Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε "ιερό πόλεμο" καλούν οι ισλαμιστές της Αιγύπτου


Σε τροχιά εμφυλίου μπαίνει η Αίγυπτος μετά το κάλεσμα χτες των Αδελφών Μουσουλμάνων σε αντίσταση και σε εξέγερση εναντίον όσων «επιχειρούν να κλέψουν την επανάσταση με τα τανκς», ενώ κατηγόρησαν τις ένοπλες δυνάμεις ότι θέλουν να κάνουν τη χώρα «νέα Συρία».
Κάλεσαν επίσης και τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να «εμποδίσει άλλες σφαγές». Ωστόσο, ο στρατός, επίσης σε μία επίδειξη πυγμής, ανταπάντησε πως δεν θα «ανεχθεί καμία απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Η σκλήρυνση της στάσης των Αδελφών Μουσουλμάνων, έξι ημέρες μετά το πραξικόπημα, οφείλεται στο αιματοκύλισμα έξω από στρατώνα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς τη Δευτέρα τα ξημερώματα.
Τουλάχιστον 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους παιδιά, κατά τη διάρκεια της συμπλοκής έξω από τον στρατώνα στο ανατολικό προάστιο Νασρ Σίτι του Καΐρου, όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.

Θρήνος και οργή για το μακελειό με τους 51 νεκρούς έξω από στρατώνα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς. Οι οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων ισχυρίζονται ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους

Οι εκδοχές για το πώς ξεκίνησε η αιματοχυσία είναι αντικρουόμενες. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ισχυρίζονται ότι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ ο στρατός επιμένει ότι υπήρξε απόπειρα εφόδου στο στρατώνα και αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως συνελήφθησαν 200 άτομα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν όπλα, πυρομαχικά και βόμβες μολότοφ. Η κρατική τηλεόραση προέβαλε εικόνες «διαδηλωτών να πυροβολούν στρατιώτες».

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ μονάχα αφότου δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους. Εξάλλου, σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA, δύο στρατιώτες κρατούνται αιχμάλωτοι από υποστηρικτές του Μόρσι, αφού πρώτα αναγκάσθηκαν να επιβιβασθούν σε αυτοκίνητο και να απευθύνουν μέσω μεγαφώνων δήλωση υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι και κατά του στρατού. Η στρατιωτική αστυνομία εμποδίζει την πρόσβαση των δημοσιογράφων στο σημείο των επεισοδίων.

Κάλεσμα για «Ιερό Πόλεμο»
Ταυτόχρονα έγινε γνωστό πως εισαγγελείς διέταξαν το κλείσιμο της έδρας του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο, μετά την ανακάλυψη όπλων στο εσωτερικό των γραφείων. Συγκεκριμένα, η αστυνομία ανακάλυψε «εύφλεκτα υγρά, μαχαίρια και όπλα».
Αλλά και ο στρατός σκληραίνει τη στάση του, καλώντας χτες τους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι να σταματήσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες τους, ξεκαθαρίζοντας μέσω του εκπροσώπου του, Αχμεντ Αλί, ότι δεν «θα επιτραπεί καμία απειλή εναντίον της αιγυπτιακής ασφάλειας υπό οιεσδήποτε συνθήκες». Ο Αλί επίσης υποσχέθηκε πως οι συγκεντρωμένοι στις πλατείες «δεν θα αντιμετωπίσουν διώξεις».

Στους δρομους για έκτη μέρα βρίσκονται οι οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι. Η χώρα μοιάζει να βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου

