Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ενημερώθηκε το Κογκρέσο για τις “αποδείξεις” του Λευκού Οίκου αναφορικά με τα χημικά στη Συρία

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον) η ενημέρωση των ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης Ομπάμα σε βουλευτές και γερουσιαστές. Η ενημέρωση έγινε με τηλεδιάσκεψη τελικά και κράτησε 90 λεπτά. Συνολικά 15 μέλη του Κογκρέσου υπέβαλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες όσοι αντιπροσώπευαν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν έμειναν ευχαριστημένοι.


Οι αξιωματούχοι ενημέρωσαν ότι δεν έχουν «καμία αμφιβολία» πως έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία και υπογράμμισαν ότι την απόλυτη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, ο οποίος ανήκει στο Εβραϊκό Λόμπι.

            Βασικά αυτό που ισχυρίστηκαν είναι ότι διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία, και αναφέρθηκαν σε «επικοινωνίες υψηλόβαθμων Σύρων αξιωματούχων». Φαίνεται ότι είναι οι ίδιες πληροφορίες που δημοσίευσε το περιοδικό Foreign Policy.

Σύμφωνα με το βουλευτή Ενγκελς, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα ενημέρωσαν ότι είχαν παρατηρήσει τη μετακίνηση προσωπικού γύρω από τη Δαμασκό, κάτι που υποδεικνύει –όπως ισχυρίστηκαν- ότι «έκαναν προετοιμασίες για κάτι μεγάλο, όπως μια επίθεση με χημικά».

            Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Τζον Μπόνερ, για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας.
Αυτό ανακοίνωσε εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο οποίος δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν περισσότερες διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο και με τον αμερικανικό λαό για το ζήτημα αυτό.

            Στην επικοινωνία που είχαν συζητήθηκαν τα θέματα που είχε θίξει ο Μπόνερ σε μια επιστολή του προς τον Ομπάμα την Τετάρτη, όπως το νομικό έρεισμα μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης, τα πιθανά προηγούμενα που μπορεί να θέσει αυτό το πλήγμα, οι στόχοι και η στρατηγική των ΗΠΑ στη Συρία.

            “Μόνο ο πρόεδρος μπορεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και είναι σαφές ότι θα χρειαστεί περισσότερος διάλογος και διαβούλευση με το Κογκρέσο καθώς και καλύτερη επικοινωνία με τον αμερικανικό λαό”, ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Μπένερ, Μπρένταν Μπακ.

            Επίσης: Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν μια περιορισμένης κλίμακας “απάντηση” στη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας και όχι μια επέμβαση όπως εκείνη στο Ιράκ, υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των ενεργειών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και εκείνων του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, που είχε δικαιολογήσει την εισβολή με τον ισχυρισμό ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ.

“Συζητάμε για κάτι πολύ ξεχωριστό και περιορισμένο” και όχι για μια ανοιχτή σύγκρουση με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος, είπε ο Έρνεστ κατά την ενημέρωση της δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.

            Ερωτώμενος για τη συμβολή άλλων κρατών και οργανισμών σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι πολλοί ηγέτες και οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας. “Η γνώμη των άλλων ηγετών στο θέμα αυτό μετράει”, τόνισε.

            Σημείωσε επίσης ότι όταν ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει ποιες είναι οι κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τότε οι ΗΠΑ θα παράσχουν το δικό τους νομικό έρεισμα, εφόσον χρειαστεί. “Εάν απαιτείται ένα νομικό έρεισμα για να στηριχθεί η απόφαση του προέδρου, θα το παρουσιάσουμε”, πρόσθεσε.

            Αξίζει να σημειωθει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπόνερ έστειλε επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο και τον κάλεσε να παρουσιαστεί ο ίδιος ενώπιον του Κογκρέσου και να εξηγήσει προσωπικά τα επιχειρήματά του στον αμερικανικό λαό, όπως αναφέρει, για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επιτεθεί στη Συρία.

            Επίσης του ζήτησε να παρουσιάσει τις επιλογές του –και αυτό έχει μεγάλη σημασία- στην περίπτωση που καταρρεύσει το καθεστώς του Ασαντ και αναλάβουν τις τύχες της χώρας τρομοκράτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τα χημικά όπλα της Συρίας.

            Ο Πρόεδρος της Βουλής θέτει επιτακτικά το θέμα των χημικών, ερωτά τί θα συμβεί στην περίπτωση λάθους, τί θα συμβεί στην περίπτωση που κτυπηθούν χώροι με χημικά.

