Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι δικές μας απαιτήσεις, εκτός από τη δόση, ποιές είναι;

Αυτές τις μέρες βιώνουμε πάλι, σε πληκτική επανάληψη, ένα νέο επεισόδιο από το γνωστό σίριαλ των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα.

Απαιτήσεις, απειλές για τη διακοπή της χρηματοδότησης, εκβιασμοί. Οι γνωστές τακτικές… φίλιων δυνάμεων, δηλαδή!

Από την άλλη, σύσσωμη η κυβέρνηση αναμένει, εναγωνίως, ένα νεύμα, μια σύντομη δήλωση που θα αποκαλύπτει ό,τι η πολυπόθητη έκθεση των τριών αποτυχημένων (κατά τη δική τους ομολογία) τεχνοκρατών θα είναι θετική.

Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω ό,τι το σχήμα αυτό έχει πλέον ξεπεραστεί. Δεν οδηγεί πουθενά. Και οι …τεχνοκράτες έχουν ξεμείνει από ιδέες. Τα ίδια κολλήματά τους επαναλαμβάνουν.

Όσο και να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι αδιάψευστος μάρτυρας των …επιτευγμάτων της τρόϊκας. Δεν χρειάζονται εξωραϊσμοί. Προκαλούν και τη νοημοσύνη του κόσμου.

Επειδή, λοιπόν, ακούω διαρκώς για τις απαιτήσεις της τρόϊκας και των δανειστών, αναρωτιέμαι οι …δικές μας απαιτήσεις ποιές είναι;
Εκτός από το να εκμαιεύσουμε μια θετική έκθεση που θα εξασφαλίζει την επόμενη δόση, έχουμε κάποιους άλλους, μακροχρόνιους στόχους;
Και αν έχουμε, πότε σκοπεύουμε να τους θέσουμε;

Τρία ζητήματα, κατά τη γνώμη μου, επείγουν:

Πρώτον, τα κεφάλαια (50 δις) που δόθηκαν στη χώρα μας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να περάσουν το ταχύτερο δυνατόν στον ESM και να μην υπολογίζονται πλέον στο δημόσιο χρέος. Αυτό θα αποτελέσει μια ουσιαστική απομείωση του δημοσίου χρέους μας. Το θέμα είναι ώριμο. Εχει τεθεί. Πρέπει να γίνει τώρα, γιατί αργότερα μπορεί να αποδειχθεί πολύ….καθυστερημένο. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας απόφασης είναι προφανή.

Δεύτερον, ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Βέρνερ Φάϊμαν, έθεσε δημοσίως το θέμα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την απομείωση του δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη. Η ιδέα δεν είναι καινούργια, αλλά μέχρι τώρα χάνονταν στις γνωστές δαιδαλώδεις διαδρομές της κοινοτικής γραφειοκρατίας. Έχει σημασία που το ζήτημα το επαναφέρει στο τραπέζι ο κ. Φάϊμαν και όχι κάποιος από τον…..αμαρτωλό Νότο. Με την Πορτογαλία να αντιμετωπίζει εκ νέου προβλήματα, την κατάσταση οριακή στην Ιταλία και τον κ. Ολάντ στη Γαλλία να αναζητεί κατεύθυνση, η πρόταση του κ. Φάϊμαν, μπορεί να δώσει μια μακροχρόνια ανάσα που θα επιτρέψει στις κλυδωνιζόμενες οικονομίες του Νότου να κερδίσουν το απαιτούμενο χρόνο για να βάλουν μπροστά τη μηχανή της ανάπτυξης.

Τρίτον, για το μείζον ζήτημα της ανεργίας γίνονται ελάχιστα και αυτά αποσπασματικά. Όταν στην Ελλάδα δίδονται 50 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, τότε πόσα έπρεπε να δοθούν για την ανεργία; Πολλά περισσότερα θα ήταν η σωστή απάντηση! Και είναι τραγική ειρωνεία να βρίσκονται τόσο εύκολα χρήματα για τις τράπεζες και όχι για τους άνεργους. Δεν αρκεί να συμφωνούμε όλοι ό,τι η ανεργία είναι το μέγιστο των προβλημάτων. Πρέπει να δοθούν λύσεις. Και οι λύσεις δεν είναι μόνον τα επιδόματα ανεργίας. Πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Και θέσεις εργασίας δεν θα δημιουργήσουν τα …μεγάλα έργα. Ξέρουμε ποιοί απασχολούνται, συνήθως, εκεί. Θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργήσουν άμεσα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν απαλλαγούν από τον βραχνά της έλλειψης ρευστότητας και τις …παγίδες που στήνει καθημερινά το κράτος με τα φορολογικά του νομοσχέδιο. Αν δεν διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα, τότε θα συνεχίζουμε να ζητάμε επιδόματα ανεργίας.

