Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ: «Άμεσες και συγκεκριμένες» οι απειλές της Αλ Κάιντα

Ο ακριβής στόχος δεν είναι γνωστός, όμως, «ο σκοπός είναι σαφής: H ιδέα είναι να επιτεθούν σε δυτικά συμφέροντα, όχι μόνο στα αμερικανικά», είπε Αμερικανός αξιωματούχος
Η ασυνήθιστη απόφαση των ΗΠΑ να κλείσουν προσωρινά περισσότερες από 20 πρεσβείες τους σε όλο τον κόσμο υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι υποκλάπησαν μηνύματα υψηλόβαθμων στελεχών της Αλ Κάιντα, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Μακόλ
κάνοντας λόγο για «μια από τις πιο αξιόπιστες και πιο συγκεκριμένες απειλές» που έχει δει ο ίδιος μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η απειλή επίθεσης φαίνεται να είναι «άμεση», είπε ο Μακόλ μιλώντας στο κανάλι CBS.

«Υπάρχει ένα μεγάλο κύμα (πληροφοριών) που κάνουν λόγο για απειλές και σε αυτό αντιδρούμε», εξήγησε στο ABC ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι απειλές της Αλ Κάιντα στρέφονται εναντίον όλων των δυτικών συμφερόντων σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά ήταν «πιο συγκεκριμένες» απ’ ότι στο παρελθόν.

Ο ακριβής στόχος δεν είναι γνωστός όμως «ο σκοπός είναι σαφής: H ιδέα είναι να επιτεθούν σε δυτικά συμφέροντα, όχι μόνο στα αμερικανικά», συνέχισε.

Την Κυριακή, 25 πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας κατέβασαν ρολά. Τις πρεσβείες τους στην Υεμένη έκλεισαν επίσης για δύο ημέρες η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία.

Ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντατς Ράπερσμπεργκ από την πλευρά του είπε ότι οι αμερικανικές αρχές «έλαβαν πληροφορίες για το γεγονός ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο έκαναν λόγο για μια μεγάλη επίθεση».

«Πιστεύουμε ότι (η επίθεση) θα σημειωνόταν πιθανότατα στη Μέση Ανατολή ή κοντά σε μια πρεσβεία, όμως δεν υπάρχει κάποια εγγύηση», είπε από την πλευρά του ο Πίτερ Κινγκ, που είναι μέλος της ίδιας επιτροπής.

Άγνωστο επίσης παραμένει εάν σχεδιαζόταν μια επίθεση αυτοκτονίας ή μια επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Ορισμένοι... κακοπροαίρετοι στον αμερικανικό Τύπο, βέβαια, έσπευσαν να συνδυάσουν το γεγονός με το σκάνδαλο των διαδικτυακών παρακολουθήσεων από τη NSA και να σχολιάσουν ότι πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να νομιμοποιηθούν οι ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης. Πόσω μάλλον, δε, εάν μέσω των παρακολουθήσεων καταφέρουν να ακυρώσουν τα σχέδια των τρομοκρατών για μια επίθεση εναντίον αμερικανικών συμφερόντων. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, από την άλλη, δεν έδειξαν να συμμερίζονται τις «κακές γλώσσες».

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία έκλεισαν τις πρεσβείες τους στην Υεμένη, με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, να δηλώσει ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν δείχνουν πως αυτή η απειλή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», οι ΗΠΑ κατάφεραν να υποκλέψουν συνομιλίες υψηλόβαθμων στελεχών της Αλ Κάιντα, που συζητούσαν για τον σχεδιασμό τρομοκρατικού χτυπήματος σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η υποκλοπή τέτοιου είδους συνομιλιών είναι εξαιρετικά σπάνιες, είτε μέσω κινητού είτε ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και για αυτόν τον λόγο η CIA σήμανε αμέσως συναγερμό, ενημερώνοντας τον Λευκό Οίκο και μέλη του Κογκρέσου. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των συμβούλων για θέματα ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, χωρίς όμως την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ενημερώθηκε στη συνέχεια για τα αποτελέσματα από τους συνεργάτες του.

Ο λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη απειλή λαμβάνεται ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού Τύπου, επειδή ο Αύγουστος είναι ένας «καταραμένος» μήνας όσον αφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σημαντικό ρόλο για να σημάνει συναγερμό η CIA, έπαιξε η ομιλία του επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι την περασμένη Τρίτη, στην οποία καλούσε τους τζιχαντιστές να επιτεθούν σε στόχους αμερικανικών συμφερόντων, ως αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον μουσουλμανικό κόσμο.

Εξάλλου, δεν είναι πολύ μακριά η θλιβερή επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 αλλά και της περσινής βομβιστικής ενέργειας στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη.
Η ανησυχία δεν περιορίζεται στις κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή η Ιντερπόλ έχει εκδώσει παγκόσμια προειδοποίηση ασφαλείας, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι η Αλ Κάιντα εμπλέκεται στην απόδραση εκατοντάδων «τρομοκρατών και άλλων εγκληματιών» -όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση- από τις φυλακές στη Λιβύη, το Πακιστάν και το Ιράκ και άλλες έξι χώρες.

Την προηγούμενη εβδομάδα απέδρασαν περισσότεροι από χίλιοι κρατούμενοι στη Βεγγάζη και δύο ημέρες αργότερα υπήρξε μαζική απόδραση 300 κρατούμενων σε φυλακή του Πακιστάν, οι οποίοι ελευθερώθηκαν από επιδρομή ένοπλων Ταλιμπάν. Η Ιντερπόλ ζήτησε από τις 190 χώρες-μέλη της να βρίσκονται σε εγρήγορση και να συντονίσουν την ανταλλαγή πληροφοριών για τυχόν ευρήματα.

Πηγές Πρώτο Θέμα και ΈΘνος



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]