            Επίσης θέτει την πιθανότητα νέας χρήσης των χημικών από το καθεστώς, το οποίο θα μπορούσε –υπό την πίεση των βομβαρδισμών- να τα χρησιμοποιήσει ξανά.

            Ο κ. Μπόνερ θέτει πολύ λογικά επιχειρήματα και εάν δεν γνωρίζαμε τον πολιτικό άνδρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επιστολή εστάλη από τον κ. Πούτιν. Είναι ερωτήματα λογικά, που έχουν οι πάντες στη διεθνή κοινότητα.

            Την επιστολή του Προέδρου της Βουλής, ακολούθησε γράμμα των 116 βουλευτών, ανάμεσα τους και Δημοκρατικοί, οι οποίοι ξεκάθαρα υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

THE WHITE HOUSE
Office of the Press Secretary – August 29, 2013
Readout of Briefing for Congressional Leaders on the Assad Regime’s Use of Chemical Weapons in Syria
Following on the President’s calls with House and Senate leaders over the last day, and building on extensive Cabinet Member outreach to Congress over the past week, this evening Senior Administration Officials held an unclassified phone call with congressional leaders and the Chairs and Ranking Members of national security committees to brief them on the Administration’s thinking and seek their input on the U.S. response to the Assad regime’s use of chemical weapons near Damascus on August 21.
The views of Congress are important to the President’s decision-making process, and we will continue to engage with Members as the President reaches a decision on the appropriate U.S. response to the Syrian government’s violation of international norms against the use of chemical weapons.
Senior Administration Officials participating in tonight’s call included National Security Advisor Susan Rice, Secretary of State John Kerry, Secretary of Defense Chuck Hagel, Director of National Intelligence James Clapper, and Vice Chairman of the Joint Chiefs of Staff Sandy Winnefeld. The call lasted 90 minutes and 15 Members asked questions of the assembled Administration Officials. 
Members of Congress participating in the briefing included:
  • Speaker John Boehner, R-OH
  • Democratic Leader Nancy Pelosi, D-CA
  • Senator Dick Durbin, D-IL, Assistant Majority Leader and Chairman, Appropriations Subcommittee on Defense
  • Senator John Cornyn, R-TX, Republican Whip
  • Representative Eric Cantor, R-VA, Majority Leader
  • Representative Kevin McCarthy, R-CA, Majority Whip
  • Representative Steny Hoyer, D-MD, Democratic Whip
  • Senator Charles Schumer, D-NY, Democratic Conference Committee Vice Chair
  • Senator Barbara Mikulski, D-MD, Chair, Appropriations Committee
  • Senator Carl Levin, D-MI, Chairman, Armed Services Committee
  • Senator Robert Menendez, D-NJ, Chairman, Foreign Relations Committee
  • Senator Dianne Feinstein, D-CA, Chair, Select Committee on Intelligence
  • Senator James Inhofe, R-OK, Ranking Member, Armed Services Committee
  • Senator Bob Corker, R-TN, Ranking Member, Foreign Relations Committee
  • Senator Saxby Chambliss, R-GA, Ranking Member, Select Committee on Intelligence
  • Senator Patrick Leahy, D-VT, Chairman, Appropriations Subcommittee on State, Foreign Operations, and Related Programs
  • Senator Lindsey Graham, R-SC, Ranking Member, Appropriations Subcommittee on State, Foreign Operations, and Related Programs
  • Senator Thad Cochran, R-MS, Ranking Member, Appropriations Subcommittee on Defense
  • Representative Bill Young, R-FL, Chairman, Appropriations Subcommittee on Defense
  • Representative Ed Royce, R-CA, Chairman, Foreign Affairs Committee
  • Representative Mike Rogers, R-MI, Chairman, Permanent Select Committee on Intelligence
  • Representative Nita Lowey, D-NY, Ranking Member Appropriations Committee and Ranking Member, Appropriations Subcommittee on State, Foreign Operations, and Related Programs
  • Representative Buck McKeon, R-CA, Chairman, Armed Services Committee
  • Representative Eliot Engel, D-NY, Ranking Member, Foreign Affairs Committee
  • Representative Dutch Ruppersberger, D-MD, Ranking Member, Permanent Select Committee on Intelligence
  • Representative Kay Granger, R-TX, Chair, Appropriations Subcommittee on State, Foreign Operations, and Related Programs
Πηγή: White House, Γραφείο Προέδρου της Βουλής, Γραφείο βουλευτή Ενγκελς, Reuters, ANA-MPA, AFP




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]