Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα στρατεύματα του Μπασάρ Άσαντ κατέλαβαν την πόλη Χομς

Μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας – η Χομς – έχει τεθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων του Μπασάρ Άσαντ. Αυτή η επιτυχία έχει συμβολική σημασία, εφόσον οι αντάρτες θεωρούν τη Χομς «πρωτεύουσα της επανάστασης».

Η απελευθέρωση της πόλης από τους αντάρτες θεωρείται από την επίσημη κυβέρνηση σημείο καμπής στο συνεχιζόμενο εδώ και δυο χρόνια εμφύλιο πόλεμο. Πολλοί εμπειρογνώμονες, ωστόσο, αξιολογούν τη νίκη πιο επιφυλακτικά.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα εξακολουθούν να στριμώχνουν τους Σύριους αντάρτες. Νέο κεφάλαιο στη σειρά των νικών, που πέτυχαν τον τελευταίο καιρό, ήταν η επιτυχία στην πόλη Χομς, η οποία είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Συρίας. Και σήμερα, σύμφωνα με τις αναφορές των μαχητών του Μπασάρ Άσαντ, την έχουν σχεδόν εξ ολοκλήρου θέσει υπό τον έλεγχό τους. Η Χομς θα εκκαθαριστεί πλήρως από τους αντάρτες στη διάρκεια 2-3 ημερών. Μάλιστα, όπως δηλώνουν οι επίσημες συριακές Αρχές, η νίκη στη Χομς θα αποτελέσει σημείο καμπής το οποίο θα επηρεάσει την όλη πορεία της περαιτέρω αντιπαράθεσης με τους στασιαστές. Το θέμα σχολιάζει ο εμπειρογνώμονας στη Μέση Ανατολή Γκεόργκι Μίρσκι:

- Η Χομς είναι πραγματικά σημαντική πόλη. Κατά τη διάρκεια δυο χρόνων τα κυβερνητικά στρατεύματα δεν μπορούσαν να την καταλάβουν. Πρόκειται γενικά για εντελώς μοναδικό πράγμα! Δυο χρόνια ολόκληρος στρατός, ισχυρός, οπλισμένος από το κεφάλι μέχρι τα δάκτυλα, δεν μπορούσε να καταλάβει αυτή την πόλη την οποία, σύμφωνα με τον Μπασάρ Άσαντ, υπερασπιζόταν μια χούφτα κάποιων τρομοκρατών και συμμοριτών.

Κατα την άποψη του Μίρσκι, η επιτυχία στη Χομς, όπως και όλες οι πρόσφατες επιτυχίες των κυβερνητικών στρατευμάτων, οφείλεται στην προσχώρηση στη συριακή σύγκρουση των μαχητών της Χεζμπολάχ. Ο πόλεμος στη Συρία πολύ περισσότερο αποκτά χαρακτηριστικά θρησκευτικά γνωρίσματα. Με άλλα λόγια, μετατρέπεται σε αντιπαράθεση των σουνιτών και των σιιτών. Σ΄αυτή την κατάσταση η αποτελούμενη από σιίτες λιβανική Χεζμπολάχ, έκρινε χρέος της να υποστηρίξει τον ομόδοξό της Μπασάρ Άσαντ.

Ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς να υποστηρίξει κανείς ότι η νίκη των δυνάμεων του Μπασάρ Άσαντ είναι ήδη σίγουρη. Προς το παρόν η αντιπολίτευση υποστηρίζεται ενεργά μόνο από τις σουνιτικές μοναρχίες του Περσικού κόλπου. Ωστόσο σύντομα μπορεί να λάβουν βοήθεια από τις ΗΠΑ. Το μόνο που οι Αμερικανοί δικαιολογημένα φοβούνται είναι ότι τα όπλα, τα οποία είναι πρόθυμη να δώσουν στους αντάρτες, θα πέσουν στα χέρια όχι των μετριοπαθών αντιπολιτευόμενων, αλλά των ισλαμιστών εξτρεμιστών. Πολύ περισσότερο που ακριβώς οι ριζοσπάστες της Τζαμπχάτ αν-Νούσρα και όχι οι εκπρόσωποι του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» σήμερα κάνουν κουμάντο στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. Μάλιστα τα πράγματα έφτασαν σε σημείο, που οι χθεσινοί εχθροί του Άσαντ σήμερα καταθέτουν τα όπλα, θεωρώντας ότι είναι καλύτερα να κυβερνά τη χώρα ο Άσαντ, παρά τα καθάρματα των δομών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Αυτό μπορεί να αναγκάσει τις ΗΠΑ να απορρίψουν την ιδέα της προμήθειας στη Συρία φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων. Εκτός αυτού, οι Αμερικανοί έχουν συνηθίσει να υποστηρίζουν τους νικητές, γι΄αυτό αν τα στρατεύματα του Άσαντ συνεχίσουν τις νίκες επί των ανταρτών, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα θελήσουν να εμπλεχτούν σε πόλεμο εκ των προτέρων χαμένο.






Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]