Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρόστιμο 150.000 ευρώ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Η είδηση είναι συγκλονιστική, έστω κι αν δεν είναι από αυτές που είναι… ελκυστικές. Κι όμως, η είδηση ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) το ανώτερο προβλεπόμενο στο νόμο της πρόστιμο, ύψους 150.000 ευρώ, κρίνοντας ότι παραβίασε την υποχρέωσή της για λήψη κατάλληλων μέτρων ασφάλειας, είναι εντυπωσιακή. Τα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων βρίσκονται στα χέρια επιτήδειων που πλουτίζουν επειδή το κράτος είναι ξέφραγο αμπέλι. Το γεγονός ότι η ΓΓΠΣ δεν προστατεύει τα δεδομένα των Ελλήνων κι αυτά διέρρευσαν θα πρέπει να κάνει το κράτος να ντρέπεται. Η Αρχή έκρινε ότι η ΓΓΠΣ, παρά τον όγκο των δεδομένων που διαχειρίζεται και την κρισιμότητά τους, μέχρι τις μέρες μας (Ιούλιος 2013) δεν διαθέτει κατάλληλα μέτρα ασφάλειας για την αποτροπή αθέμιτης πρόσβασης και διάδοσης των δεδομένων, καθώς και μέτρα για την ανίχνευση και διερεύνηση τυχόν περιστατικών παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Ως εκ τούτου, η Αρχή κάλεσε, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να λάβει τα αναφερόμενα στην Απόφαση μέτρα και να την ενημερώνει για την πορεία υλοποίησής τους.

Όπως ήδη ενημέρωσε η Αρχή, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 σειρά διοικητικών ελέγχων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Οι έλεγχοι επεκτάθηκαν εντός του 2013 και σε άλλες εταιρείες.

Κατόπιν επίπονης ανάλυσης, λόγω του όγκου των δεδομένων και της μορφής των ηλεκτρονικών αρχείων, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες εξ αυτών είχαν στην κατοχή τους μεγάλο πλήθος φορολογικών δεδομένων φυσικών προσώπων, τα οποία παρέπεμπαν ευθέως στη ΓΓΠΣ ως πηγή προέλευσης των δεδομένων και είχαν υποστεί ήδη παράνομη επεξεργασία, αφού βρέθηκαν στην κατοχή εταιρειών.

Δηλαδή κάποιες εταιρείες γνωρίζουν τα πάντα για τα οικονομικά μας στοιχεία. Είχαν στα χέρια τους τα Ε1 όλων των πολιτών από το 2003 μέχρι και το 2009 αλλά και από το 2012. Επίσης, είχαν στοιχεία για το Ε9, για το ΕΤΑΚ, για την έκτακτη εισφορά, τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και ποιοι έκαναν περαίωση το 2010.

Γι’ αυτό και μόνο θα έπρεπε κάποιοι να έχουν πάει φυλακή, και από τη ΓΓΠΣ αλλά και από τις εταιρείες που ξέρουν τα πάντα για εμάς χωρίς εμείς να τους δώσαμε το δικαίωμα γι’ αυτό.

Πρόκειται για μεγάλο έγκλημα αλλά και ντροπή για ένα κράτος που θέλει να είναι ευνομούμενο.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]