Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χιλιάδες πιστοί στη Μόσχα υποδέχθηκαν τον σταυρό του Αγ. Ανδρέα


Το μεγάλο ελληνικό ιερό κειμήλιο – τον σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ένας από τους μαθητές του Ιησού Χριστού, ο Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος – υποδέχθηκε η Μόσχα. Το μοναδικό κειμήλιο, που μεταφέρθηκε από την Πάτρα, βρίσκεται στο έδαφος της Ρωσίας από τις 11 Ιουλίου.

Αρχικά, ο σταυρός μεταφέρθηκε από την Ελλάδα στην Αγία Πετρούπολη και, στη συνέχεια, σε δύο ναούς στην προαστιακή Μόσχα. Τη στιγμή αυτή, οι πιστοί μπορούν να προσκυνήσουν το ιερό στο Ναό του Χριστού Σωτήρος της πρωτεύουσας. 


Στην εποχή μας, από τον σταυρό σε σχήμα Χ, στον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας, ελάχιστα σώζονται. Τα ιερά σώσματα είναι φυλαγμένα σε κιβωτό. Ο ίδιος ο σταυρός, όπως εξάλλου και ο ίδιος ο Απόστολος, είχαν μια δύσκολη μοίρα, εξηγεί ένας από τους ανθρώπους που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη μεταφορά του κειμηλίου, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος του Παμμακαρίστου Αποστόλου Ανδρέα, Μιχαήλ Γιάκουσεφ.


"Αυτός ο σταυρός αποτελεί ενθύμιο του μαρτυρικού τέλους του πρώτου των Αποστόλων – του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου. Ο ίδιος ο σταυρός είναι εργαλείο θανάτωσης και – όσο και να φαίνεται περίεργο - θύμα αντιθρησκευτικών δυνάμεων. Τα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης οι αθεϊστές επιφύλαξαν βασανιστικό θάνατο στον ίδιο το σταυρό – τον έριξαν στις φλόγες. Χάρη όμως στους ευσεβείς χριστιανούς, το ιερό κειμήλιο όχι μόνο διασώθηκε, αλλά έφτασε και μέχρι τις μέρες μας".

Είναι γνωστό ότι κατά τις ημέρες της παραμονής του σταυρού στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας το προσκύνημα τιμήθηκε από ένα σύνολο της τάξης των 300 χιλιάδων ανθρώπων. Πολύ πριν από την άφιξη του κειμηλίου στο ναό του Χριστού Σωτήρος, μια ατελείωτη ροή πιστών συνέρρεε στο ναό της Μόσχας. Μερικοί πιστοί ήταν ήδη στο ναό από νωρίς το πρωί, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το ιερό αφίχθηκε μετά το μεσημέρι. Μάλιστα, ήρθαν όχι μόνο κάτοικοι της πρωτεύουσας και κοντινών στη Μόσχα πόλεων και από άλλες πόλεις και περιφέρειες της Ρωσίας, αλλά και από γειτονικές χώρες. Η Νίνα είναι από την Ουκρανία και έμεινε σχεδόν ένα ολόκληρο 24ωρο περιμένοντας το σταυρό.  

«Ξέρω ότι ο σταυρός θα έρθει μετά και σε μάς, στο Κίεβο, αλλά δεν θα μπορέσω να τον προσκυνήσω στην πατρίδα, γι 'αυτό και ήρθα εδώ» - εξήγησε η γυναίκα.
Για μένα είναι ένα πολύ σημαντικό ιερό. Είναι ηλικίας δύο χιλιάδων χρόνων και είναι κειμήλιο από τον Απόστολο που συνοδοιπόρησε μαζί με τον Χριστό. Ο Ανδρέας ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κλήθηκε από τον Θεό να τον ακολουθήσει, για να ευαγγελιστεί σε μας τους Σλάβους το Χριστιανισμό. Γι αυτό, ήρθα εδώ με χαρά και ικανοποίηση να προσκυνήσω αυτό το σταυρό, να προσευχηθώ για τη σωτηρία της ψυχής, για την υγεία μου.

