Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο ξεχασμένος και απρόβλεπτος κρίκος


Herald Sun
και Press TV
4 Ioυλίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Δια στόματος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, οι συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την ίδρυση μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου – γνωστής και ως «οικονομικό ΝΑΤΟ» - θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο, την ερχόμενη Δευτέρα, όπως είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες, αλλά παράλληλα θα αρχίσουν το έργο τους και οι νεοσύστατες ομάδες εργασίας, στις οποίες έχει ανατεθεί η διεξαγωγή έρευνας για το εύρος της κατασκοπευτικής δράσης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ εις βάρος της ΕΕ.

Σε χθεσινή του δήλωση σχετικά με το θέμα, ο Barroso δήλωσε:


«Συμφωνήσαμε σήμερα στα εξής: Δεσμευόμαστε για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την διατλαντική συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ, αλλά παράλληλα θέλουμε να εξακολουθήσουν το έργο που έχουν αναλάβει οι ειδικές ομάδες εργασίας: την ανάλυση των επιπτώσεων των πρακτικών που εφαρμόστηκαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εις βάρος της ΕΕ».

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο Barroso προέβη στην δήλωση αυτή μετά τις συνομιλίες μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, οι οποίες αφορούσαν στον τρόπο κατά τον οποίο θα πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ στις αποκαλύψεις για τις πρακτικές παρακολούθησης εκ μέρους των ΗΠΑ. Οι απόψεις Γερμανίας και Γαλλίας διίστανται και δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία πρόοδος προς την κατεύθυνση ενός συμβιβασμού.

Οι έριδες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας προέκυψαν όταν το Παρίσι προέτρεψε την ΕΕ να αναβάλει την έναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για την ίδρυση μιας οικονομικής ένωσης ΕΕ-ΗΠΑ, ενώ το Βερολίνο εξακολούθησε να υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί.

Η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τις συνομιλίες του εμπορίου είχαν προγραμματιστεί για τις 8 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, αλλά οι αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) Edward Snowden, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τις ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές, έχουν προκαλέσει αμηχανία και στις δύο πλευρές.

Η Γαλλίδα κυβερνητικός εκπρόσωπος Najat Vallaud-Belkacem δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι οι διαπραγματεύσεις οφείλουν κανονικά να αναβληθούν έως ότου η Ουάσινγκτον παράσχει στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ τις οφειλόμενες απαντήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς για συστηματικές παρακολουθήσεις των διπλωματικών αντιπροσωπειών τους από τους Αμερικανούς.

Η κ. Vallaud-Belkacem δήλωσε μετά από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Παρίσι:


«Η παρέμβασή μας δεν σημαίνει ότι επιδιώκουμε την ακύρωση των διαπραγματεύσεων για την ίδρυση μιας διατλαντικής ζώνης ελεύθερου εμπορίου, αλλά κατά την άποψή μας θα ήταν ορθό να ανασταλούν προσωρινά, ίσως για ένα διάστημα 15 ημερών, προκειμένου να αποφευχθεί μια αντιπαράθεση και να δοθεί χρόνος ώστε να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες».

Η Γαλλίδα υπουργός Τύπου δήλωσε ακόμη ότι για να διεξαχθούν οι συνομιλίες με τον δέοντα τρόπο, «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι σε θέση να συναντηθούν σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Παράλληλα, ωστόσο, μετά από την διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ των ηγετών της ΕΕ στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Barroso δήλωσε, ότι η Ουάσιγκτον είχε ήδη επισημάνει την προθυμία της να δημιουργηθούν οι απαραίτητες ομάδες εργασίας που θα διερευνήσουν τις παρακολουθήσεις.

Συγχρόνως, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την εμπορική ένωση ΗΠΑ-ΕΕ δεν θα πρέπει να καθυστερήσει, ενώ παράλληλα οι ομάδες θα αναλάβουν το έργο τους. 

«Ο χρόνος πιέζει», τόνισε χαρακτηριστικά η Merkel , στα πλαίσια κοινής συνέντευξης Τύπου των ηγετών της ΕΕ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Hollande, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα είδος «συμβιβασμού», αλλά παραδέχθηκε ότι ήταν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση:


«Δεν μπορεί να υπάρξει έναρξη των διαπραγματεύσεων για εμπορική σύνδεση, χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονα η έναρξη συζητήσεων με τις ΗΠΑ σχετικά με τη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών τους στις χώρες μας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων», είπε ο Hollande.

Οι συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την ίδρυση ενός «οικονομικού ΝΑΤΟ» αφορούν στην μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχει ποτέ συναφθεί στην ιστορία και έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις σχετικά με τις υποκλοπές των διπλωματικών αποστολών των χωρών–μελών της ΕΕ από τις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει σκιά αμφιβολίας στο όλο σκηνικό.


Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο.


Διαβάστε επίσης:
Προηγούμενα άρθρα για το «Οικονομικό ΝΑΤΟ» 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]