Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσία: Έκθεση Γενικού Εισαγγελέα για δραστηριότητες ξένων πρακτόρων


Ξένοι πράκτορες δρουν με το πρόσχημα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, υποστηρίζει ο Γενικός Εισαγγελέας μετά την έρευνα

Με δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας Γιούρι Τσάικα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των ξένων πρακτόρων που δρουν στη Ρωσία υπό το κάλυμμα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων- ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Οικονομική Υπηρεσία Παρακολούθησης, μόνον για την περίοδο από το Νοέμβριο του 2012 έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, 2.226 ρωσικές ΜΚΟ, έχουν λάβει 30,8 δισεκατομμύρια από το εξωτερικό.

Ακόμη και μετά την αφαίρεση των ΜΚΟ που έχουν καθιερωθεί από δομές της κυβέρνησης, η χρηματοδότηση αυτή ανέρχεται στο ποσό των 24,2 δισεκατομμυρίων ρουβλίων.

Από το διάστημα 2010 έως το 2013 πάνω από 6 δις ρούβλια ανιχνεύθηκαν σε 215 ΜΚΟ. Οι Εισαγγελείς βρήκαν ότι 22 ΜΚΟ άμεσα υπάγονται στη νομοθεσία των ξένων πρακτόρων και δρουν στη Ρωσία.

Οι ξένοι πράκτορες σε μεγάλο βαθμό έλκονται από το έργο της λεγόμενης κοινωνίας των ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών.

Μη κυβερνητική Οργάνωση που κινείται με κεφάλαια ξένων πηγών είναι κυρίως το «National Endowment for Democracy» των ΗΠΑ, η οποία εφαρμόζει το πρόγραμμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δημοσιεύοντας στο διαδίκτυο τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των δημόσιων πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες των αρχών και των τοπικών κυβερνήσεων και ετοιμάζουν προτάσεις για αλλαγές στη Ρωσική νομοθεσία, καθώς και καταγγελίες προς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και για την εκπλήρωση των στόχων του παρέχει μέγιστη ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών μυστικών.

Πολλές ΜΚΟ – γράφει το δημοσίευμα- χρησιμοποιώντας τα κενά στη ρωσική νομοθεσία όπως οι «Memorial» και η «The Voice» έχουν δημιουργήσει διακλαδισμένες δομικές μονάδες προκειμένου να αποφύγουν το χαρακτηρισμό του ξένου παράγοντα. Οι διακλαδώσεις αυτές περιέχουν άλλες 64 νομικές οντότητες.

Επίσης η ΜΚΟ «Agora» στη Δημοκρατία του Ταταριστάν, δημιουργήθηκε για να υποστηρίζει άλλες οργανώσεις που έχουν πολιτικές δραστηριότητες.

Όπως τόνισε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιούρι Τσάικα κατά παράβαση της Σύμβασης της Βιέννης του 1961, 17 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με την πολιτική δραστηριότητα χρηματοδοτούνται άμεσα από πρεσβείες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας και εκτιμάται ότι η ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές ρωσικές υποθέσεις ουσιαστικά παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Ο Γιούρι Τσάικα απαρίθμησε μεγάλο αριθμό ΜΚΟ και τόνισε ότι η Εισαγγελία προτίθεται να λάβει μέτρα.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]