Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δίοδος διασυνοριακού (οικονομικού) εγκλήματος στα σύνορα Ξάνθης-Βουλγαρίας


Οι παραγωγικοί φορείς απευθύνονται στην ελληνική Πολιτεία ζητώντας έλεγχο της διόδου

Τη διακοπή του «παράνομου διασυνοριακού εμπορίου που γίνεται εν γνώσει της ελληνικής Πολιτείας μέσω μιας, ανύπαρκτης νομικά, διόδου στα σύνορα Ξάνθης – Βουλγαρίας» ζητάει το Eπιμελητήριο Ξάνθης. Οι παραγωγικοί φορείς της Ξάνθης συνέταξαν αναφορά για το θέμα και την κοινοποίησαν στην ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ.

Αναλυτικά, το Eπιμελητήριο Ξάνθης αναφέρει:


«Στις 11 Ιανουαρίου 2010 ο Έλληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας και ο ομόλογός του της Βουλγαρίας M. Ράικοφ, υπογράφουν στην Αθήνα μία Συμφωνία που έμελλε να ανοίξει την κερκόπορτα της παράνομης διασυνοριακής διακίνησης εμπορευμάτων μεταξύ των δύο χωρών. Περιεχόμενο της Συμφωνίας, η λειτουργία μιας, κλειστής μέχρι τότε, ορεινής συνοριακής διάβασης στη θέση «Άγιος Κωνσταντίνος» στην οποία οδηγεί ο στενός δασικός δρόμος Θερμών-Κίδαρη του Νομού Ξάνθης, συνδέοντας την ευρύτερη περιοχή με το Ζλάτογκραντ της Βουλγαρίας. Η διακρατική Συμφωνία προβλέπει ότι η δίοδος προορίζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για «ήπια κυκλοφορία Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων και πεζών».

Πριν στεγνώσει το μελάνι στη Συμφωνία των δύο ΥΠΕΞ και δίχως αυτή να έχει κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, στις 15 Ιανουαρίου 2010, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μεταβαίνει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα για να κόψει, σε μια πανηγυρική τελετή, την κορδέλα των εγκαινίων λειτουργίας της διόδου. Την κόβει. Ο δρόμος ανοίγει.

Και αρχίζει μία ακατάπαυστη κίνηση εμπορευμάτων και ανθρώπων από την πλευρά της Βουλγαρίας προς την περιοχή μας και το αντίστροφο.

Δεν υπάρχει τελωνείο γιατί βάσει της «Συμφωνίας» η δίοδος δεν είναι εμπορική. Δεν υπάρχει μεθοριακός σταθμός ελέγχου από την Ελληνική Αστυνομία γιατί η δίοδος δεν υφίσταται νομικά και τυπικά.

Τα φορτηγά όμως και οι υπηρεσίες (άγνωστο τι άλλο) χρησιμοποιούν τη διάβαση ελεύθερα.

Κάποια στιγμή, ένας Έλληνας αστυφύλακας τοποθετείται για την άσκηση ελέγχου, εκεί: κυριολεκτικά στο δρόμο! Δίχως εγκατάσταση φυλακίου, δίχως εξοπλισμό ελέγχου κι επικοινωνίας, δίχως ρεύμα, άοπλος o Έλληνας αστυφύλακας «κάνει το ωράριό του» ως φιλοξενούμενος των Βούλγαρων συναδέλφων του που ελέγχουν την κίνηση οχημάτων από την Ελλάδα προς τη χώρα τους κόβοντας 5ευρο εισιτήριο σε κάθε εισερχόμενο όχημα.

Έλεγχος εισερχόμενων στη δική μας χώρα δεν υπάρχει. Το παραεμπόριο (και όχι μόνο) διογκώνεται στην περιοχή μας. Ευδοκιμούν οι επιτήδειοι – μεσάζοντες της ελληνικής πλευράς που «εισάγουν» στη χώρα μας παράνομα σχεδόν τα πάντα τα οποία πωλούν δίχως παραστατικά. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες της περιοχής μας δέχονται άγριο πλήγμα.

Οι παραγωγικοί φορείς απευθύνονται στην ελληνική Πολιτεία ζητώντας έλεγχο της διόδου. Από το 2010 έως σήμερα έχουμε εξαντλήσει όλους τους τρόπους διαμαρτυρίας (επιστολές, διαβήματα, έγγραφες καταγγελίες σε κάθε βαθμίδα της ελληνικής Πολιτείας). Το ίδιο χρονικό διάστημα η ελληνική Πολιτεία εξαντλεί όλες τις διαθέσιμες παρελκυστικές τακτικές (συσκέψεις, σχεδιασμοί, πολιτικές δεσμεύσεις) για να μην θίξει το καθεστώς της διόδου.

Στις 7 Απριλίου 2013 προχωρούμε σε συμβολικό αποκλεισμό της συνοριακής διάβασης για να διατρανώσουμε την απόγνωση που βιώνουμε από την συνεχιζόμενη απραξία του κράτους μας μπροστά στην ασυδοσία του παράνομου εμπορίου που διεξάγεται από μία παρανόμως λειτουργούσα συνοριακή διάβαση! Γιατί «δε θέλει να ξέρει» ούτε τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δεχόμαστε ούτε και τα φορολογικά έσοδα που χάνει εν μέσω οικονομικής κρίσης;

Γι' αυτό, το Επιμελητήριο και τρεις παραγωγικοί φορείς της περιοχής μας (όπως συνημμένη επιστολή) καταγγέλλουμε τη λειτουργία της διόδου στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, στους αρμόδιους Υπουργούς και στους Ευρωπαίους Επιτρόπους των Εσωτερικών και Οικονομικής Απάτης.

Και αναμένουμε πλέον σοβαρές ενέργειες εκ μέρους τους. Διότι από τις 15.01.2010 μέχρι σήμερα, η δίοδος λειτουργεί παράνομα, διότι παραβιάζεται στην πράξη το Πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Βουλγαρία (Νόμος 2814/2000) για την καταπολέμηση του διασυνοριακού (οικονομικού) εγκλήματος, διότι παραβιάζεται από την ελληνική Πολιτεία η Συμφωνία Σένγκεν και ο αντίστοιχος Νόμος 3780/2009, περί προστασίας των εξωτερικών συνόρων του Χώρου Σένγκεν που ταυτίζονται με τα ελληνικά στο συγκεκριμένο σημείο.

Πληροφορούμαστε, εσχάτως, από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες κύρωσης της διακρατικής Συμφωνίας του 2010 από το Eλληνικό Κοινοβούλιο. Καλούμε, λοιπόν, τους Βουλευτές να ψηφίσουν με γνώμονα την προάσπιση της νομιμότητας στην περιοχή και των δημοσιονομικών συμφερόντων της χώρας μας, καλούμε τον Υπουργό των Οικονομικών και τον αρμόδιο Υφυπουργό να βάλουν τέλος στο διαρκές οικονομικό έγκλημα που διαπράττεται στην περιοχή μας, καλούμε τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης να θέσει σε εφαρμογή το Ν.3780/2009 (Κώδικας Συνόρων Σένγκεν) για τον έλεγχο της συνοριακής διόδου με το μηχανισμό και τις διαδικασίες που περιγράφονται στο Νόμο».


Πηγή: Βόρεια



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]