Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ράγισε η «επαναφορά» στις σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον

Η ψυχροπολεμική νοοτροπία στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ φαίνεται να μην αλλάζει και τόσο εύκολα, όπως αρχικά πιστευόταν

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την παραμονή του Ομπάμα στη Μόσχα για την G20, αποτελεί σαφέστατη ένδειξη στασιμότητας στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η κίνηση της Ρωσίας να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον πρώην πράκτορα της CIA και συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, φαίνεται πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του Ομπάμα. Ωστόσο, ειδικοί πιστεύουν ότι πίσω από την αμφιλεγόμενη απόφαση των ΗΠΑ, βρίσκονται άλλοι λόγοι.Η Russia Direct, πήρε συνεντεύξεις από διάφορους διεθνείς εμπειρογνώμονες, σχετικά με το ζήτημα της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον στο εγγύς μέλλον αλλά και για το κατά πόσον ή η κίνηση του Ομπάμα μπορεί να οδηγήσει σε μια επανάληψη της ρητορικής του ψυχρού πολέμου.

Ακολουθούν ενδεικτικά τα σχόλια και οι απόψεις των Γκρέγκορι Φάιφερ και Πάβελ Σαρίκοφ.

Ρεαλιστική πολιτική

Η απόφαση του Λευκού Οίκου να ματαιώσει τη συνάντηση κορυφής ήταν σωστή. Επί της ουσίας συνιστά, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, επίσημη παραδοχή του γεγονότος ότι δεν προχωρά η λεγόμενη επαναφορά των σχέσεων και πως απαιτούνται τουλάχιστον μικροαλλαγές.

Παρότι η απόφαση Ομπάμα πιθανότατα θα εκληφθεί ως σοβαρή προσβολή από τη Μόσχα, ωστόσο είναι πολύ πιο ήπια σε σύγκριση με ευθείες εχθρικές ενέργειες του Πούτιν, κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Η κοινή λογική λέει ότι ο Πούτιν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την παγκόσμια σκηνή, κι η Ουάσιγκτον από την πλευρά της με αυτή την απόφαση ενόψει της συνόδου πιέζει το Κρεμλίνο στο θέμα του Σνόουντεν. Εν τούτοις, είναι σαφές ότι ο Πούτιν αντιλαμβάνεται το δικό του ρόλο στις σχέσεις με την Αμερική ως ύψιστης σημασίας για την εξωτερική πολιτική.

Μολονότι η απόφαση του Ομπάμα να ακυρώσει τη συνάντηση κορυφής, αναμφίβολα θα επιδεινώσει το κλίμα για λίγο χρονικό διάστημα , αποτελεί ωστόσο ένα καλό πρώτο βήμα προς μια πιο ρεαλιστική πολιτική έναντι της Ρωσίας, που να συμβάλλει περισσότερο στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων και αξιών και να δείχνει ότι η ψυχροπολεμική εξωτερική πολιτική του Πούτιν, θα έχει κόστος.

Υπό πίεση ο Ομπάμα

Τα κίνητρα του Μπαράκ Ομπάμα είναι αρκετά σαφή. Πρώτον, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται από την αμερικανική κυβέρνηση για πολύ σοβαρό έγκλημα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, παραμένει για μεγάλο διάστημα στο έδαφος της Ρωσίας. Κι ο Ομπάμα θέλει να καταστήσει σαφές ότι η υπόθεση Σνόουντεν έχει δυναμιτίσει τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Ομπάμα ακύρωσε τη συνάντηση με τον Πούτιν αλλά, αντ 'αυτού, προγραμμάτισε ταξίδι στη Σουηδία, τη χώρα που κάλεσαν οι ΗΠΑ να εκδώσει τον Τζούλιαν Ασάνζ. Αυτό μοιάζει με ισχυρή συμβολική κίνηση.

Πράγματι , η πρόσφατη στάση του Ομπάμα μπορεί να θεωρηθεί ως επανάληψη της παλιάς ψυχροπολεμική ρητορικής, αλλά σήμερα έχουμε μια νέα παγκόσμια τάξη, και νέους κανόνες. Γι 'αυτόν ακριβώς το λόγο οι προϋποθέσεις των συγκρούσεων θα είναι επίσης διαφορετικές.

Από την άλλη θα πρέπει να κοιτάξουμε προσεκτικά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς σε ένα χρόνο, λίγο πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα θα είναι ανίσχυρος πρόεδρος (lame duck) και θα πρέπει να σώσει την ψυχή του απέναντι στους Ρεπουμπλικάνους αλλά και τους Δημοκρατικούς . Είναι γεγονός ότι τώρα βρίσκεται υπό πίεση και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

Η άρνησή του να συναντηθεί με τον Πούτιν στη σύνοδο κορυφής στη Μόσχα μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτες συνέπειες. Δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε πάντως τη διαπραγμάτευση σε διάφορους τομείς, όπου μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος. Και ελπίζω ότι οι επιδόσεις στις διμερείς σχέσεις θα αντισταθμίσουν τις διαφορές και θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]