Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

EKAM: Ξεχύλισε το ποτήρι της οργής! «Στον κόσμο της η ηγεσία»

Γράφει ο Σάββας Δ. Βλάσσης*

Μια εντελώς ασυνήθιστη κατάσταση δημιουργήθηκε μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων που εμπλέκονται στην καταδίωξη των Αλβανών δολοφόνων φυγάδων στην Ήπειρο. Αιτία οι ελλείψεις σε υλικά και οπλισμό, ιδίως στις επίλεκτες μονάδες που επί εβδομάδες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην προσπάθεια. Έτσι, στελέχη της ΕΚΑΜ ξέσπασαν και απηύθυναν στους ανωτέρους τους έντονες, αλλά απολύτως δικαιολογημένες, διαμαρτυρίες για σοβαρα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται με επιπολαιότητα. Ένα από αυτά είναι και ο διαθέσιμος οπλισμός, όταν επί εβδομάδες αναζητούν επικίνδυνους οπλισμένους φυγάδες, κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Η πολυήμερη έρευνα στα άγρια ορεινά εδάφη, έχει ως συνέπεια να συνειδητοποιηθεί για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση σε ορισμένα στελέχη της ΕΛΑΣ, η σημασία του σωστού εξοπλισμού αλλά και του καταλληλότερου οπλισμού. Η ηγεσία, όλο αυτό το διάστημα, «δεν έχει πάρει μυρωδιά από την κατάσταση», όπως σχολίασε έμπειρο στέλεχος. Ο μεγάλος αριθμός ανδρών της ΕΚΑΜ που συμμετέχει στις έρευνες, είχε ως αποτέλεσμα να φανεί η έλλειψη σύγχρονου οπλισμού 5,56 mm ο οποίος κρίνεται καταλληλότερος και πιο εύχρηστος. Σε καμμία περίπτωση οι άνδρες της ΕΚΑΜ δεν θεωρούν επαρκές το ΜΡ 5 των 9 mm όταν οι δολοφόνοι φέρουν Kalashnikov ενώ τα τυφέκια G3 και FAL των 7,62x51 mm είναι βαρειά και δεν διευκολύνουν σε εμπλοκές μικρών αποστάσεων. Έτσι, η αραβίδα Μ4 των 5,56 mm αναδεικνύεται στην «χρυσή τομή» και δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι τα στελέχη της ΕΚΑΜ είναι περισσότερο εξοικειωμένα στην χρήση αυτού του όπλου. Το πρόβλημα είναι ότι ο αριθμός των Μ4 δεν επαρκεί για το σύνολο των εμπλεκομένων, καθώς εξαρχής είχε αποκτηθεί περιορισμένη ποσότητα ενώ σήμερα, μετά από μια δεκαετία συνεχούς χρήσεως, είναι και αρκετά φθαρμένα. Στην πραγματικότητα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όλα τα προγράμματα εξοπλισμού και προμήθειας σύγχρονου οπλισμού, ξεχάστηκαν και οι ηγεσίες δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον. Ως εκ τούτου, στην Ήπειρο όπου επιχειρεί η ΕΚΑΜ, ως λύση ανάγκης αποφασίστηκε ο εφοδιασμός των υπολοίπων ανδρών με ΑΚ-47 των 7,62x39 mm.

Αυτή η ασυνήθιστα έντονη διαμαρτυρία, εκπεφρασμένη κυρίως από τον επιχειρησιακά πιο έμπειρο πυρήνα στελεχών, καταδεικνύει την απόσταση που χωρίζει την φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ και του ΥΔΤ, από τα μεσαία και χαμηλόβαθμα στελέχη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Στην ουσία, η επαφή της ηγεσίας με «τον πραγματικό κόσμο», δηλαδή τα επιχειρησιακά ζητήματα, αποδεικνύεται μικρή. Κάτι που απογοητεύει και κουράζει τα ευσυνείδητα στελέχη που αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την αποστολή τους. Παρά τις επισκέψεις στην περιοχή προ ημερών, δεν υπήρξε ουσιαστική ενασχόληση της ηγεσίας με τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες αστυνομικοί που ερευνούν την περιοχή. Οι επισκέψεις έγιναν για λόγους «δημοσίων σχέσεων», κάτι που ερέθισε περισσότερο τα καταπονημένα επί εβδομάδες στελέχη της ΕΛΑΣ. Έμπειροι αξιωματικοί σχολιάζουν ότι ήταν ζήτημα χρόνου η εκδήλωση μιας τέτοιας αντιδράσεως. Η ΕΚΑΜ, από την πρώτη στιγμή έχει θέσει επιτακτικά το ζήτημα των εν γένει υλικών και των αδυναμιών που υπάρχουν, αλλά επί σειρά εβδομάδων η ηγεσία αδιαφορεί, εξαιτίας της «οπλοφοβίας» που την διακρίνει. Τυπική στάση ανευθυνότητος και κακώς νοουμένης δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας, που διακρίνει μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού, που επανδρώνει κρίσιμες θέσεις.

_________
*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

Πηγή Εν Κρυπτώ




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]