Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ανδρέας (δεν) «τεμαχίζεται»

Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Σε ποιον ανήκει τελικά ο Ανδρέας Παπανδρέου; Βάλθηκαν να μας μπερδέψουν καλοκαιριάτικα και να μας πείσουν ότι ο Ανδρέας πλέον βρίσκει τη θέση που του ανήκει δίπλα στα πορτρέτα του Τσε και του Λένιν, εκεί σε κάποια σκονισμένα γραφεία του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι οπορτουνιστική μύγα τσίμπησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα και εξυμνεί το ΠΑΣΟΚ του 1980, και τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται ως υπερασπιστής της πολιτικής κληρονομιάς του Ανδρέα;

Είναι προφανές ότι η εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού χάρτη κενό. Η Κεντροαριστερά αυτή τη στιγμή ουσιαστικά δεν υπάρχει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Βενιζέλου να περιορίσει τις απώλειες αλλά και του Φ. Κουβέλη να παίξει τον ρόλο που έπαιζε αυτό το κομμάτι της Αριστεράς, πατώντας διαρκώς σε δύο τουλάχιστον βάρκες.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στον πειρασμό προσέλκυσης των πολιτών που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ για τρεις δεκαετίες και ο ιδανικός τρόπος δεν ήταν άλλος από τη δημόσια διεκδίκηση ρόλου ιδεολογικού κληρονόμου του λαϊκού-πατριωτικού κινηματικού ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ, βλέποντας την αδυναμία του να αντιμετωπίσει την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Αριστεράς, στρέφεται στην ίδια πηγή ψηφοφόρων και με την ελπίδα ότι οι ύμνοι στον Ανδρέα ξυπνούν στο υποσυνείδητό τους αναμνήσεις τού «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο», «Οχι στα Διευθυντήρια των Βρυξελλών» κ.ά.

Ο Ανδρέας, εκτός από μεγάλος ηγέτης, που έκανε σημαντικές τομές και κυρίως θεμελίωσε την εθνική συμφιλίωση, θυμίζει και άλλα πράγματα. Την πολιτική των «θα», το οι «Βάσεις φεύγουν» (μένοντας), «Εξω από την ΕΟΚ» (αλλά ευτυχώς μείναμε), τη γιγάντωση του κράτους. Ποιον ακριβώς Ανδρέα εξυμνεί ο κ. Κουτσούμπας, ποια περίοδό του θαυμάζει ο Αλ. Τσίπρας; Γιατί όλο και περισσότερο δείχνουν να επιλέγουν τη «σκοτεινή» πλευρά του. Αλλά δεν έχει και τόση σημασία τελικά.

Δεν αναζητούν πολιτικά πρότυπα και σημείο αναφοράς. Ψήφους αναζητούν…

E-mail συντάκτη nmeletis@pegasus.gr
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]