Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ισραήλ και Αίγυπτος, μαζί κατά των ισλαμιστών

Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
Αντγος (ε.α.)

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί. Απόλυτη συνεργασία Ισραήλ και Αιγύπτου. Το Ισραήλ λοιπόν αποδέχτηκε (με μεγάλη χαρά) αίτημα της Αιγύπτου, για την μεταφορά σημαντικών Αιγυπτιακών στρατιωτικών δυνάμεων στην χερσόνησο του Σινά, με σκοπό να εκκαθαρίσουν την περιοχή από εξτρεμιστικά ισλαμιστικά στοιχεία, που δρούσαν ανενόχλητα στην περιοχή. Μάλιστα πριν μία ημέρα ομάδα Ισλαμιστών έστησε ενέδρα σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, με σκοπό την δολοφονία του Υποστρατήγου του Αιγυπτιακού στρατού Αχμάν Γουάφι ( Ahmad Wasfi), που είχε αναλάβει την αποστολή της οργάνωσης της μελλοντικής εκκαθάρισης της χερσονήσου από τους ανεξέλεγκτους Ισλαμιστές. Ο στρατηγός σώθηκε τελικά, αλλά αρκετοί στρατιώτες του σκοτώθηκαν.

Ο στρατηγός, είχε λάβει εντολή από τον ΥΠΕΘΑ στρατηγό Φατάχ Αλ Σίσι και είχε μεταβεί στην χερσόνησο πριν τέσσερις ημέρες. Ο στρατηγός Γουάφι είναι στενός συνεργάτης του στρατηγού Αλ Σίσι και είχε λάβει μέρος στην ανατροπή του Μόρσι πριν μερικές ημέρες. Οι Ισλαμιστές, που πλέον δεν μπορούν να χωνέψουν ότι ο Ισλαμιστής πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου καθαιρέθηκε από την προεδρία, οπότε χάνουν την ευκαιρία να κάνουν την Αίγυπτο Ισλαμική χώρα και τους αδελφούς μουσουλμάνους να κυβερνούν για πρώτη φορά, στην ουσία δημιούργησαν αντάρτικο στην περιοχή και επιτίθενται συνεχώς και ιδιαίτερα σε κυβερνητικούς στόχους, συνεπικουρούμενοι από την φιλική προς αυτούς Χαμάς, της οποίας μαχητές από την Γάζα μετέβησαν στην χερσόνησο του Σινά.

Έτσι κοντά στην παραλιακή πόλη Αλ Αρίς, όπου εκινείτο το κονβόι με τον στρατηγό, περίπου 30 ισλαμιστές εξτρεμιστές (σαλαφιστές) έστησαν ενέδρα και με μπαράζ αντιαρματικών RPG και πολυβόλων προσπάθησαν να εξοντώσουν την αυτοκινητοπομπή. Κατά την μάχη που διεξήχθη σκοτώθηκαν πολλοί Αιγύπτιοι στρατιώτες και σαλαφιστές. Το δρομολόγιο του στρατηγού ήταν μυστικό και όπως φαίνεται η οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων», που κυβερνούσε μέχρι πριν από λίγες ημέρες την Αίγυπτο, έχει ανθρώπους ακόμη σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις, γεγονός που ανησύχησε τον στρατηγό Φατάχ Αλ Σίσι, τον ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου σήμερα. Μάλιστα και πριν δύο ημέρες δύο λεωφορεία που μετέφεραν Κολομβιανούς κυανόκρανους ( ΟΗΕδες) , της ειρηνευτικής δύναμης MFΟ, που ευρίσκεται στην περιοχή, από το 1967, δέχτηκε επίθεση πάλι από τους σαλαφιστές της περιοχής, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Έτσι λοιπόν τα γεγονότα αυτά έδωσαν το έναυσμα στον στρατηγό Αλ Σίσι να αποφασίσει να στείλει μεγάλη στρατιωτική δύναμη, από τις πόλεις Πορτ Σάιδ και Ισμαηλία, για να προβεί σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Για να πραγματοποιήσει τον σχεδιασμό του αυτόν ζήτησε και έλαβε από το Ισραήλ, άδεια εισόδου στρατιωτικών δυνάμεων στην χερσόνησο του Σινά, που μετά τον πόλεμο των έξη ημερών του 1967 και την υπογραφείσα ειρήνη, είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη, εκτός ελαχίστων δυνάμεων, που ασχολούνται με τον έλεγχο των διαβάσεων.

