Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Αλ Κάιντα σχεδιάζει ισλαμικό κράτος στη βόρεια Συρία

Μέσα στις διαρκείς ήττες κι ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με την ολοκληρωτική ήττα οι ισλαμιστές τζιχαντιστές, οι οργανωμένες ομάδες της Αλ Κάιντα και οι μισθοφόροι που έχουν αιματοκυλίσει τη Συρία προκειμένου να αποκαθηλώσουν τον Άσαντ από την εξουσία, φαίνεται πως βρίσκονται και σε έναν μεταξύ τους εμφύλιο προκειμένου να συσπειρωθούν ευελπιστώντας πως θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα μέσω της δημιουργίας ενός ισλαμικού κράτους στη βόρεια Συρία, δηλαδή στο γεωγραφικό εκείνο σημείο που βρίσκεται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος για τον έλεγχο ενεργειακών αγωγών, αλλά και δίπλα στην Τουρκία που θα στηρίξει με μεγάλη της χαρά ένα ισλαμικό κρατίδιο το οποίο θα εξαναγκαστεί να ενσωματωθεί - υποταχθεί στην Άγκυρα προκειμένου να διατηρηθεί (έστω και μέσα από μία ένωση με την Τουρκία) και να δώσει ένα στίγμα νίκης του Ισλάμ (παρά την ολοκληρωτική ήττα των ισλαμοφασιστών) αλλά και προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Τουρκία να δηλώσει πως... δέχεται επίθεση από τη Συρία (στην περίπτωση που μία χώρα του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, τότε το ΝΑΤΟ προστρέχει να υποστηρίξει τη χώρα - μέλος του...)

Το διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα σχεδιάζει να απωθήσεις τον αντιπολιτευόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό από τις βόρειες περιοχές της Συρίας και να ανακηρύξει εκεί τη δημιουργία ισλαμικού κράτους. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος των Σύριων ανταρτών σε συνέντευξη του στην αραβική εφημερίδα «Аш-Шарк аль-Аусат». Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός δε σκοπεύει να εγκαταλείψει τις θέσεις της απέναντι στους ισλαμιστές. Ωστόσο δεν μπορεί να αντέξει ένα πόλεμο σε δύο μέτωπα.

Οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού εκφράζουν φόβους για το μέλλον τους. Στην παραμεθόριο με την Τουρκία περιοχή εγκαταστάθηκε η Άλ Κάιντα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών μπορεί να βρεθεί η κίνηση των όπλων και των πολεμοφοδίων από την Τουρκία, καθώς επίσης και τα χρήματα από το λαθρεμπόριο του συριακού πετρελαίου και η παράνομη μεταφορά διαφόρων προϊόντων, σημειώνει ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Σεργκέι Σεριόγκιτσεφ:

Γενικά, οι τουρκικές αρχές δεν κρύβουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι προμηθεύουν όπλα. Μόνο που αυτοί το αποκαλούν «βοήθεια προς τον ελεύθερο συριακό λαό στον αγώνα του κατά του αιμοσταγούς καθεστώτος του Άσαντ», ενώ στον πολιτισμένο κόσμο αυτό αποκαλείται λαθρεμπόριο. Πέραν από το όπλα, εκεί γίνεται κανονικό, συνηθισμένο λαθρεμπόριο όλων όσων έχουν αυξημένη ζήτηση στις κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές, - φάρμακα, τρόφιμα. Όλα αυτά περνάνε μέσω ορισμένων σημείων των συνόρων. Αυτά θέλουν να ελέγξουν οι ισλαμιστές.

Αυτή η προοπτική όμως, κάθε άλλο παρά βολεύει τους εκπροσώπους του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Αποστερημένοι από τη ροή όπλων και χρημάτων, χάνουν τη δυνατότητα να αντισταθούν στις δυνάμεις του Μπασάρ Άσαντ. Γενικά η ύπαρξή τους απειλείται. Στη Συρία σήμερα μάχονται πολλές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν τις δικές του αντιλήψεις για το μέλλον της χώρας, υπογραμμίζει ο ειδικός του Κέντρου Αραβικών Μελετών του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών Μπορίς Ντολγκόφ:

Μεταξύ των αντικυβερνητικών ανταρτών υπάρχουν διάφορες ομάδες. Υπάρχει ο επονομαζόμενος Ελεύθερος Συριακός Στρατός, τον οποίο υποστηρίζουν η Δύση και η Τουρκία και ο οποίος έχει διακηρύξει ως στόχο του την έκπτωση του καθεστώτος του Μπασάρ Άσταντ, αλλά όχι και τη δημιουργία ισλαμικού κράτους. Υπάρχουν ομάδες, οι οποίες συνδέονται με την Άλ Κάιντα, για πράδειγμα η «Ντζεμπχάτ αν Νούρσα». Υπάρχουν ομάδες που εκπροσωπούν τη ριζοσπαστική πτέρυγα των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Υπάρχουν ομάδες που συνδέονται με τις λιβανικές ισλαμικές δυνάμεις. Στόχος των ισλαμικών ομάδων είναι η δημιουργία ισλαμικού κράτους στη Συρία. Γι’ αυτό και στο εσωτερικό της συριακής ένοπλής αντιπολίτευσης υπάρχει σύγκρουση.

Πρόσφατα οι αντιθέσεις αυτές έγιναν προφανείς. Υψηλός αξιωματούχος της Ελεύθερου Συριακού στρατού, ο Καμάλ Χαμαμί, ο οποίος μετέβη στο στρατηγείο των ισλαμιστών ριζοσπαστών για να συζητήσουν τις κοινές δράσεις τους, δολοφονήθηκε εξαιτίας διαφωνιών.
Σήμερα, οι εκπρόσωποι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δηλώνουν πως δεν θα αφήσουν τους ισλαμιστές να δημιουργήσουν προγεφυρώματα στη χώρα. Ωστόσο, είναι κατανοητό πως δεν έχουν δυνάμεις να πολεμήσουν σε δύο μέτωπα.

Όλα αυτά, βέβαια, βρίσκονται μέσα στα πλαίσια μίας σκοπιμότητας για να εμφανισθεί πως το Ισλάμ έχει πετύχει μία νίκη (έστω και στα χαρτιά...) έναντι του Άσαντ και -κυρίως- προκειμένου να ανοίξουν οι "πύλες" εμπλοκής της Τουρκίας με την Συρία...



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]