Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πίεση για "λύσεις" α λα Κoσσυφοπέδιο στο Σκοπιανό


Διεθνείς "παροτρύνσεις" αναμένει σε πολύ κοντινό χρόνο η Αθήνα, για να προβεί σε κινήσεις-εξπρές, προκειμένου να ανοίξουν και τυπικά οι πόρτες της ΕΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μετά το φετινό φθινόπωρο, καθώς και του ΝΑΤΟ την άνοιξη του 2014. 

Η σπουδή των Ηνωμένων Εθνών και άλλων για το Μακεδονικό έχει να κάνει με το ότι ο διεθνής παράγοντας επείγεται -για δικούς του λόγους- να επιταχύνει την ευρωατλαντική πορεία της γείτονος, ενόσω δεν διαμορφώνονται συνθήκες για οριστική λύση.

Γι' αυτό, αντί λύσης επιλέγονται διευθετήσεις για κάποιες πτυχές τού προβλήματος σε βάθος χρόνου. Για άλλες θα ισχύσει το “Don't talk-don't ask” (μη μιλάς-μη ρωτάς) μέχρι την υποτιθέμενη τελική λύση. Το σχέδιο προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη, με την απόλυτη στήριξη της Ουάσινγκτον αλλά και τμημάτων της γραφειοκρατίας της ΕΕ.

“(Ανάλογη μεθόδευση) αποδείχθηκε αποτελεσματική στη διένεξη Σερβίας-Κοσσόβου” είναι η γνώμη τού Aμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών και πρώην πρεσβευτή στα Σκόπια Ρίκερ. Η Σερβία έχει δεχθεί να άρει τις αντιρρήσεις της για την ευρωατλαντική πορεία τού Κοσσόβου ως ανεξάρτητου, χωρίς να του αναγνωρίσει κρατική κυριαρχία. Αντιστοίχως, η αλβανοκοσσοβάρικη διοίκηση αποδέχθηκε στοιχεία αυτοδιαχείρισης (των σέρβων) στο βόρειο τμήμα, υπό την προϋπόθεση ότι οι σέρβοι κάτοικοι θα αποδέχονται την περιοχή ως ανήκουσα στο κράτος τού Κοσσυφοπεδίου.

Στην αρχική φάση διαπραγματεύσεων, το Βελιγράδι δεχόταν μόνο να ονομάζεται η πρώην επαρχία του “Κόσσοβο, βάσει ψηφίσματος Συμβουλίου Ασφαλείας 1244/99” (το οποίο όριζε γενικά την αποκοπή της επαρχίας από τη Σερβία αλλά όχι ως κρατικής οντότητας). Η Πρίστινα ονόμαζα την επαρχία “Δημοκρατία τού Κοσσόβου”.

Όλοι γνωρίζουν ότι Κοσσοβάρικο και Μακεδονικό πόρρω απέχουν. Καταλαβαίνουν και ότι κάθε απόπειρα “μπακάλικης” εξομοίωσής τους εγκυμονεί κινδύνους. Ωστόσο, οι επισπεύδοντες επιμένουν: 

“Οι εμπλεκόμενες πλευρές οφείλουν – η καθεμία να δημιουργήσει ένα δικό της αφήγημα για τη διένεξή τους, πέρα από τις μέχρι τώρα κόκκινες γραμμές τους. Στη βάση αυτού του αφηγήματος πρέπει να πορευθούν αταλάντευτα”.
Όνομα για διευκόλυνση

Μ' αυτή τη λογική, τα Ηνωμένα Έθνη και ο διεθνής παράγοντας επανέφεραν τον προηγούμενο Απρίλιο ένα σχέδιο διευθετήσεων σε τουλάχιστον δύο φάσεις μέχρι την τελική λύση στο πρόβλημα. Στην πρώτη φάση τοποθετείται μια κατ' αρχάς συμφωνία γύρω από το όνομα, με το οποίο η γείτων θα αναγνωρισθεί διεθνώς και θα μετάσχει στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ-ΕΕ-ΝΑΤΟ). Ταυτοχρόνως, η Αθήνα θα κληθεί να διευκολύνει την ευρωατλαντική πορεία της πΓΔ.

Σε δεύτερη φάση, μετά από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την εξέλιξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ, θα δρομολογηθεί τελική λύση για το όνομα καθαυτό. Αυτή την ώρα θεωρείται ότι στο τραπέζι βρίσκονται τα γνωστά εναλλακτικά ονόματα με πρώτα το “Δημοκρατία της βόρειας Μακεδονίας”, το οποίο η Αθήνα θεωρούσε διασφαλισμένο μέχρι και τον περασμένο χειμώνα, καθώς και το “βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Και τα δύο δείχνουν να παίρνουν την έγκριση της αλβανικής συνιστώσας στην κυβέρνηση της γείτονος, που απορρίπτουν οποιαδήποτε εκδοχή περιορίζει το κράτος στα σλαβικά χαρακτηριστικά του.

