Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η χαμένη τιμή της Βουλής

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Μπορεί οι προσωπικές και πολιτικές αθλιότητες που ακούγονται όλο και πιο πυκνά πια στο Κοινοβούλιο να προκαλούν μεγίστη θλίψη καθώς αποτελούν την πιο ορατή και απεχθή απεικόνιση της κατάπτωσής του στα χρόνια της κρίσης, όμως δεν είναι οι μόνες που την εκφράζουν – ίσως δεν συνιστούν καν τη χειρότερη από τις εκδοχές της.

Υβριστική προς τον κοινοβουλευτισμό και το Σύνταγμα είναι και η διαρκής μαζική κατάχρηση των νομοθετικών πράξεων προς αποφυγή της «παρακινδυνευμένης» ομαλής διαδικασίας – έχει φυσικά και την ιλαρή πλευρά της, όταν, για να επιτευχθεί ένα είδος «συμβατότητας» με το Σύνταγμα όλα αυτά θεμελιώνονται στην επίκληση λ.χ. της… δημόσιας υγείας! Το ίδιο συμβαίνει και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Εξ ίσου υβριστική είναι και η αναγωγή από τα κόμματα της συνείδησης του βουλευτή σε… αδίκημα, όταν αυτό που εκείνη επιβάλλει έρχεται σε αντίθεση με την κομματική γραμμή – και αυτό δεν αφορά μόνον τα κόμματα της κυβέρνησης.

Μια ακόμα διάσταση της κοινοβουλευτικής πτώσης είναι το να βλέπει κανείς βουλευτές να σηκώνουν θύελλες στα τηλεπαράθυρα και να πηγαίνουν το βράδυ να ψηφίζουν αυτά που αυτοκλήτως το πρωί έβριζαν – το φαινόμενο ήταν πολύ έντονο στα δύο πρώτα χρόνια της κρίσης. Κατάπτωση επίσης συνιστά και η κατάχρηση των «άσχετων» τροπολογιών που ακόμα και σήμερα ζει και βασιλεύει. Κι όλα αυτά χωρίς να αναφερθεί κανείς στα φοβερά καραγκιοζιλίκια που ζήσαμε με την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ και την αδιανόητη εικόνα της αρμόδιας επιτροπής.

Με λίγα λόγια, είτε θέλουν να το παραδεχθούν είτε όχι, σχεδόν οι πάντες έχουν βάλει το χεράκι τους ώστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το Κοινοβούλιο να βρίσκεται σε διαρκή τροχιά απαξίωσης, την οποία ουδείς μπορεί δυστυχώς, όσο και να θέλει, να σταματήσει. Αν σε αυτά προσθέσουμε και την παντελή σχεδόν απουσία μεγάλων κοινοβουλευτικών ανδρών «παλαιού τύπου» που θα έδιναν κάποιο τόνο αντίβαρου, η εικόνα είναι πλήρης: είναι η εικόνα μιας Βουλής δυσανάλογα λίγης σε σχέση με τις μέγιστες προκλήσεις της εποχής για τη Δημοκρατία, που όμως είναι απολύτως επιτακτικό να απαντηθούν.

Υπάρχει όμως και κάτι, φαινομενικά δευτερεύον, που δείχνει τη διαχρονική αντίληψη του ίδιου του Κοινοβουλίου για τα ζητήματα «τιμής»: αντί να ασχολείται με το πώς θα πετύχει την πραγματική άρση αυτής της πορείας προστρέχει σε τρόπους που αφορούν όχι το τι είναι αλλά το τι φαίνεται να είναι «η γυναίκα του Καίσαρα».

Κορυφαίο δείγμα αυτής της υποκρισίας, η φράση «να σβηστεί από τα πρακτικά», που τόσο συχνά ακούμε ειδικά τα τελευταία χρόνια. Ε όχι λοιπόν! Να μη σβηστεί τίποτα από τα πρακτικά. Γιατί να σβηστεί; Γιατί να μην αποτυπώνεται η αλήθεια των πραγμάτων; Τι είδους αντίληψη επιτρέπει μια τέτοια πλαστογράφηση της ζώσας ιστορίας του κοινοβουλευτικού βίου της χώρας; Γιατί αυτά που συμβαίνουν και τα βλέπει και τα ακούει «ζωντανά» όλη η Ελλάδα, δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στους επίσημους τόμους των πρακτικών της Βουλής;

Η χαμένη τιμή της Βουλής δεν προστατεύεται έτσι. Τι νόημα έχει αυτή η υποκρισία; Προφανώς κανένα, πλην του ότι απλώς καθιστά το σώμα των πρακτικών του Κοινοβουλίου ως ένα αναξιόπιστο υλικό τόσο για τον σημερινό πολίτη, όσο για τον ιστορικό του μέλλοντος, καθώς τα λογοκριμένα κοινοβουλευτικά πρακτικά απλώς λένε ψέματα. Όμως, γιατί;



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Γράφτε τα ολα. Ετσι για να δούμε το αληθινό προσωπο της παιδείας που υπάρχει στη Βουλή των εκπροσωπων του Ελληνικού εκλογικού σώματος. Να φανει η λεξιπενία και ο εκνευρισμός τους γιατί αισθάνονται μικροί και χαμένοι(loosers).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν χρειαζεται να γραψει κανεις τιποτα . Εμεις ειμαστε οι σαπισμενοι και αυτοι ειναι οι αντιπροσωποι μας .
    Εξομολογηση , μετα-νοια , καθαρση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]