Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

WSJ: Η ανάπτυξη θα αργήσει για χρόνια αλλά η σταθερότητα είναι εφικτή για την Ευρωζώνη

Στη στάση όσων υπερασπίζονται την ευρωπαϊκή ιδέα και μέμφονται τη Γερμανία για την πολιτική της και στη στάση όσων τάσσονται εναντίον της ενωμένης Ευρώπης, αναφέρεται δημοσίευμα της WALL STREET JOURNAL (“Muddling Through May Work for Europe”) που καταλήγει ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει παρά τις αντιξοότητες.

Ασκείται κριτική για την πολιτική αστάθεια της περιφέρειας της Ευρώπης, όχι όμως εναντίον των εγχώριων πολιτικών ελίτ, η τακτική των οποίων, η διαφθορά και η ανικανότητα, οδήγησε στο παρόν αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο. Ούτε στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουν την κρίση φορτώνοντας με επιπλέον φόρους τους πολίτες τους, από φόβο αντιμετώπισης των συμφερόντων.

Παρά τις προκλήσεις και τα υψηλά επίπεδα χρέους στη Νότια Ευρώπη, η σταθερότητα είναι εφικτή, αφενός γιατί τα ελλείμματα και το χρέος αρχίζουν να γίνονται ελεγχόμενα (η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα αναμένεται να έχουν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς ενώ πιθανολογείται αναδιάρθρωση χρέους για την Πορτογαλία και την Ελλάδα), τα χειροτέρα φαίνεται να έχουν περάσει (η Ισπανία και η Ελλάδα αναμένεται να έχουν ανάπτυξη το επόμενο έτος) , ενώ οι ελλειμματικοί ισολογισμοί εξισορροπούνται εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών, κυρίως στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Αφετέρου η τραπεζική ένωση θα σταθεί καταλυτική και θα εκτιμηθεί από τις αγορές. Θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις για τα προγράμματα της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, τους στόχους για το ιταλικό έλλειμμα και τη συμφωνία για την τραπεζική ένωση.

Η ανάπτυξη θα παραμείνει αργή για χρόνια ακόμη και σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Η ευρωζώνη μπορεί ωστόσο να συνεχίσει με την παρούσα μορφή της, χωρίς ολοκληρωτική πολιτική και δημοσιονομική ένωση.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]