Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η «επιτυχία» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην Αίγυπτο

Είναι να απορεί κανείς ορισμένες φορές, τι ακριβώς κάνουν οι καλοπληρωμένοι σύμβουλοι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης. Η επιτυχία τους στο μέτωπο της Αιγύπτου δείχνει… συγκλονιστική. Κι αυτό διότι όπως φαίνεται έχουν καταφέρει να δέχονται σφοδρά πλευρά και από τις δυο πλευρές, με τον απλό καθημερινό άνθρωπο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αλλά και τον αντίπαλο των ισλαμιστών, να πιστεύουν ότι όλα είναι το αποτέλεσμα «συνωμοσίας» με ενορχηστρωτή τις Ηνωμένες Πολιτείες!

Το πιο πιθανό είναι βέβαια ότι όπως ΠΑΝΤΑ σχεδόν συμβαίνει και όχι μόνο στα στρατιωτικά επιχειρησιακά σχέδια, τα σενάρια βγαίνουν μόνο σε ένα βαθμό, ενίοτε πολύ μικρό, αφού η χαοτική δομή των εξελίξεων και ο σταδιακός περιορισμός της σχετικής ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών καθιστά απρόβλεπτες και μη ελέγξιμες τις εξελίξεις. Τα σχέδια είναι απλώς ένας μπούσουλας και ένας αριθμός προετοιμασμένων απαντήσεων στο στιλ «γίνεται αυτό, κάνω εκείνο».

Στην εξωτερική πολιτική, η κατάσταση αυτή δεν επιτρέπει τη μεθόδευση και την επιβολή των θεωρούμενων από τους σχεδιαστές και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους ως «βέλτιστων σεναρίων». Στο παρελθόν, θεωρητικά μιλώντας, ίσως ήταν ευκολότερο, αν και τότε πάλι υπήρχαν οι πανίσχυρες σοβιετικές υπηρεσίες και οι εξαιρετικά ικανοί και αδίστακτοι δορυφόροι τους στο «ανατολικό μπλοκ», να προσπαθούν οργανωμένα να δυναμιτίσουν τους σχεδιασμούς. Τότε βέβαια ήταν και ο κόσμος πολύ πιο ξεκάθαρα χωρισμένος…

Άλλη ερμηνεία που δεν αναιρεί κατ’ ανάγκη την προηγούμενη, αφού μπορεί να ισχύουν και οι δύο, είναι η εμμονή να ακολουθεί κανείς το «ευκταίο» σενάριο και να προσπαθεί παρεμβαίνοντας να το αναδείξει σε πραγματικότητα, ενώ κατ’ ουσίαν αυτό που απαιτείται είναι ευστροφία και ευελιξία για να προβαίνει ένα σύστημα σε διορθωτικές κινήσεις, αναλόγως των εξελίξεων. Φαίνεται όμως, ότι ο αμερικανικός μηχανισμός παραγωγής εξωτερικής πολιτικής είναι υπέρ του δέοντος δυσκίνητος και με προβληματικά αντανακλαστικά.

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν το αποτέλεσμα προέρχεται από τα συστημικά προβλήματα που προδιαγράψαμε ή από την ανεπάρκεια κάποιων που παριστάνουν τους συμβούλους, οι οποίοι τελευταία έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική από άλλους, αναγνωρισμένους επιστήμονες, οι οποίοι αποχώρησαν απελπισμένοι… Αυτό που μπορούμε μετά βεβαιότητας να σχολιάσουμε είναι το αποτέλεσμα. Και «κολακευτικό» δεν το λες για μια δύναμη που ηγείται παραδοσιακά σε αυτή τη γωνιά της υφηλίου…

Πηγή Defence-Point

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]