Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Come to Greece για να τη βρεις


Πολύ αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την τουριστική αγορά της Ελλάδας, αφού, εκτός από τα 17 εκατομμύρια τουρίστες που περιμένουμε, αναμένονται το επόμενο διάστημα και 20 εκατομμύρια Αιγύπτιοι τουρίστες που θα κάνουν διακοπές στην Μύκονο, για να σωθούν από τον εμφύλιο.

Το άσχημο νέο είναι πως οι περισσότεροι Έλληνες δεν θα κάνουν ούτε φέτος διακοπές αλλά δεν πειράζει, αφού θα πρέπει να αισθάνονται εθνικά υπερήφανοι που τα ελληνικά νησιά θα κατακλυστούν από εκατομμύρια μπατιροτουρίστες, ενώ αυτοί θα λιώνουν από τη ζέστη μέσα στα διαμερίσματά τους.

Οι πιο τυχεροί Έλληνες θα κάνουν διακοπές σε εξοχικά φίλων και συγγενών, όπου θα κοιμούνται πενήντα άτομα σε ένα δωμάτιο, ώστε να νιώθουν σαν μετανάστες από το Μπαγκλαντές σε υπόγειο της Κυψέλης.

Μπορεί οι ξένοι τουρίστες στο τέλος της χρονιάς να είναι περισσότεροι από πέρσι αλλά τα έσοδα θα είναι μάλλον μειωμένα -για τους πρώτους μήνες του 2013 ήδη είναι-, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών έρχεται με πολύ φτηνά πακέτα και all inclusive.

Δεν πειράζει, όμως, αφού τα έσοδα δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν και ο μοναδικός μας στόχος πρέπει να είναι να ξεπεράσουμε όχι τα 17 εκατομμύρια αλλά τα 170 εκατομμύρια τουρίστες. Ακόμα και τζάμπα.

Επειδή η οικοδομή πέθανε, σταματήσαμε να μετράμε την ανάπτυξη με τούβλα -παγκόσμια πρωτοτυπία- και την μετράμε πια με κεφάλια τουριστών. Ξεχνώντας ότι ο τουρισμός θέλει μακροχρόνιο πλάνο και πως, αν τον αντιμετωπίζεις με τη λογική «ό,τι αρπάξουμε φέτος», απαξιώνεις το προϊόν σου και οδηγείς τον τουρισμό σε διάλυση.

Εν τω μεταξύ, όποιος κάνει τον κόπο να μιλήσει με επαγγελματίες του τουρισμού -όπως έκανα εγώ- θα μάθει από πρώτο χέρι πως οι μόνοι που ξοδεύουν χρήματα είναι Αμερικανοί, Καναδοί, Αυστραλοί και Ρώσοι• δηλαδή, αυτοί που δεν έχουν ευρώ.

Οι τουρίστες από τις χώρες της Ευρωζώνης είναι «πεθαμένοι», ενώ και οι Βρετανοί δεν αισθάνονται πολύ καλά τώρα τελευταία.

Εν κατακλείδι, στρέψαμε μια ιδανική για καλοκαιρινές διακοπές χώρα στον φτηνό τουρισμό, αλλά οι Έλληνες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές ούτε στην φτηνή χώρα τους.

Συγχαρητήρια.






Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :


  1. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε πως η στέγη (μόνιμη και παραθεριστική) δεν είναι σταθερός στόχος των ονείρων μιας οικογένειας, όπου γής, εντός και εκτός Ελλάδας... και απ' εκεί ιδίως που δεν έχουν τα "εντός"!
    Την ανάπτυξη την μετρούσαμε εκτός από τούβλα (μεγάλο λάθος αυτά της Αθήνας, καθώς και η υπερτιμολόγησή τους, η αιμορραγία από τα ξένα μεροκάματα κλπ... κακά τα ψέμματα) και σε άλλα πράγματα.
    Δηλ σε αμοιβές (δάνειες) που έφτιαγναν "εισοδήματα" που έγιναν κατανάλωση ξένων προιόντων, υπερεμπόριο, "πολιτισμός", "αθλητισμός", μοντελισμός, κοσμετολογία, κανάλια, "δημοσιογραφία", αχρείαστα εμπορικά κέντρα ξένων συμφερόντων, υπηρεσίες μαιμού, ακριβές εξειδικευμένες γνώσεις που δεν θα βρούν ποτέ το αντικείμενό τους, τηλεπωλήσεις, 100 ευρώ τον μήνα τηλεφωνήματα, 200 ευρώ τον μήνα βενζίνες κλπ κλπ κλπ.
    Από όλα αυτά το μόνο πού έμεινε από την στρεβλή, έστω, ανάπτυξη είναι τα τούβλα και το υπόβαθρό τους. Αυτά γυρεύουν οι πιστωτές και όχι όλα τα άλλα που έγιναν αγέρας κοπανιστός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα αυτοκίνητο που αντί να παρθεί κάθε 15 χρόνια (όπως άρμοζε στις δυνατότητες της χώρας), αγοραζόταν κάθε 7 χρόνια ξέρετε τι σημαίνει;
      290000 αυτοκίνητα τον χρόνο φθάσαμε την προηγούμενη δεκαετία συνολικά (μετά την αφαίρεση δασμών από το 1991 -γειά σου γίγαντα προβλεπτικέ Μάνο και μετά Παπαθανασίου)), έναντι 60000 περίπου το 1989 ετησίως κα μετά το ξέσπασμα με τις άφθονες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις το 1999, δηλ χοντρικά 3 εκατ. πάρα πάνω για μια γκλαμορόζα συμπεριφορά (άντρα μου ο γείτονας άλλαξε μοντέλο και μας βλέπει αφ' υψηλού, Αχ!)... καινούργια παρακαλώ!
      Με μέση τιμή 20000 σημερινα ευρώ και εργοστασιακή αξία τα 15000 (μουαγέν)... 15000χ3000000= 45 δις παρακαλώ, χώρια τα πανάκριβα ανταλλακτικά που συνοδεύουν τα νέα αυτοκίνητα, χώρια τα χαμένα παλιά μέρη, τροπέτα, τόσα μικροσυνεργεία με την νεολαία που δούλευε κτλ.
      Μα αν δεν κάνω λάθος με 45 δις σήμερα αγοράζαμε στην δευτερογενή στο 1/4 της ονομαστικής σχεδόν 200 δις χρέος! Τι γίνεται τελικά εδώ;
      Και τόσα άλλα (χρηματιστήριο κοντά στα 80 δις το 2000 και 150 το 2010 (εντάξει ιδιωτική γκάφα αλά και παρότρυνση από όλους τους πολιτικούς μεγαλοπαράγοντες,Παπαντωνίου,Σημίτης, επίσκεψη Κ/νλη κλπ, αυτή ήταν η δουλειά τους;), οι ολυμπιακοί 10 δις (λένε!), εργατικό συνάλλαγμα που φεύγει κάθε χρόνο περί τα 5 δις (μόνο ότι αφορά τα χωράφια είναι εθνικό προιόν, όλα τα άλλα καλοπέραση της μεγαλοαστικής τάξης και των δορυφόρων της), ας τα γράψει κάποιος άλλος... Δυνατή Ελλάδα, 1% φόρος δωρεών για να βολευτούν οι πατρίκιοι, φτηνά πολύλιτρα για να ξεπουλήσουν οι δωρητές των κομμάτων κτλ.
      Δοξάστε τους και χάστε το σπίτι σας.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]