Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία και η Κίνα έδειξαν τη γροθιά τους στον «θαλάσσιο δράκοντα»

Οι βολές πυροβολικού σε θαλάσσιους και εναέριους στόχους, καθώς επίσης και επιχειρήσεις βοήθειας και διάσωσης σκάφους εν κινδύνω, ολοκλήρωσαν την Τετάρτη τις σινορωσικές στρατιωτικές ασκήσεις «Ναυτική συνεργασία 2013». Τα γυμνάσια διήρκησαν 3 ημέρες στην Ιαπωνική θάλασσα, στον κόλπο του Μεγάλου Πέτρου.

Από την δύο πλευρές συμμετείχαν περίπου 20 καταδρομικά, πυραυλάκατοι, σκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου και σκάφη εφοδιασμού, καθώς επίσης και περισσότερα από 10 καταδιωκτικά και ελικόπτερα της αεροπορίας ναυτικού.

Είναι τα δεύτερα μεγάλα αντιτρομοκρατικά γυμνάσια της Ρωσίας και της Κίνας στη θάλασσα. Τα πρώτα είχαν διεξαχθεί πέρσι στην Κίτρινη θάλασσα. Παραδοσιακά και αυτά τράβηξαν την προσοχή, και τις επιφυλάξεις τόσο στην Ασία, όσο και στη Δύση. Στο μεταξύ τα γυμνάσια δεν αποτελούν καμιά απειλή για τρίτες χώρες. Αυτό δήλωσε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο στρατιωτικός αναλυτής Ίγκορ Κοροτσένκο:

-Τα γυμνάσια είναι ένα από τα στοιχεία σταθερότητας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού και δεν έχουν καμία πρόθεση για την άσκηση οποιαδήποτε πολιτικής πίεσης σε τρίτες χώρες. Αυτό θα πρέπει να το σημειώσουμε, γιατί υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Για να τις αποφύγουμε, έγινε ειδική δήλωση από τους επικεφαλής των γυμνασίων.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις αυτοάμυνα της Ιαπωνίας και τα στρατεύματα των ΗΠΑ στην Ιαπωνία τη Δευτέρα ξεκίνησαν κοινές ασκήσεις στην περιοχή του Χοκκάιντο. Παράλληλα 16 ιαπωνικά και αμερικανικά αεροσκάφη και σκάφη επιτήρησης από την 4η Ιουλιου ξεκίνησαν την 24ώρη παρακολούθηση της προετοιμασίας και την εξέλιξη των σινορωσικών ασκήσεων, οι οποίες διεξήχθηκαν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το Χοκκάιντο. Αυτό έδωσε την αφορμή στον στρατιωτικό αναλυτή Αλεξάντρ Χραμτσίχιν να δηλώσει:

-Η Ρωσία και η Κίνα με αυτές τα γυμνάσια επιδεικνύουν ότι μεταξύ τους είναι δυνατή μια στρατιωτική συμμαχία και αυτό απευθύνεται, κυρίως, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Δεν υπάρχει όμως κανενός είδους συμμαχία της Ρωσίας με την Κίνα, και αυτό το υπογραμμίζει με έμφαση η ηγεσία της Κίνας.

Τα γυμνάσια έδειξαν το ενδιαφέρον της Ρωσίας και της Κίνας για την κοινή διασφάλισης της ασφάλειας τους. Αυτό δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Λεονίντ Ιβασόφ:

-Τα γυμνάσια έδειξαν ότι τα εθνικά τους συμφέροντα και η Κίνα και η Ρωσία θα τα υπερασπιστούν μαζί. Ασκείται μια ορισμένη πίεση στην πολιτική της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή εκ μέρους της Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία όμως είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, στα εδάφη της είναι ανεπτυγμένα ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Παρατηρούμε επίσης την ενίσχυση της αντιπυραυλικής και των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε αυτή την περιοχή και πάλι με τη βοήθεια της Ιαπωνίας. Η Κίνα μάλιστα νιώθει την πίεση εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Την ανησυχεί η αντιπαράθεση γύρω από τα διαφιλονικούμενα νησιά της Ανατολικής Κινεζικής και της Νότιας Κινεζικής θάλασσας, καθώς επίσης και στον κόλπο της Μαλαισίας, μέσω του οποίου διέρχεται ο βασικός όγκος υδρογονανθράκων στην Κίνα.

Την περίοδο από 27 Ιουλίου μέχρι 15 Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί κοινές σινορωσικές ασκήσεις με δυνάμεις του πεζικού και αντιτρομοκρατικό χαρακτήρα, υπό την ονομασία «Ειρηνική αποστολή 2013».



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]