Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η «αραβική άνοιξη» στην Αίγυπτο αποδείχθηκε «χάος»

Η αποπομπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αποδεικνύει ότι η "αραβική άνοιξη" μόνο στο "χάος" οδήγησε και ότι η δημοκρατία δεν λειτουργεί στις μη δυτικές χώρες, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ρωσικού κοινοβουλίου.

"Η αραβική άνοιξη δεν οδήγησε στη δημοκρατία, αλλά στο χάος, Μπορούμε να το διαπιστώσουμε στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράν", δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ο Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου).

"Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο δείχνουν ότι δεν υπάρχει ταχεία και ειρηνική μετάβαση από ένα αυταρχικό καθεστώς στη δημοκρατία", πρόσθεσε ο βουλευτής. "Αυτό σημαίνει ότι η δημοκρατία δεν είναι πανάκεια και δεν λειτουργεί στις χώρες που δεν ανήκουν στο δυτικό κόσμο".

Ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη δημοκρατικά πριν από ένα χρόνο, αποπέμφθηκε χθες από τον στρατό ενώ 300 εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων, το κίνημα από το οποίο προέρχεται, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμών στελεχών.

Ασαντ: στην Αίγυπτο ηττήθηκε το πολιτικό Ισλάμ
Σε ένδειξη εμφανούς ικανοποίησης για την πτώση ενός από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Άσαντ, η συριακή κρατική τηλεόραση μεταδίδει ζωντανά ανταποκρίσεις και εικόνες από τις τεράστιες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο με αίτημα την αποχώρηση του Μόρσι από την εξουσία.
“Όποιος παίρνει τη θρησκεία και τη χρησιμοποιεί στην πολιτική ή τάσσεται υπέρ της μιας (θρησκευτικής) ομάδας σε βάρος της άλλης θα πέσει, οπουδήποτε στον κόσμο”, είπε ο Άσαντ στην εφημερίδα Αλ Θάουρα («Επανάσταση»). “Η περίληψη αυτού που συμβαίνει στην Αίγυπτο είναι η πτώση αυτού που αποκαλείται πολιτικό Ισλάμ”.
“Δεν μπορείς να εξαπατάς όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τον αιγυπτιακό λαό, που έχει έναν πολιτισμό χιλιάδων ετών”. (σ.σ που να δεις

Μπασάρ πως εξαπατούν έναν άλλον λαό με πολιτισμό επίσης χιλιάδων ετών…)
“Το πείραμα του κανόνα των Αδελφών Μουσουλμάνων απέτυχε πριν ακόμη ξεκινήσει, επειδή αυτό το είδος δεν είναι σύμφωνο με τη φύση των ανθρώπων και το έργο της αδελφότητας είναι υποκριτικό και στην πραγματικότητα αποσκοπεί στη δημιουργία ανατροπών στον αραβικό κόσμο”.

Υπό κράτηση ο Μόρσι μετά την καθαίρεση
Υπό κράτηση βρίσκεται ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι όπως επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, του αιγυπτιακού στρατου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η πολωμένη Αίγυπτος βρισκεται αντιμέτωπη με την πιο κρίσιμη φάση της μετα-επαναστατικής εποχής της, μετά την καθαίρεση του Μόρσι και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κάτι που αποδόθηκε ως «στρατιωτικό πραξικόπημα». Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, αναμένεται να οριστεί ως υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας.


Ο Μόρσι «κρατείται προληπτικά», είπε ο στρατιωτικός, υποδηλώνοντας ότι σε βάρος του πρώην αρχηγού του κράτους ενδέχεται να ασκηθεί δίωξη.
Ο στρατός επιβεβαιώνει την αναφορά του εκπροσώπου των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι κρατείται από τις στρατιωτικές αρχές.

Στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ανακοίνωσε ότι ο Μόρσι μεταφέρθηκε μόνος στο υπουργείο Αμυνας. «Ο Μόρσι χωρίστηκε από την ομάδα του και μεταφέρθηκε στο υπουργείο Αμυνας», δήλωσε ο Γκεχάντ αλ-Χαντάντ, αξιωματούχος της αδελφότητας.
Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ο Μόρσι και ολόκληρη η προεδρική ομάδα βρίσκονταν υπό περιορισμό στο κλαμπ της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς της Προεδρίας, προσθέτοντας ότι ο πατέρας του και δεξί χέρι του Μόρσι κρατείται επίσης εκεί.

Η κράτηση του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου και της ομάδας του είναι το τελευταίο στάδιο της εφαρμογής σειράς μέτρων των δυνάμεων ασφαλείας κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι. Ακόμη, εκδόθηκαν 300 εντάλματα σύλληψης σε βάρος μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται υψηλόβαθμα στελέχη.

Διεθνής ανησυχία
Εκκληση στο στρατό για επιστροφή σε μία δημοκρατική κυβέρνηση χωρίς καθυστέρηση απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ενώ απέφυγε να κάνει χρήση του όρου «πραξικόπημα».
Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο Ομπάμα εκφράζει τη βαθειά του ανησυχία για την κίνηση του στρατού να ανατρέψει την κυβέρνηση Μόρσι και να αναστείλει το σύνταγμα της Αιγύπτου. Οπως ανέφερε έδωσε οδηγίες στην αμερικανική κυβέρνηση να εκτιμήσει τις ενέργειες του στρατού και να εξετάσει αν θα έχουν συνέπειες στην οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο.
«Καλώ τον αιγυπτιακό στρατό να κινηθεί γρήγορα και υπεύθυνα και να επιστρέψει όλη την εξουσία σε μία δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση το συντομότερο δυαντό, μέσω μίας συνολικής και διαφανούς διαδικασίας, και να αποφύγει οποιεσδήποτε αυθαίρετες συλλήψεις του Μόρσι και των υποστηρικτών του», αναφέρει ο Ομπάμα.
«Οι φωνές όλων όσων διαδήλωσαν ειρηνικά πρέπει να ακουστούν, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που καλωσόρισαν τις σημερινές εξελίξεις και αυτών που υποστηρίζουν τον Μόρσι», καταλήγει ο αμερικανός πρόεδρος.
Το Παρίσι ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών και απηύθυνε έκκληση για κοινωνική ειρήνη, ενώ το Λονδίνο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία δηλώνοντας ωστόσο ότι είναι κατά της επέμβασης του στρατού για την αλλαγή του καθεστώτος.
«Θεωρούμε σημαντικό όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Αιγύπτου να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση (...) και να επιβεβαιώσουν με πράξεις τη βούληση να επιλύσουν τα πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά προβλήματα εντός του δημοκρατικού πλαισίου, χωρίς βία και με σεβασμό των συμφερόντων όλων των στρωμάτων και όλων των θρησκευμάτων της αιγυπτιακής κοινωνίας» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Εκκληση προς την Αίγυπτο για αυτοσυγκράτηση και διατήρηση δικαιωμάτων όπως η ελευθερία έκφρασης και της συνάθροισης, έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, αφότου οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας ανέτρεψαν τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.
«Πολλοί Αιγύπτιοι έχουν εκφράσει, μέσω των διαδηλώσεων, την απογοήτευση και τις εύλογες ανησυχίες τους», είπε ο Μπαν σε δήλωσή του, χωρίς ωστόσο να καταδικάζει την αποπομπή του Μόρσι από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις. «Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική παρέμβαση σε οποιαδήποτε κατάσταση είναι ανησυχητική», είπε. «Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθούν οι πολιτικοί κανόνες, σύμφωνα με τις αρχές τις δημοκρατίας».
Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας ήταν ο πρώτος ξένος αρχηγός κράτους που συνεχάρη ευθέως τον Μανσούρ τον οποίο αποκάλεσε «πρόεδρο της αραβικής Δημοκρατίας της αδελφής Αιγύπτου».
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]