Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Βρετανοί προτείνουν το βομβαρδισμό της Συρίας για... ανθρωπιστικούς λόγους

Το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία, που θα επιτρέπει την έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον των στρατευμάτων του Μπασάρ Άσαντ, έχει σταλεί στις κυβερνήσεις των χωρών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μελέτη. Η Μόσχα επιβεβαίωσε τη λήψη του. Την προηγούμενη μέρα το σχέδιο ψηφίσματος συζητήθηκε σε κλειστή συνεδρίαση των εκπροσώπων των πέντε βασικών μελών του ΣΑ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν έλαβε την υποστήριξη – η Ρωσία και η Κίνα απορρίπτουν κατηγορηματικά τη χρήση βίας.

Η Βρετανία προτείνει στο ΣΑ του ΟΗΕ να εγκρίνει ένα ψήφισμα, που θα επιτρέπει τη λήψη – παράθεση – «των απαραίτητων μέτρων για την προστασία του άμαχου πληθυσμού» στη Συρία. Στην πραγματικότητα πίσω από αυτή τη διατύπωση κρύβονται τα σχέδια των χωρών της Δύσης να επιφέρουν πυραυλικά χτυπήματα, είναι πεπεισμένος ο ειδικός του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Σερκέι Σεριόγκιτσεφ:

Η Δύση θα προσπαθήσει να αποφύγει τη χερσαία εισβολή, αλλά όπως και στη Γιουγκοσλαβία το 1999, θα καταστρέφει την υποδομή, στρατιωτική, πολιτική, κοινωνικο-οικονομική, χρησιμοποιώντας κυρίως τις πυραυλικές δυνάμεις.

Οι Βρετανοί προτιμούν να δικαιολογήσουν την επιθυμία τους να βομβαρδίσουν τη Συρία με τις αρχές της «ανθρωπιστικής επέμβασης». Από την άποψη του επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, η πιθανή στρατιωτική δράση θα είναι νόμιμη, συμμετρική και προσανατολισμένη στη διάσωση ανθρώπινων ζωών, εμποδίζοντας την περαιτέρω χρήση συριακών χημικών όπλων. Το γεγονός ότι ήταν ο στρατός του Μπασάρ Άσαντ αυτός που χρησιμοποίησε το σαρίν, δήλωσε την προηγούμενη μέρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν:

Το συριακό καθεστώς συνεχίζει να διαθέτει αποθέματα χημικών όπλων. Οι πληροφορίες, που έρχονται από ένα ευρύ φάσμα πηγών, υποδεικνύουν το συριακό καθεστώς ως υπεύθυνο για τη χρήση των χημικών όπλων.

Αλλά τι είδους πληροφορίες είναι αυτές, προς το παρόν είναι άγνωστο. Στη διάρκεια της τελευταίας βδομάδας η Δύση με επικεφαλής την Ουάσινγκτον υπόσχεται να παρουσιάσει στον κόσμο αδιάσειστες αποδείξεις για την ενοχή του Μπασάρ Άσαντ. Αλλά πέρα από αβάσιμους ισχυρισμούς δεν υπάρχει κάτι άλλο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», ο λόγος είναι, ότι οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν τέτοιες αποδείξεις.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν βιάζεται να λάβει απόφαση για τη Συρία. Επιπλέον, την Τετάρτη οι Αμερικανοί νομοθέτες ζήτησαν από τον πρόεδρο λεπτομερώς και αιτιολογημένα να εξηγήσει την αναγκαιότητα εμπλοκής των ΗΠΑ σε μία ακόμα πολεμική σύγκρουση. Την επιστολή υπέγραψαν 116 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το πιθανότερο είναι, ότι πλέον ο Λευκός Οίκος θα αναγκαστεί να περιμένει τη λήξη της εργασίας στη Συρία των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και το πόρισμά τους.

Εν τω μεταξύ, γύρω από τη Συρία συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις της Δύσης. Στην Ανατολική Μεσόγειο ήδη βρίσκονται τέσσερα αντιτορπιλικά του Π/Ν των ΗΠΑ, εξοπλισμένα με πυραύλους «Τόμαχοκ», καθώς και ένα πλοίο και ένα υποβρύχιο της Βρετανίας. Στην Αδριατική θάλασσα βρίσκονται ένα βρετανικό ελικοπτεροφόρο και δύο φρεγάτες. Στην Ερυθρά θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο βρίσκονται αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Τώρα η Γαλλία στέλνει προς τις ακτές της Συρίας μία υπερσύγχρονη φρεγάτα αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Δαμασκός δηλώνει ότι θα αμυνθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]