Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία κοροϊδεύει με τη Χάλκη και ζητά πάλι αμοιβαιότητα


Πάλι θέτει θέμα (ανύπαρκτης) αμοιβαιότητας η τουρκική πλευρά για την λειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Μπερδεύοντας ένα θεμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών όσον αφορά την Σχολή με ένα θέμα εσωτερκού δικαίου στην Ελλάδα που άπτεται της κυριαρχίας της , οι σκληροπυρηνικοί μκύκλοι της Αγκυρσυνδέουν την Χάλκη με τον τρόπο επιλογής των μουφτήδων της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Radikal με τον τίτλο: «Η Θεολογική Σχολή εξαρτάται από τον μουφτή», γράφει χωρίς περιστροφές ότι η τύχη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης βρίσκεται στα χέρια των μουφτήδων. Στην περίπτωση που αναγνωριστούν οι εκλεγμένοι μουφτήδες των «τούρκων» (σ.σ. ετσι αναφέρει τους μουσουλμάνους) της Δυτικής Θράκης, γράφει απροκάλυπτα, τότε θα ανοίξει η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη, η οποία παραμένει κλειστή εδώ και 42 χρόνια.

Ακόμα γράφει ότι όσο και αν η τουρκική κυβέρνηση βλέπει θετικά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής που είναι κλειστή από 1971, περιμένει από την άλλη κάποιο βήμα από την Ελλάδα.Και εξηγεί ότι η Αγκυρα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, θέτει ως προϋπόθεση την αναγνώριση από την Ελλάδα των εκλεγμένων μουφτήδων της Δυτικής Θράκης.

Πιέζεται η Αγκυρα για την επαναλειτουργία

Πάντως παραδέχεται ότι ένα από τα θέματα που πιέζεται περισσότερο η Τουρκία στο εξωτερικό, είναι το γεγονός ότι η Θεολογική Σχολή παραμένει κλειστή εδώ και 42 χρόνια. Τώρα πλέον αντιμετωπίζεται θετικά η επαναλειτουργία της Σχολής η οποία παρέμενε κλειστή επειδή εθεωρείτο θέμα «εθνικής ασφάλειας». Πολλά ονόματα από την κυβέρνηση είχαν κάνει δηλώσεις σχετικά με το θέμα αυτό. Λέγεται τώρα πως η Θεολογική Σχολή μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να γίνει καμία νομική ρύθμιση. Αυτό είχε πει τελευταία η δικηγόρος του Πατριαρχείου, κ. Κεσμάν Χατεμί, ( έχει γράψει σχετικά το On Alert) επισημαίνοντας πως η σχολή μπορεί να επαναλειτουργήσει με μια οδηγία που θα δώσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ.Ερντογάν στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Βεβαίως το παραπάνω είχε ειπωθεί και παλαιότερα και από τον σημερινό αντιπρόεδρο του ΑΚΡ, κ. Χουσεϊν Τσελίκ, ο οποίος τότε ήταν Υπουργός Παιδείας- αλλά έμεινε στα λόγια....

Οι μουφτήδες

Αν και θεωρείται πολύ εύκολη η επαναλειτουργία της Σχολής, στο θέμα εμπλέκεται «η αρχή της αμοιβαιότητας», υποστηρίζει, χωρίς βάση, η εφημερίδα. Η τουρκική κυβέρνηση περιμένει ( σ.σ. εκβιάζει, εννοεί) από την Ελλάδα κάποιο βήμα έναντι αυτού. Τα βήματα που περιμένει η Τουρκία έχουν σχέση με τα δημοκρατικά δικαιώματα της - όπως την ονομάζει- «τουρκικής» μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

«Φουσκώνει» τους αριθμούς για εντυπωσιασμό

Στην συνέχει προχωρά σε μια υπερβολική αναφορά όσον αφορά τον αριθμό των μουσουλμάνων της Δ. Θράκης, ανεβάζοντας τους κατά ...ένα εκατομμύριο! Λέγεται, γράφει, ότι στη Δυτική Θράκη ζουν 1.300.000 μουσουλμάνοι «Τούρκοι». Μεταξύ των κύριων προβλημάτων της «τουρκικής» μειονότητας είναι, υποστηρίζει, το ότι δεν γίνονται αποδεκτοί μουφτήδες τους οποίους εκλέγουν οι ίδιοι.

Πηγή: On Alert



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. να τους κοψουν τα τερτιπια και τις κορδελες με μια δηλωση απο τον υπουργο εξωτερικων,με τσαμπουκα και απολυτη.Δεν ειναι δυνατον να εμπλεκοντε στα εσωτερικα μας οι τουρκοι.Αλλα τι να πεις οταν εχουμε ακομα και μουσειο,του κεμαλοσφαγεα στην συμπροτευουσα...ειμαστε διατρητοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]