Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Βενιζέλος μίλησε για αλλαγή των γεωγραφικών δεδομένων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Η μυστική διπλωματία ήταν επί δεκαετίες το αγαπημένο «σπορ» των Ελλήνων πολιτικών, οι οποίοι αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, ήταν όχι μόνο ανίκανοι, αλλά απολύτως επικίνδυνοι να μετέχουν σε διπλωματικές κινήσεις οι οποίες εξέφραζαν είτε προσωπικές πολιτικές είτε εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες τρίτων.

Τα αποτελέσματα αυτής της επικίνδυνης άσκησης μυστικής διπλωματίας είναι ήδη καταγεγραμμένα στον διπλωματικό αλλά και τον φυσικό – γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδας, αφού τα Ίμια είναι «γκρίζα νησιά», ενώ ένα σημαντικότατο μέρος του Αιγαίου έχει μετατραπεί σε περιοχή άσκησης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής (υποβοηθούμενη φυσικά από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό).

Η λίαν πρόσφατη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οποία περιχαρής ο όψιμος υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, αναφέρθηκε σε «αλλαγή των γεωγραφικών δεδομένων» που αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία, καταδεικνύει την πλήρη απάθεια – επικινδυνότητα που περιβάλει τους «διασώστες» της Ελλάδας, οι οποίοι χωρίς ψήγμα αιδούς και με θρασύτητα στον απόλυτο βαθμό τολμούν να αναφέρονται –έστω και μερικώς- σε μυστικές συμφωνίες που οι ίδιοι συνάπτουν με την Τουρκία και οι οποίες είναι μειωτικές για την Ελλάδα, ενώ ενέχουν ισχυρά δείγματα πράξεων που περιγράφονται ως «εσχάτη προδοσία».

Ο γνωστός για την μαχητικότητά του στα εθνικά θέματα βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, αναφερόμενος στις συγκεκριμένες δηλώσεις του Βενιζέλου για αλλαγή γεωγραφικών δεδομένων, δήλωσε πως «μόνο εύλογες απορίες και ανησυχία δημιουργούν τα όσα είπε», ενώ εύλογη είναι η απορία για το εάν τα όσα ελέχθησαν εκ μέρους του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ήταν σε απόλυτη γνώση και συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά…

Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση για τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος:
«Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, εγείρουν πολλές απορίες για την πορεία που λαμβάνουν οι θέσεις της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.
Το γεγονός ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε ανάμεσα στις κουβέντες του με τον Νταβούτογλου για τον TAP, για «αλλαγή γεωγραφικών δεδομένων», επιβεβαιώνει την άποψη που διατύπωσα την ημέρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης ότι η επιλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, μόνο ανησυχίες μπορεί να δημιουργεί.
Επίσης, επισημαίνουμε, με εξ’ ίσου ιδιαίτερη ανησυχία, το γεγονός ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου μπροστά στην «πόρτα» που έφαγε η Τουρκία από την «αραβική άνοιξη» της Αιγύπτου, προσπαθεί να εμπλέξει την Ελλάδα στις πολιτικές της στην περιοχή της Μεσογείου,, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ζήτημα για την Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, πόσο μάλλον όταν η Αθήνα προσπαθεί να συνομιλήσει με το Κάιρο για θέματα ΑΟΖ.
Και μας μένει να ξεκαθαρίσει το Μέγαρο Μαξίμου, εάν όλα όσα συζήτησε και συμφώνησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν σε προσυνεννόηση ή έτυχαν της εκ των υστέρων αποδοχής από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όταν μάλιστα ο ίδιος ο κ.Σαμαράς, ανοίγει από αύριο κύκλο επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, εν όψει της επίσκεψής του στο Λευκό Οίκο, αρχές Αυγούστου
Nα επισημάνω ότι όσες ώρες ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ήταν στην Άγκυρα, πολεμικά αεροπλάνα της Τουρκίας, παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της πατρίδας μας.
Λέτε να έκανε από τώρα πράξη την αλλαγή των γεωγραφικών δεδομένων που ανέφερε ο κ. Βενιζέλος;»
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος με αυτή του τη δήλωση περί αλλαγής των γεωγραφικών δεδομένων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κατόρθωσε να ακυρώσει την περίφημη ρήση «στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται, αλλά και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται»… Ομολογουμένως, το μεγαλείο νόησης του κ. Βενιζέλου θέτει νέα όρια στον ορισμό της πολιτικής και δη της μυστικής διπλωματίας. Ας κρατήσει, όμως, στο πίσω μέρος του μυαλού του πως για όλα και για όλους υπάρχει τιμωρία και η πολιτική του αμετροέπεια ενδεχομένως θα δώσει νέο ορισμό στην επικείμενη τιμωρία…

Κωνσταντίνος

ΥΓ: Επειδή μέχρι τη στιγμή που γραφόταν αυτό το σχόλιο δεν είχε ανακοινωθεί η απομάκρυνση του κ. Βενιζέλου από το υπουργείο Εξωτερικών και -φυσικά- από την κυβέρνηση, υποθέτουμε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ασπάζεται πλήρως τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρός του... Αλήθεια, τι πρέπει να κάνει ένα μέλος της κυβέρνησης για να απομακρυνθεί κύριε Σαμαρά; Μήπως να... δώσει την Ακρόπολη σε ξένους ή μήπως να υπογράψει παραχωρητήριο ιδιοκτησίας κάποιου ελληνικού νησιού στην Τουρκία; Αλήθεια, θα δημοσιευτούν ποτέ τα αποτελέσματα των συζητήσεων των επιτροπών σοφών Ελλάδας και Τουρκίας; Τέλος, μπορεί ο φερόμενος ως πρωθυπουργός της Ελλάδας να απαντήσει πόσο από το Αιγαίο σήμερα είναι γαλάζιο;


Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι ...






Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Κάνουν ό,τι έκαναν όλοι οι προκάτοχοί τους. Η διαφορά είναι η δεινή ιστορική συγκυρία που διερχόμαστε και οι συνέπειες, που δεν θα φανούν σε βάθος χρόνου όπως κάποτε, αλλά άμεσα. Ο Θεός μόνο θα τους σταματήσει. Και έχει ο Θεός σύγχρονους πολέμαρχους αλλού, αφού στην ηγεσία της Ελλάδας στρογγυλοκάθησαν μόνο αγκάθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βεβαιως και συμφωνει ο Σαμαρας , εφ'οσον εχουν τις ιδιες διαταγες . Την εξης μια :διαλυστε την Ελλαδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]