Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καυτό το καλοκαίρι στην Τουρκία όπου ανάβει το φυτίλι του Κουρδικού

Καλοκαίρι «διαμαρτυρίας» προετοιμάζει το Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) -το κυριότερο κουρδικό κόμμα στην Τουρκία- με διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κουρδικού.

Ηδη χτες σημειώθηκαν διαδηλώσεις σε πέντε πόλεις της περιοχής, όπου Κούρδοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Τα επεισόδια σημειώθηκαν δύο ημέρες αφού οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έναν Κούρδο διαδηλωτή, τον Μεντενί Γιλντιρίμ στο Λιτζέ. Ο Γιλντιρίμ βρισκόταν ανάμεσα σε περίπου 250 άτομα που διαδήλωναν κατά ανέγερσης νέου φυλακίου της χωροφυλακής.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι τώρα γίνει γνωστά, φαίνεται πως σκοτώθηκε από πυρά που έριξαν προειδοποιητικά οι δυνάμεις ασφαλείας για να διαλύσουν την ομάδα που βρισκόταν στον χώρο των εργασιών ανέγερσης του φυλακίου. Στην κηδεία του το Σάββατο, το κλίμα εναντίον της κυβέρνησης ήταν αισθητό. «Ερντογάν, πρόσεχε μη μας κάνεις να πάρουμε τα βουνά» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι - «το βουνό» για τους Κούρδους σημαίνει τα στρατόπεδα των ανταρτών του PKK.

Πρόκειται για το πιο σοβαρό τέτοιο επεισόδιο μετά την κήρυξη εκεχειρίας τον περασμένο Μάρτιο από τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το οποίο απειλεί να δυσχεράνει τις εύθραυστες συνομιλίες με το PKK, αλλά και να αυξήσει την ένταση των γενικότερων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ηδη το Σάββατο, 10 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη σε αλληλεγγύη με τους Κούρδους, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αντιστάσου Λίτζε, είμαστε μαζί σου».

Συμπλοκές
Η Αστυνομία εκκένωσε την πλατεία κάνοντας χρήση δακρυγόνων κι ακολούθησαν συμπλοκές στα στενά του Πέρα όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν και πάλι να βγουν στην πλατεία. Η Αστυνομία αυτήν τη φορά έριχνε σφαίρες με χρώμα.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει πάντως στα σενάρια συνωμοσίας: «Δυστυχώς ορισμένοι διαδηλωτές αποτέλεσαν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, ενός μεγαλου σεναρίου κι εν αγνοία ή εν γνώσει τους χρησιμοποιήθηκαν σε ρόλους, σε μια επίθεση που έγινε κατα της ίδιας της χωρας τους», υπογράμμισε.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]