Θεωρώ ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη για να θέσουμε αυτά τα ζητήματα, που ήδη συζητούνται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος μιας γενικότερης στρατηγικής για έξοδο της οικονομίας από την κρίση, κατά συνέπεια και απελευθέρωση από τα μνημόνια. Άλλη ιστορία είναι η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες δεν χρειαζόμαστε καμιά τρόϊκα να μας τις υποδεικνύει. Έπρεπε να τις είχαμε ήδη κάνει από καιρό.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Σε λεόντειο συμφωνία με δουβλίνα, με εγνωσμένη-σχεδιασμένη- την πορεία μας από τους εξαγωγούς "εταίρους" τις τελευταίες δεκαετίες, με ανταγωνισμό από όμορες χώρες εθνικών νομισμάτων, με εκατομμύρια πτυχιούχους που δεν θα βρούν ποτέ αντίστοιχη δουλειά, με ξεπούλημα όλων των στρατηγικών μονοπωλιακών τομέων της εθνικής οικονομίας, με καταναλωτικά ισοζύγια που ποτέ δεν θα σιάξουν (βλάκες είναι οι βόρειοι να τα αλλάξουν;) κλπ κλπ τί προσδοκάμε επί τέλους;
    Η λύση είναι μια νέα εθνική ηγεσία, χωρίς βεβαρυμένο παρελθόν, που θα διαπραγματευθή με τις τρείς πλανητικές δυνάμεις ( κατ' ιδίαν και κατά σειρά ρεαλιστικής προτεραιότητας) την ασφάλεια και οικονομική επιβίωση της χώρας, ταυτόχρονα με την εξυπηρέτηση τών συμφερόντων τους, χωρίς να θίγεται επ' ουδενί η αυτονομία των εσωτερικών διαχειρίσεων (κόκκινη γραμμή!).
    Τα διεθνιστικά πολυπολιτισμικά διαλυτικά πειράματα ας γίνουν αλλού.
    Ποτέ δεν υπήρξαν ρατσιστές οι Έλληνες, ούτε είχαν πρόβλημα με φυλές και χρώματα, αλλά αυτό που γίνεται τώρα είναι στοχοποιημένη επίθεση εναντίον τους με πλατιά χαμόγελα ημετέρων...
    Όπλα οικονομικά οι δασμοί, ο έλεγχος συναλλάγματος, η εσωτερική παραγωγή και κατανάλωση με εισαγωγές αυστηρά ανάλογες των εξαγωγών (όσων προκύπτουν κατ' ουσίαν τώρα από τον δυναμισμό του τουρισμού και όποιων -λίγων προφανώς- ποιοτικών τροφίμων κλπ μπορούμε να παραγάγουμε) και κάποιων άλλων συναλλαγματοφόρων ευκαιριών που έχουμε, αλλά και πρέπει να αναπτύξουμε.
    Έτσι οι εισαγωγές πρέπει να περιορισθούν περίπου κατα 50%.
    Φαίνεται ακραίο και δυσπροσαρμοστικό, αλλά μόνο με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσουμε κατ' αρχήν την χώρα μας και στο μέλλον βλέπουμε.
    Κάθε τ.μ ελληνικής γής, μουαγέν, αποτιμάται κάτω από μισό ευρώ... βάλτε κάτω τους αναλογισμούς μαζί με τους λαθροεισαγόμενους και μαντέψτε τι θα απομείνει σε λίγα χρόνια έτσι όπως οδεύουμε.
    Εκτός και εάν δεν μας αρέσει η χώρα, οπότε να μας πουν που μπορούμε να πάμε και εμείς για καλλίτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πουδενα δεν θα παμε εμεις για καλλιτερα .
    Αυτοι οι σαπισμενοι θα φυγουν και τα μαζωματα που μας κουβαλησαν .
    Θα πεινασουμε . Το ζητημα ειναι αν θα πεινασουμε μονοι μας αλλα Ελευθεροι και Υπερηφανοι , ή , σκλαβοι και ατιμασμενοι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου όπως σκέπτεσαι εσύ δυστυχώς σκέπτονται ελάχιστοι σήμερα.
      Και όμως για τις παλιότερες ηλικίες η αξιοπρέπεια ήταν στην πλειοψηφία αδιαπραγμάτευτη.
      Τόση ζημία έκαναν οι πολιτικές-πνευματικές ηγεσίες τις τελευταίες δεκαετίες που γίναμε αγνώριστοι και δεν ορίζουμε ούτε τα παιδιά μας!
      Αλλά τι περιμένουμε από ανθρώπους που αφ' υψηλού ηγούνται σήμερα και δεν πάτησαν ποτέ βρεγμένο χώμα, ούτε μάζεψαν μιά χούφτα άγρια χόρτα, ούτε άκουσαν τον πρωινό κορυδαλλό, ούτε ερωτεύτηκαν μια απλή κοπέλα, ούτε , ούτε...
      Είναι πολλά τα πράγματα που μας χωρίζουν μαζί τους και χωριό πλέον δεν γίνεται, πρέπει να το πάρουμε απόφαση και να πορευτούμε αναλόγως.

      Διαγραφή
    2. Περιμενε και σε λιγο θα βλεπεις μονο Ελληνες Ορθοδοξους γυρω σου .
      Εχουν ετοιμαση για τα χοχολα πολλα χαστουκια...μεχρι θανατου!
      Η Ελλας ,ή,θα ελευθερωθη η θα χαθη .
      Και επειδη η Ελλας ειναι διαχρονικο φως , δεν θα χαθη .Αυτοι θα πορευτουν αναλογως , οι προσκυνημενοι γενιτσαροι . Αυτοι οι γραικυλοι βαδιζουν σε διαβολικα μονοπατια . Δεν εχουν αλλη επιλογη . Με την Πατριδα ,ή, με τους υπανθρωπους θα ειναι . Τελειωσαν τα πουστικα και τα ορθως πολιτικα και αλλες τετοιες δυτικες μαλακιες .

      Καθεις εφ'ω εταχθη

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]