Πιστεύεται ότι ο σταυρός του Αγίου Ανδρέα έχει μεγάλη θαυματουργή δύναμη. Θεραπεύει ασθενείς με ανίατα νοσήματα, φωτίζει τους κακούς και τους δαιμονισμένους, βοηθά στην επίλυση οικογενειακών προβλημάτων και μάλιστα χαρίζει τη μητρότητα σε απελπισμένες γυναίκες»

Η Βέρα Νικολάγιεβνα από το Ποντόλσκ της περιοχής της Μόσχας δεν πρόκειται να ζητήσει τίποτε παρόμοιο από το σταυρό. Το να έρθει όμως στο ναό ήταν πολύ σημαντικό γι΄αυτήν. 

«Θαρρείς και κάποιος με προσκάλεσε σήμερα εδώ. Σηκωθήκαμε με την αδελφή μου στις επτά το πρωί. Φθάσαμε εδώ περίπου στις 10 το πρωί. Από τότε, περιμένουμε. Μόλις τώρα αρχίζω να πηγαίνω στην εκκλησία και πλησιάζω την πίστη. Θα ήθελα όμως πολύ να δω το σταυρό του Αποστόλου, να τον προσκυνήσω. Να παρακαλέσω να δυναμώσει την πίστη μου. 'Εχω πίστη και κάθε φορά όλο και δυναμώνει. Κάτι ήδη με παρακινεί να ξυπνήσω νωρίτερα το πρωί, να πάω στην εκκλησία, να διαβάσω μια προσευχή. 'Εχω μεγάλη ελπίδα ότι ο σταυρός θα την δυναμώσει».

Την πρώτη μέρα της έκθεσης του ιερού στο ναό, ο αριθμός αυτών που επιθυμούσαν να προσκυνήσουν ήταν ασύμμετρα μεγάλος, οπότε στον ίδιο το σταυρό δεν ήταν εύκολο να σταθείς και να αφεθείς σε σκέψεις. Πλησίασες, έκανες το σταυρό σου, προσκύνησες, έφυγες - όλα γρήγορα και με ακρίβεια, έτσι ώστε να μην καθυστερεί η ουρά. Ωστόσο, τα πρόσωπα αυτών που πέρασαν ήδη από το κειμήλιο αλλάζουν, διαγράφεται σ΄αυτά η ευτυχία και η μακαριότητα. Η Mοσχοβίτισα Λιουμπόφ λάμπει κυριολεκτικά από χαρά και δεν το κρύβει:


«Χαίρομαι πραγματικά. Τί χαρά που που μας φέρνουν εδώ τέτοια ιερά! Και εκτός αυτού, οι πρόγονοί μου κατάγονται από την Ελλάδα. Κι εγώ η ίδια επισκέφθηκα την Πάτρα, αλλά στο ναό που φυλασσεται ο σταυρός, δεν πήγα τότε. Έτσι, είμαι πολύ ευτυχής που ο σταυρός ήρθε σήμερα στη Ρωσία. Είμαι πάντα χαρούμενη όταν μεταφέρουν κειμήλια από την Ελλάδα, και τα προσκυνώ, σαν τους Αγίους Τόπους».

Με τη μεταφορά του Σταυρού του Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στη Μόσχα, ανοίγει ο εορτασμός της 1025ης επετείου της Βαπτίσεως της Ρους. Το ιωβηλαίο αυτό θα τιμηθεί επίσημα στη Ρωσία, το Κίεβο και τη Λευκορωσία στις 28 Ιουλίου – ανήμερα της μνήμης του Ισαποστόλου πρίγκιπα Βλαδίμηρου, του βαπτιστή της Ρους - με πανηγυρικές δοξολογίες, λιτανείες, κωδωνοκρουσίες και συναυλίες. 

Το ελληνικό ιερό κειμήλιο θα παραμείνει στον κύριο ναό της χώρας μέχρι τις 25 Ιουλίου και στη συνέχεια μαζί με τις αντιπροσωπείες όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στον κόσμο, θα αναχωρήσει με ειδικό τρένο για το Κίεβο και, στη συνέχεια, για το Μινσκ.






Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]