Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αίγυπτος: Τα σχέδια του στρατού για την επόμενη μέρα

Η κρατική εφημερίδα Al-Ahram υποστηρίζει ότι έχει πληροφορίες για τον "οδικό χάρτη" του στρατού για την επόμενη ημέρα στην Αίγυπτο. Στις 17:00 τοπική ώρα λήγει το τελεσίγραφο του στρατού. Εντολή από την Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου να κλείσουν νωρίτερα οι τράπεζες.

Το γενικό επιτελείο των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποιεί αυτήν την ώρα έκτακτη σύσκεψη, σύμφωνα με δήλωση πηγής από τον στρατό στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, το κόμμα Dustour, του οποίου ηγείται ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, απηύθυνε έκκληση στις ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν δράση ώστε να σώσουν αιγυπτιακές ζωές, λέγοντας πως ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι «έχασε το μυαλό του» και έχει υποκινήσει εμφύλιο πόλεμο.
«Ζητούμε από τον στρατό να προστατεύσει τις ψυχές των Αιγυπτίων διότι ο Μόρσι έχασε το μυαλό του και υποκίνησε την αιματοχυσία Αιγυπτίων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα.

Η έκκληση αυτή εκδίδεται λίγες ώρες πριν λήξε το τελεσίγραφο που έχει δώσει ο στρατός στον Μόρσι.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου αποφάσισε να μεταφέρει την ώρα κλεισίματος για την πρόσβαση στον διατραπεζικό δανεισμό, εν αναμονή της λήξης του τελεσιγράφου του στρατού (στις 5:00 μ.μ. τοπική ώρα).
Έτσι, οι τράπεζες πρέπει να υποβάλουν τα αιτήματά τους για δανεισμό μέχρι τις 12:45 μ.μ. αντί της 4:30 μ.μ.
Η κεντρική τράπεζα είπε επίσης στις τράπεζες να κλείσουν τα υποκαταστήματά τους τρεις ώρες νωρίτερα και να μεταφέρουν για νωρίτερα την ώρα μιας δημοπρασίας ξένου νομίσματος.

Το πρωί, η κρατική εφημερίδα Al-Ahram ανέφερε ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι είτε θα παραιτηθεί είτε θα απομακρυνθεί από το στρατό με τη λήξη της προθεσμίας που έχει δώσει ο τελευταίος για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο... οδικός χάρτης του στρατού για το μέλλον της Αιγύπτου θα προβλέπει τη δημιουργία τριμελούς προεδρικού συμβουλίου του οποίου θα προεδρεύει ο επικεφαλής του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου.
«Η Al-Ahram έμαθε ότι με τη λήξη της 48ωρης διορίας που έθεσαν οι ένοπλες δυνάμεις... αναμένεται ότι τις ώρες που θα ακολουθήσουν θα γίνει ένα από τα δύο: είτε ο Μόρσι θα ανακοινώσει μόνος του την παραίτησή του είτε θα υπάρξει ανακοίνωση της απομάκρυνσής του μέσω του οδικού χάρτη για το μέλλον που έχουν καταρτίσει οι ένοπλες δυνάμεις», γράφει η εφημερίδα.
Κατά την εφημερίδα, ο... οδικός χάρτης θα θέτει μια ουδέτερη μεταβατική κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται ένας στρατιωτικός ηγέτης. Η μεταβατική περίοδος θα διαρκεί από εννέα έως δώδεκα μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα που θα οδηγεί στις προεδρικές εκλογές.

Πηγή του αιγυπτιακού στρατού πάντως διέψευσε το δημοσίευμα σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες, λέγοντας πως το επόμενο βήμα θα είναι ο στρατός να καλέσει πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά πρόσωπα για διαπραγματεύσεις επί αυτού του χάρτη.

Ο στρατός προειδοποιεί τον Μόρσι
Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) δήλωσε νωρίτερα, μέσω ανάρτησης στο Facebook, με τίτλο «Οι τελευταίες ώρες», ότι είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τους πολίτες εναντίον των «τρομοκρατών και των ανόητων».

Στη δημοσίευση, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του SCAF στο Facebook αναφερόταν: «Ορκιζόμαστε στο Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητο», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η δήλωση αναρτήθηκε 3 μόλις ώρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο του στρατού να μοιραστεί την εξουσία με τους αντιπάλους του.
Στρατιωτική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι η δήλωση εκ μέρους του στρατού της χώρας έκανε σαφές πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους.

Ανοικτή «πρόσκληση» για εμφύλιο πόλεμο
Ένας Αιγύπτιος εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης περιέγραψε την ομιλία του προέδρου Μόρσι ως κήρυξη εμφυλίου πολέμου, επειδή αγνόησε τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί, κάτι που υποστηρίζουν οι πολίτες μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων, αναφέρει το Reuters.
Απορρίπτοντας επανειλημμένως τις εκκλήσεις του Μόρσι για διάλογο, ο Κάλεντ Νταγούντ, εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας, δήλωσε: «Αυτή είναι μια ανοικτή πρόσκληση για εμφύλιο πόλεμο. Ο πρόεδρος συνεχίζει να αρνείται τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού να παραιτηθεί».

Διεθνής ανησυχία
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς κάλεσε χθες τον Αιγύπτιο πρόεδρο να αφουγκρασθεί τον λαό του, αξιολογώντας ως «πολύ ανησυχητικά» όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο.
«Όταν υπάρχει μία τέτοια μάζα προβλημάτων και μία τέτοια μάζα λαού που εκφράζει μία ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια, μία άρνηση, μία αγωνία, θα πρέπει η κυβέρνηση της Αιγύπτου να αφουγκρασθεί τον λαό. Ο πρόεδρος Μόρσι οφείλει να κατανοήσει αυτό που συμβαίνει», δήλωσε ο Φαμπιούς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο I-télé.
«Η Γαλλία ζητεί να υπάρξει διάλογος. Δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετική αντίδραση», επεσήμανε ο ΥΠΕΞ, παρατηρώντας πως μεγάλο τμήμα του αιγυπτιακού λαού έχει κατέβει στους δρόμους και πως αρκετοί υπουργοί έχουν παραιτηθεί.

«Η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα. Ιδού η εξήγηση γιατί 15 εκατ. άνθρωποι στην Αίγυπτο, στην πλειονότητά τους δεν το αποδέχονται», πρόσθεσε.

Παρέμβαση Κέρι
Οι ηγέτες της Αιγύπτου πρέπει να σεβαστούν τις απόψεις του αιγυπτιακού λαού, διεμήνυσε νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι στον Αιγύπτιο ομόλογό του, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τζιν Πσάκι.
Στη διάρκεια της χθεσινής τους συνδιάλεξης ο Κέρι δήλωσε προς τον Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ: «Έχει μεγάλη σημασία να αφουγκραστείτε τον αιγυπτιακό λαό (...). Η Δημοκρατία είναι κάτι παραπάνω από τις απλές εκλογές. Αποτελεί επίσης μία διαβεβαίωση προς τους πολίτες ότι οι φωνές τους μπορεί να ακουστούν με τρόπο ειρηνικό».
Στο μεταξύ στη χώρα κυκλοφορούσε η φήμη ότι ο Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ έχει υποβάλει την παραίτησή του.

Πηγή Euro2day
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]