιο που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής ανασυγκρότησης του χώρου. Εσχάτως, συνομιλητές αυτής της ομάδας έχουν γίνει η Φώφη Γεννηματά και ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος πλέον βρίσκεται ανοιχτά απέναντι από τον κ. Βενιζέλο.

Εκτός από τους «εντός ΠΑΣΟΚ» προβληματισμένους για την πορεία του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος, υπάρχει και μια άλλη ομάδα πρώην υπουργών, που βρίσκεται εκτός κομματικού πλαισίου και αναμένει την «ανατροπή» του κ. Βενιζέλου, ώστε να «προσχωρήσει» σε ένα άλλο συνεργατικό σχήμα με το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για πρώην υπουργούς, οι οποίοι είτε αρνήθηκαν την πρόσκληση που τους απηύθυνε ο κ. Βενιζέλος να παραστούν στην εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη, είτε δεν την έλαβαν ποτέ τους. Μεταξύ αυτών, οι Αννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Φλωρίδης και Αλέκος Παπαδόπουλος.

Γκρίνια και για την επιλογή των καθηγητών

Πέρα από το ποιο θα είναι το «πολιτικό αποτέλεσμα» της εκδήλωσης για την 3η του Σεπτέμβρη σε σχέση με την ανασύσταση του κεντροαριστερού χώρου, στο παρασκήνιο έχει ξεσπάσει γκρίνια και για την επιλογή των «καθηγητών» (κ.κ. Βούλγαρης, Δοξιάδης, Παγουλάτος, Μόσιαλος, Μαρατζίδης, Βερέμης) που θα κληθούν να αποτιμήσουν και να αξιολογήσουν την πορεία του ΠΑΣΟΚ από το 1974 έως σήμερα.

Αρκετοί εξ αυτών έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στον γεννήτορα του Κινήματος, Ανδρέα Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να εκφράζονται ανησυχίες μήπως η εκδήλωση λάβει χαρακτήρα «ενταφιασμού» της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ και «απαξίωσης» των κυβερνήσεων της «Αλλαγής».

Ηδη η πρώτη αντίδραση για αυτό που «πάει να στηθεί» και μπορεί να έχει ως στόχο την «αποθέωση» της υπευθυνότητας του κ. Βενιζέλου να συμμετάσχει άνευ όρων στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, προβάλλοντας προσχηματικά την «ανανέωση της προγραμματικής συμφωνίας μαζί του», εκδηλώθηκε από τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, ο οποίος δεν πρόκειται να πάει. «3η Σεπτέμβρη χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν υπάρχει. Να πάω να ακούσω ποιους; Τον Παγουλάτο, τον Δοξιάδη και άλλους που μισούν τον Ανδρέα;», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η παρέμβαση που σκοπεύει να πραγματοποιήσει στο πλαίσιο της εκδήλωσης και ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες, όπως είχαν αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», βρίσκεται στο επίκεντρο παρασκηνιακών ζυμώσεων, με φόντο τα σενάρια της επόμενης ημέρας στο ΠΑΣΟΚ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ρέππας ετοιμάζει ηγετική παρέμβαση, που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη σαφή διαφοροποίησή του από την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Βενιζέλος.





Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ολα τα ονοματα που διαβασα ειναι για κρεμαλα .
    Και σιγουρα δεν ενδιαφερει ΚΑΝΕΝΑΝ τα πρασινοσκουλικια , οπως και τα αλλα τα σκουληκια της μεταπολιτευσης .
    Δεν υπαρχει πασοκ .
    Αλλαζαμε σελιδα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]