Σχετικά με τη λύση, τα Ηνωμένα Έθνη “προτίθενται να συστήνουν στα κράτη-μέλη τους να προτιμούν το αποδεκτό από την Ελλάδα όνομα”. Η Αθήνα όμως επιμένει ακόμα στην υποχρεωτική χρήση ενός και μόνου ονόματος για κάθε περίπτωση, όπως προβλέπεται στο σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας (817/93). Το “Δημοκρατία της βόρειας Μακεδονίας” χρησιμοποιούμενο για κάθε περίπτωση είναι πιο κοντά σ' αυτό που θέλει η Ελλάδα.

Προσχηματικά, θα προσθέτει το συνθετικό του (βόρειο-) στον όρο “μακεδονικός” τη χρήση τού οποίου επιτρέπει και στις δύο πλευρές η πρόταση του μεσολαβητή Νίμιτς, για εμπορικούς και άλλους λόγους. Η δεύτερη εκδοχή προτιμάται από τη γείτονα. Θεωρεί ότι με την πάροδο του χρόνου θα “ξεχαστεί” το προτασσόμενο "βόρεια" και πρακτικά θα μείνει “ανόθευτο” το “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Ακόμη κι' αν δεχθεί κάποιο απ' αυτά όμως, θα διατηρεί το δικαίωμα που έχει, βάσει του σημερινού συντάγματός της, να χρησιμοποιεί το “Δημοκρατία της Μακεδονίας” σε εσωτερικά έγγραφα. Η γραφή του θα είναι στα κυριλλικά, μαζί με το «βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» στα Αγγλικά/Γαλλικά. Λ.χ στα διαβατήρια ή σε έγγραφα που θα διέπουν διμερείς σχέσεις. “Δεν γίνεται αλλιώς” λένε ξένοι διπλωμάτες. Θεωρούν τη συγκεκριμένη παραχώρηση ως “από τις πιο ανώδυνες μεταξύ των ζητούμενων” από την Αθήνα. Και συμφωνούν ότι ουσιαστικά πρόκειται για λύσεις με δύο ονόματα.

Προς πολιτικές διαβουλεύσεις

Η ακριβής ονοματοθεσία θα κρίνει κατά πολύ τους επιθετικούς προσδιορισμούς αλλά και τις -συναφείς με τον “μακεδονισμό” και τη “μακεδονική” γλώσσα- αναφορές. Ή τις αντίστοιχες... αποσιωπήσεις. Στο τελευταίο “non paper” Νίμιτς πάντως, η χώρα αναφέρεται ως “βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας” και οι (μη συζητούμενες υποτίθεται) γλώσσα και εθνικότητα προσδιορίζονται ως “της βόρειας Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. 

Εάν ο σχεδιασμός τού διεθνούς παράγοντα υλοποιηθεί ομαλά, η Ελλάδα θα κληθεί να αποδεχθεί την ευρωατλαντική πορεία της γείτονος χωρίς ολοκληρωμένη στην εφαρμογή της συμφωνία για το όνομα. Αυτό αντίκειται στη λεγόμενη “Ενδιάμεση Συμφωνία” των δύο πλευρών από το 1995. Την είχε επιβάλλει στον πρωθυπουργό Παπανδρέου ο αμερικανικός παράγοντας (Χόλμπρουκ-Μίλερ, φωτό), παρά τις αντιρρήσεις τού τότε υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια.

Η ρευστότητα και μια προσωρινότητα στη λύση αντίκεινται και στην απόφαση της συνόδου κορυφής τού ΝΑΤΟ (2008). Μ' αυτήν, η συμμαχία υιοθετούσε το ότι προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ είναι συμφωνημένη λύση, εγκεκριμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μόνιμη-όχι προσωρινή.

Αυτό και άλλα δεδομένα θέλει να παρακάμψει ο πρωθυπουργός Γκρούεβσκι, με την επιστολή του προς Σαμαρά. Γι' αυτό και για ανάλογα δεδομένα επιδιώκει κατ' ουσίαν αλλαγή τής διαδικασίας στα Ηνωμένα Έθνη. Καλεί τον Έλληνα ομόλογό του να καθιερώσουν διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου, μέσω των οποίων μπορεί να υποβαθμισθεί το διεθνές πρόβλημα σε διμερή διένεξη. Γι' αυτό ο Γκρούεβσκι τα “μπαλώνει”, αποδέχεται την αιγίδα Νίμιτς και στις διακυβερνητικές επαφές.

Έχει πολύ ενδιαφέρον το πώς θα διαχειρισθεί το θέμα η συγκυβέρνηση στην Αθήνα. Το τι θα κάνουν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρός του, υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Όχι τόσο με τον Γκρούεβσκι όσο με κείνους που θέλουν να τον εμπνεύσουν.

Ενδεχομένως -στους δεύτερους- ο Σαμαράς να μην απαντήσει από ελληνικού εδάφους.

Grok.gr


Πηγή: On Alert



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]