Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κατασκόπευε στη Χίο επί τρία χρόνια και η ΕΥΠ κοιμόταν

Η σύλληψη του 72χρονου Γερμανού, που δούλευε ως πράκτορας για λογαριασμό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ανέδειξε τη διάλυση που υπάρχει στον τομέα αντικατασκοπίας


Αναστάτωση στην ΕΥΠ προκάλεσε η σύλληψη στη Χίο 72χρονου Γερμανού που, όπως προκύπτει τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια, δούλευε ως πράκτορας για λογαριασμό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Αξιωματούχοι μάλιστα της υπηρεσίας ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένοι που η δράση του κατασκόπου δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη του τοπικού κλιμακίου νωρίτερα, ιδίως όταν στις ερημικές τοποθεσίες του χειμώνα τριγυρνούσε με φωτογραφικές μηχανές κοντά στα στρατόπεδα ένας ηλικιωμένος μοναχικός… τουρίστας.

Εκείνο όμως που πρόκειται να ενοχλήσει περισσότερο, καθώς θα αναδείξει τη διάλυση που υπήρχε στον τομέα αντικατασκοπίας, είναι εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που αναφέρουν πως πριν ο 72χρονος εγκατασταθεί στο νησί ζούσε στην Τουρκία όπου και στρατολογήθηκε από τη ΜΙΤ. Προκειμένου λοιπόν να διαλευκανθεί το παρελθόν του, άνδρες της ΕΥΠ ανέλαβαν ειδικές έρευνες που ώς και χθες βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Οι φωτογραφήσεις
Ο 72χρονος Γερμανός συνελήφθη το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στα Αρμόλια Χίου από αστυνομικούς του τμήματος Μαστιχοχωρίων και από την εξέταση των δυο φωτογραφικών μηχανών του, αλλά και των καρτών αποθήκευσης, που είχε, διαπιστώθηκε ότι ώρες νωρίτερα είχε φωτογραφήσει στρατόπεδο της περιοχής, ενώ είχε αποθηκευμένες φωτογραφίες με φράγμα και δρόμου που βρίσκονται περιμετρικά άλλου στρατοπέδου και τραβήχτηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Σπίτι του βρέθηκαν 3 laptop, 2 φωτογραφικές μηχανές, 14 κάρτες μνήμης, 5 USB sticks, 5 τουριστικοί χάρτες της Χίου, 2 κινητά και ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή, τα οποία κι εξετάζονται.

Από τις έρευνες προέκυψε ότι έμενε στο νησί τέσσερα χρόνια και πως τουλάχιστον τα τελευταία τρία φωτογράφιζε υποδομές, έργα κι εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και Κοινωφελών Οργανισμών όπως ΔΕΗ, λιμάνια γέφυρες κ.ά. Κατά την εξέτασή του ισχυρίστηκε ότι άγνωστοί του Τούρκοι τον προσέγγισαν το 2010 και του είπαν ότι θα του δίνουν για κάθε αποστολή φωτογραφιών από 500 έως 1.500 ευρώ. Το υλικό το έστελνε με κωδικοποιημένο email που στη συνέχεια το διέγραφε ή το έπαιρναν πέντε «άγνωστοι» Τούρκοι άλλες φορές στην Χίο και άλλες στην Τουρκία. Το τελευταίο email είχε στοιχεία για ελληνικά πολεμικά πλοία και στρατιωτικά οχήματα που βρίσκονται στη Χίο, ενώ σε αυτό περιέγραφε συνοπτικά πώς πιάστηκαν τα δυο μέλη της DHKP-C και οι δύο Ελληνες στο φουσκωτό καθώς και ο οπλισμός που μετέφεραν. Σε βάρος του σχηματίστηκε αυτόφωρη δικογραφία για κατασκοπία, οδηγήθηκε σε εισαγγελέα και από εκεί σε ανακριτή, από τον οποίο πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο.




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]