Φυσικά το Ισραήλ, με μεγάλη ικανοποίηση ενέκρινε αμέσως το αίτημα της Αιγύπτου για την είσοδο των Αιγυπτιακών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σινά, καθόσον η περιοχή του Σινά γειτνιάζουσα με το Ισραήλ είχε καταστεί η βάση εξόρμησης των εξτρεμιστών σαλαφιστών για τρομοκρατικές επιθέσεις, και μάλιστα πολύνεκρες κατά του νοτίου Ισραήλ και δη στην έρημο Νεγκέβ και την πόλη Ειλάτ . Έτσι πλέον των άλλων κινητοποίησε και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) κατά μήκος των συνόρων με την χερσόνησο του Σινά και την Λωρίδα της Γάζας στο νότιο τμήμα της για την ασφάλεια και το σφράγισμα των συνόρων του και την ενδεχόμενη βοήθεια προς τον επί δεκαετίες αντίπαλο σε πολλές πολεμικές αναμετρήσεις, τον Αιγυπτιακό στρατό,όταν απαιτηθεί, που θα απαιτηθεί, καθόσον σφραγίζοντας τα σύνορά του δεν θα επιτρέψει στους εξτρεμιστές να διαφύγουν, ούτε καν να εισέλθουν στην Γάζα, όταν θα καταδιώκονται από τον Αιγυπτιακό στρατό.

Οι εξελίξεις στην περιοχή μετά την ανατροπή Μόρσι είναι ραγδαίες και ο κίνδυνος γενικευμένης εμφύλιας σύρραξης είναι πλέον έντονος. Μικρής έκτασης εμφύλιας σύρραξης βλέπουμε σε καθημερινή βάση στην Αίγυπτο του σήμερα, αλλά οι εξελίξεις αυτές προκαλούν ανησυχία.

Ο μεγάλος κερδισμένος από αυτή την κατάσταση είναι το Ισραήλ, που πλέον μπορεί να «συνεννοηθεί» και να "συνεργαστεί" με τους Αιγύπτιους στρατιωτικούς και έχει ήδη απαλλαγεί από έναν ισλαμιστή πρόεδρο, εχθρό του Ισραήλ που είχε αφήσει εξτρεμιστικά ισλαμιστικά στοιχεία να δρουν στην χερσόνησο του Σινά και να προκαλούν επιθέσεις στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο μεγάλος χαμένος πλέον τώρα είναι η οργάνωση Χαμάς στην Γάζα, όπου έχασαν μια φιλική κυβέρνηση προς αυτούς, που έκανε τα στραβά μάτια στο απίθανο λαθρεμπόριο, με ότι χρειαζόταν η Γάζα, από κινητά I Phone μέχρι τρόφιμα , οικοδομικά υλικά , ζώα κλπ. Η Χαμάς έπαιξε και έχασε σε όλα τα επίπεδα, αφού εκτός από τον Μόρσι, στήριξε και τους αντάρτες στην Συρία, με αποτέλεσμα να απολέσει και την φιλία και στήριξη τόσο της αδελφής οργάνωσης Χεζμπολλάχ του Λιβάνου, όσο και του Ιράν, που χρηματοδοτούσε πολλές δραστηριότητες της, φέροντας την οργάνωση σε τραγική κατάσταση.

Αλλάζουν οι καιροί και βλέπουμε πράγματα και θάματα στην περιοχή αυτή και αναμένονται ακόμη πιο χειρότερες εξελίξεις, όταν θα αρχίσουν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Αιγυπτιακού στρατού στο Σινά.

*Ο Ιωάννης Μπαλτζώης είναι πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]