Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσικό αίτημα για παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων στην Κύπρο


Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται επιφυλακτικό για την παροχή περισσότερων στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Μόσχα, σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα.
Η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης έφερε στο φως της δημοσιότητας το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργού Άμυνας Φώτη Φωτίου προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την επίσκεψή του τον περασμένο Μάιο στη Μόσχα.

Στο σημείωμα αναφέρεται ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergei Shoigu έθεσε, όπως αναμενόταν, το θέμα παροχής διευκολύνσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία και συγκεκριμένα:

α) τον ελλιμενισμό πλοίων του Ρωσικού Ναυτικού, τη χρήση υποδομών για τη φύλαξη ανταλλακτικών των πλοίων και τη χρησιμοποίηση της Κύπρου για την αντικατάσταση των πληρωμάτων τους και

β) τη χρήση της Αεροπορικής Βάσης Πάφου από τα αεροσκάφη της Ρωσικής Αεροπορίας.

Το ζήτημα είχε τεθεί επί τάπητος και κατά τη συνάντηση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με το Ρώσο ομόλογό του, Sergei Lavrov, στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται σήμερα επιφυλακτικό έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου και έχει ήδη διαβιβάσει τις θέσεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είχε αφήσει τότε να εννοηθεί πως οι διευκολύνσεις προς τη Μόσχα δεν ισοδυναμούν με παραχώρηση επί μονίμου βάσεως των εγκαταστάσεων στην Πάφο, αλλά αντιθέτως με εξυπηρετήσεις σύντομης χρονικής διάρκειας, όπως αυτές που προσφέρονται σε άλλα κράτη (Γαλλία, Γερμανία).

Εξελίξεις στο θέμα αναμένονται κατά την επίσκεψη του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα, η οποία αναμένεται τους επόμενους μήνες.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]