Δικαστική επιτροπή
Σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τον εκτροχιασμό της χώρας, ο προσωρινός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, εξέφρασε τη «βαθιά του θλίψη» για τους θανάτους και τα «επίπονα επεισόδια» της Δευτέρας, διαμηνύοντας παράλληλα πως σχημάτισε μια δικαστική επιτροπή για να διερευνήσει τα γεγονότα και ζητώντας αυτοσυγκράτηση και ηρεμία στο όνομα του εθνικού συμφέροντος.
Ωστόσο, ανακοίνωση της προεδρίας προειδοποιεί τους διαδηλωτές να μην πλησιάζουν σε στρατιωτικές ή «άλλες ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις», ενώ ο εκπρόσωπος της προεδρίας Αχμεντ Ελμοσλμανί, τόνισε πως τα αιματηρά επεισόδια δεν θα εκτροχιάσουν τις προσπάθειες να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.
Στα λόγια ίσως να ακούγεται εφικτό, στην πράξη όμως είναι δύσκολο να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε μετά το ναυάγιο του διορισμού του Ελ Μπαραντέι στη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού. Το ισλαμικό κόμμα Νουρ βρήκε τον Μπαραντέι πολύ... προοδευτικό, ενώ ανακοίνωσε την «πλήρη απόσυρσή» του από τις διαβουλεύσεις, ως διαμαρτυρία για το μακελειό της Δευτέρας.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
Μηνύματα από ΕΕ - ΗΠΑ με φόντο την οικονομική βοήθεια
Τα αιματηρά επεισόδια καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο αλλαγών σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην Αίγυπτο, τονίζοντας, ωστόσο, πως για την ώρα δεν προβλέπεται αλλαγή στη βοήθεια. «Συνεχίζουμε να συνομιλούμε με τους Αιγύπτιους εταίρους μας», και «δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι» όσον αφορά την παροχή βοήθειας, δήλωσε συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Aστον. Ασφαλώς, «αυτό θα μπορούσε να αποφασιστεί» το προσεχές διάστημα, αλλά «προς το παρόν, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια με στόχο τη μετάβαση στη δημοκρατία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Μάικλ Μαν. Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΕ είχε προβλέψει τη χορήγηση βοήθειας ύψους πέντε δισ. ευρώ, υπό τη μορφή δανείων και δωρεών, για την περίοδο 2012-2013 στην Αίγυπτο.
Αλλά και ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως δεν σκοπεύει να αλλάξει το πρόγραμμα βοήθειας άμεσα, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να διαπιστωθεί αν η επέμβαση του στρατού είναι... πραξικόπημα, ώστε να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την παροχή βοήθειας ή όχι.
Επίσης, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Πσάκι, κάλεσε τον αιγυπτιακό στρατό να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές, ενώ καταδίκασε τη βία.

Ιράν
Τέλος, η κυβέρνηση του Ιράν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επέμβαση των ένοπλων δυνάμεων στην αιγυπτιακή πολιτική ζωή, έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια στο Κάιρο. «Η επέμβαση των ένοπλων δυνάμεων στα αιγυπτιακά πολιτικά πράγματα είναι απαράδεκτη και ανησυχητική», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων MEHR ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Αραγσί, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη «καταδικάζει τον θάνατο αθώων ανθρώπων».

ΣΕ ΡΟΛΟ ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΟ «ΑΛ ΝΟΥΡ»
Η... ανίερη συμμαχία των σαλαφιστών με τον στρατό
Από τον περασμένο κιόλας Ιανουάριο οι ακραίοι ισλαμιστές σαλαφιστές του κόμματος Αλ Νουρ, οι οποίοι μέχρι τότε στήριζαν ανοιχτά την κυβέρνηση Μόρσι, άρχισαν να αποστασιοποιούνται απ' αυτόν, μέχρι που έφτασαν να σχηματίσουν ανίερη συμμαχία με τον στρατό και τη μετριοπαθή αντιπολίτευση.
Πλέον παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβατικό σχήμα που έχει αναλάβει να ορίσει το επόμενο πολιτικό μοντέλο της Αιγύπτου. Από τον στρατό θεωρούνται απαραίτητοι, ως οι μόνοι ικανοί να «γεφυρώσουν» το πλατύ χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κοσμικών και των ισλαμιστών στη διαιρεμένη χώρα. «Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται το Αλ Νουρ. Εάν το χάσουν, τότε οι υποστηρικτές του θα αλλάξουν και πάλι στρατόπεδο και θα ταχθούν εκ νέου στο πλευρό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», υποστηρίζει ο Σάντι Χαμίντ, διευθυντής έρευνας στο κέντρο «Brookings Doha» και ειδικός σε θέματα Ισλάμ.
Και οι ίδιοι θεωρούν πως είναι οι μόνοι που μπορούν να αντικαταστήσουν στην εξουσία τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, άποψη που σχημάτισαν μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, οπότε και το Νουρ τερμάτισε δεύτερο πίσω από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Τότε τα στελέχη του συνειδητοποίησαν πως θα ωφελούνταν από την πτώση του Μόρσι, καθώς εμφανίζονταν ως η μόνη εναλλακτική λύση για τους ισλαμιστές ψηφοφόρους, οι οποίοι έδειχναν να κουράζονται από τους χειρισμούς των Αδελφών Μουσουλμάνων, δεν θα ήθελαν όμως να ψηφίσουν μη ισλαμιστές υποψηφίους.

Μπούμερανγκ
Ωστόσο, ο πολιτικός αυτός υπολογισμός είναι επικίνδυνος και μπορεί να τους γυρίσει μπούμερανγκ, όπως επισημαίνει ο Χαμίντ, επειδή είναι οι μόνοι ισλαμιστές που υποστήριξαν το πραξικόπημα. Οι οπαδοί τους δεν αισθάνονται καλά να βλέπουν ισλαμιστές να διώκονται. Ηδη, αρκετοί νέοι-μέλη του Αλ Νουρ σχηματίζουν τις δικές τους ομάδες που ορκίζονται αντίσταση ενάντια στην όποια νέα κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι το χάος... ταιριάζει γάντι στην τωρινή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του Νείλου.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]