Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προκλητικός ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ


«Στριμώχνονται» οι Σκοπιανοί και το δείχνουν…

«Η Ελλάδα παίρνει τώρα ό,τι θέλει» υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας του, επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν θέλει να ασκήσει πίεση, διότι κανένας δεν επιθυμεί μια άλλη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα».

Φανερά ενοχλημένοι οι Σκοπιανοί από την ελληνική στάση, βλέπουν ότι «στριμώχνονται» λόγω της αδιαλλαξίας και του εθνικισμού τους. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στα γεμάτα εμπάθεια λόγια του Σκοπιανού ΥΠΕΞ, ο οποίος επιμένει να θέτει την πρόταση για συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών των δύο κρατών, ενώ παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung, κατηγορεί την ελληνική πλευρά υπεύθυνη για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της χώρας του για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.


«Η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρήσει το σημερινό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο συναντώνται από καιρού εις καιρόν οι πρέσβεις με τον κ. Νίμιτς. Έχει υπάρξει διακοπή για διάστημα μεγαλύτερο του έτους, κάποιες φορές οι συναντήσεις ελάμβαναν χώρα τυπικά μόνο. Στην Αθήνα έχουν άλλες προτεραιότητες, οι οποίες περιστρέφονται κυρίως γύρω από την κρίση. Οι Έλληνες προσπαθούν ενίοτε να δώσουν στα άλλα κράτη – μέλη την εντύπωση ότι κάτι συμβαίνει, αλλά δεν επιθυμούν πραγματικά να προχωρήσει η διαδικασία του ΟΗΕ»  
...δηλώνει ο Πόποσκι και υποστηρίζει ότι η πλευρά του έχει επιδείξει μεγάλη ευελιξία, καθώς, όπως λέει, η χώρα του έχει αλλάξει το Σύνταγμα και τη σημαία της και έχει δώσει εγγυήσεις ότι δεν θα εγείρει εδαφικές αξιώσεις.

Η Ελλάδα, όπως έχουμε γράψει, κάνει πολύ καλά και δεν δέχεται τις σκοπιανές προτάσεις, αφού η πίεση είναι από την πλευρά των Σλάβων, η οποία πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες «προσαρμογές» στην πολιτική της, εάν επιθυμεί να έχει μέλλον ως κρατική οντότητα στην ΕΕ.

Τους φόβους για το μέλλον του κρατιδίου μοιράζεται ο Πόποσκι και παραδέχεται τον κίνδυνο, η χώρα του να αποκοπεί από τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς η Κροατία έγινε, ήδη, μέλος της ΕΕ και η Σερβία αρχίζει σύντομα ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Με πονηρό τρόπο αναφέρει μάλιστα ότι αυτό θα αποτελούσε κίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή και αναφέρεται στις διμερείς διάφορές που διευθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια στα Βαλκάνια. «Αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή παίρνει ό,τι θέλει. Κανένας δεν θέλει να ασκήσει πίεση, διότι κανένας δεν επιθυμεί μια άλλη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα» λέει.

Ερωτώμενος, πάντως, σχετικώς με πράξεις, οι οποίες έχουν θεωρηθεί από την Ελλάδα προκλητικές, όπως το γεγονός ότι το αεροδρόμιο των Σκοπίων ονομάστηκε «Μέγας Αλέξανδρος», και η ανέγερση ελληνιστικών κτισμάτων, ο Πόποσκι παραπέμπει κλασσικά στις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και δηλώνει ότι «οι Έλληνες είναι πολύ καλοί στο να βρίσκουν δικαιολογίες ώστε να μπλοκάρουν την ένταξη», για να συμπληρώσει με τον γνωστό προκλητικό τρόπο :
32
...«ίσως μια μέρα η δικαιολογία θα είναι το χρώμα της γραβάτας μου».

Τέλος ο ίδιος θεωρεί ότι η προοπτική ένταξης της χώρας του στις ευρωατλαντικές δομές θα βοηθήσει προκειμένου να εξομαλυνθουν και οι διαφορές μεταξύ των μειονοτήτων στο εσωτερικό, οι οποίες απειλούν την συνοχή του ψευτοκρατιδίου και στα Σκόπια το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά.


Πηγή: Πυγμή 




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]