Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ντομινίκ ντε Βιλπέν: Η Γαλλία βρίσκεται σε αδιέξοδο

Στο Αικατερίνμπουργκ, που είναι υποψήφια πόλη για τη διοργάνωση της παγκόσμιας έκθεσης Expo 2020, διεξήχθη το διεθνές συμπόσιο «Πλανητική Νόηση». Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας».

Συμμετείχατε στο διεθνές συμπόσιο «Πλανητική Νόηση». Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης;

-Η παγκοσμιοποίηση είναι μία από τις πραγματικότητες του σύγχρονου κόσμου, είναι η κοινή μας μοίρα. Για ένα μεγάλο διάστημα ο κόσμος μας ήταν χωρισμένος σε ζώνες επιρροής μερικών κρατών. Η παγκοσμιοποίηση είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Ευρώπη, τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις ΗΠΑ. Περιλαμβάνει όλες τις ηπείρους.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της παγκοσμιοποίησης είναι η ελπίδα για ειρήνη, δικαιοσύνη, ανάπτυξη για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Για ένα μεγάλο διάστημα τα αγαθά αυτά ανήκαν σε ένα μέρος του πληθυσμού, για μεμονωμένες χώρες. Σήμερα είναι προσβάσιμα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Μία από τις βασικές αρνητικές πλευρές της παγκοσμιοποίησης είναι ότι μας καθιστά αλληλοεξαρτώμενους. Γινόμαστε τρωτοί. Η κρίση στην Ευρώπη επιδρά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η φούσκα στην κινεζική κτηματαγορά θα επιδράσει στον υπόλοιπο κόσμο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουμε σταθεροποιητικά εργαλεία της παγκοσμιοποίησης. Για παράδειγμα, πολυμερείς θεσμούς, οι οποίοι θα επέτρεπαν σε όλους να τηρούν τους κοινούς κανόνες.

Το Αικατερινμπούργκ είναι υποψήφιο για τη διεξαγωγή της Expo Expo. Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι πιθανότητες της ρωσικής πόλης να αποκτήσει το δικαίωμα για τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης;

-Νομίζω πως το Αικατερινμπούργκ διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα και η πόλη είναι ένα εξαιρετικό σύμβολο για την Expo. Η Σαγκάη (κατά τη διάρκεια της Expo 2010), ανάλαβε το καθήκον να δείξει το ασιατικό μέλλον του κόσμου. Το Αικατερινμπούργκ είναι το σύμβολο της ειρήνευσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αφού η πόλη βρίσκεται στη μεθόριο των δύο αυτών τμημάτων του κόσμου, στο κέντρο των Ουραλίων Ορών. Είναι μια βιομηχανική μεγάπολη, η οποία επιδεικνύει πως στη Ρωσία υλοποιείται ο στόχος της ανάπτυξης μεγάλων πόλεων, δίνοντας μεγάλη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος και λύνοντας τα προβλήματα του πληθυσμού. Νομίζω πως το Αικατερίνμπουργκ έχει πιθανότητες να κερδίσει το διαγωνισμό για τη διεξαγωγή της Expo 2020.

Η Γαλλία παραδοσιακά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική της Μέσης Ανατολής. Θεωρείτε πως ο διάλογος για τη Σύρια βρίσκεται σε αδιέξοδο; Πόσο σοβαρό είναι αυτό;

Όντως νομίζω πως βρισκόμαστε σε κάποιο αδιέξοδο αναφορικά με τη συριακή κρίση, και η παγκόσμια κοινότητα σήμερα επιδεικνύει την αδυναμία της σε αυτό το ζήτημα. Για να καταλάβουμε γιατί συνέβη αυτό, είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε ένα συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο. Κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Λιβύη η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας είχαν την εντύπωση ότι οι χώρες της Δύσης υπερέβησαν των αρμοδιοτήτων τους, όπως αυτές ορίστηκαν στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Οι χώρες αυτές άρχισαν να θεωρούν ότι η διεθνής κοινότητα παραβίασε την εντολή, είχαν την αίσθηση ότι τους κοροϊδεύουν, και αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να αφομοιώσουμε.

Πώς θα βγούμε από αυτή την κατάσταση; Νομίζω πως είμαστε υποχρεωμένοι να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι η άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, που οδηγεί σε διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, παραμένει η μοναδική έξοδος από την κρίση. Σήμερα πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να διεξάγουν διαπραγματεύσεις, μα υπό την προϋπόθεση πως θα αλλάξει το καθεστώς στη Συρία. Νομίζω πως δεν πρέπει να τεθούν προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε για το διάλογο με μοναδικό στόχο να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Στη συνέχεια οι πολιτικές διαπραγματεύσεις θα βοηθήσουν να αλλάξουμε κάτι.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]