Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μάλστρομ: Η Γερμανία δεν έχει κυρώσει τις διεθνείς συνθήκες για την διαφθορά

Αναρμόδια δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα σκάνδαλα διαφθοράς πολυεθνικών επιχειρήσεων, τα οποία έχουν αποκαλυφθεί από τις έρευνες της Γερμανικής δικαιοσύνης, όπως αυτά της Daimler, της Siemens και της Deutsche Bahn International (DBI). Παράλληλα, σύμφωνα με την Κομισιόν, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης, η οποία δεν έχει κυρώσει τις διεθνείς συμβάσεις για την διαφθορά.

Όπως αναφέρεται σε απάντηση της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, κυρία Σεσίλια Μάλστρομ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Χουντή για το εν Ελλάδι σκάνδαλο της DBI, «η Επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρέμβασης σε μεμονωμένες περιπτώσεις, και δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα στοιχεία της έρευνας που διαχειρίζονται οι εθνικές αρχές» και, μάλιστα, αναφέρει ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διεξάγει έρευνα για το ζήτημα.

Επίσης, η κυρία Μάλστρομ ανέφερε ότι «η σύμβαση ποινικού δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης περί διαφθοράς δεν έχει κυρωθεί από την Αυστρία και τη Γερμανία, μολονότι επίκειται η κύρωση στην Αυστρία λόγω της νομοθετικής διαδικασίας που έχει ήδη δρομολογηθεί», ενώ «η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς δεν έχει κυρωθεί από την Τσεχική Δημοκρατία και τη Γερμανία».

«Η Επιτροπή παρακολουθεί και αξιολογεί τις επιπτώσεις της καταπολέμησης της διαφθοράς σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ανεξαρτήτως του εάν έχουν επικυρώσει τις εν λόγω συμβάσεις. Η Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στις αρνητικές συνέπειες της διαφθοράς και έχει πλήρη επίγνωση της σχέσης μεταξύ κονδυλίων του δημοσίου και οικονομικών προβλημάτων» σημειώνεται στην απάντηση της επιτρόπου.

«Την εφαρμογή των πολιτικών για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα κράτη μέλη παρακολουθείται στο πλαίσιο του μηχανισμού υποβολής εκθέσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην ΕΕ που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2011. Η έκθεση θα περιλαμβάνει αξιολόγηση των προσπαθειών των κρατών μελών κατά της διαφθοράς, έκθεση των συστημικών προβλημάτων, και θα δημοσιευθεί για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2013» τονίζει.

«Ο μηχανισμός υποβολής εκθέσεων είναι ένα μέσο που αποσκοπεί στην τόνωση της πολιτικής βούλησης εκεί όπου η καταπολέμηση της διαφθοράς βραδυπορεί,, και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη ως προς την τήρηση των διεθνώς συμφωνημένων προτύπων. Η Επιτροπή έχει στόχο να αναδείξει τα συστημικά προβλήματα και να παράσχει κίνητρα για την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη διαφθορά στα κράτη μέλη» καταλήγει η επίτροπος.

Στην ερώτησή του, ο κ. Χουντής ζήτησε να μάθει εάν η Κομισιόν γνωρίζει εάν η δικαστική έρευνα ονομάζει για ποια συγκεκριμένα έργα στην Ελλάδα δόθηκαν οι δωροδοκίες, εάν πρόκειται για έργα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και εάν προτίθεται να ερευνήσει την υπόθεση.

Επίσης, ρωτούσε ποια κράτη μέλη δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση Ποινικού Δικαίου κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς, την οποία έχει επικυρώσει η ίδια η ΕΕ.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]