Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνεργάτης του Wikileaks ήταν πληροφοριοδότης του FBI

Για λογαριασμό του FBI δούλεψε για διάστημα τριών μηνών το 2011 νεαρός συνεργάτης του Wikileaks. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Wired, o Σιγκούρντουρ «Σίγκι» Θόρνταρσον, 20χρονος πλέον Ισλανδός, είχε το ρόλο «διπλού» πράκτορα, ως στενού συνεργάτη του Τζούλιαν Ασάντζ, και ταυτόχρονα πληροφοριοδότη επί πληρωμή του FBI.

Κατά τον Κέβιν Πάουλσεν, συντάκτη του Wired, ο Θόρνταρσον τον πλησίασε ο ίδιος, επειδή «είναι ένας δημοσιογράφος αντιπαθής στον Τζούλιαν Ασάντζ». Όπως είπε, έδωσε στο FBI οκτώ σκληρούς δίσκους, που περιείχαν 2.000 σελίδες από chat logs, φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξε στην Αγγλία ενώ ο Ασάντζ ήταν σε κατʼοίκον περιορισμό στο Έλινγκχαμ Χολ. 

Οι λόγοι που έστρεψαν τον Θόρνταρσον κατά του Ασάντζ είναι ασαφείς. Ο νεαρός Ισλανδός, λίγο μετά την έναρξη της συνεργασίας του με το Wikileaks, ανέλαβε τη διαχείριση του chat room του site, κάτι που τον μετέτρεψε σε «σημείο επαφής» με επίδοξους εθελοντές συνεργάτες, δημοσιογράφους και εν δυνάμει πηγές. Ο ίδιος προσέγγισε μέλη της «συμμαχίας» χάκερ LulzSec τον Ιούνιο του 2011, για να τους ζητήσει να «χακάρουν» την ισλανδική κυβέρνηση για το Wikileaks, χωρίς όμως να ζητήσει την άδεια του Ασάντζ πρώτα. Αν και ο ίδιος, μιλώντας για τα κίνητρά του, λέει πως δεν ήθελε να βάλει τους Anonymous και τη Lulzsec να χακάρουν για λογαριασμό του Wikileaks, καθώς κάτι τέτοιο παραβιάζει πολλούς νόμους, ο Θόρνταρσον φέρεται να είναι αυτός που το ζήτησε αρχικά «για την περιπέτεια».

Ο Θόρνταρσον «απολύθηκε» από το Wikileaks το Νοέμβριο του 2011, όταν έγινε γνωστό πως είχε στήσει ιστοσελίδα όπου πουλούσε μπλουζάκια Wikileaks, αποκομίζοντας 50.000 δολάρια. Συνέχισε να συνεργάζεται με το FBI, από το οποίο έλαβε 5.000 δολάρια, ενώ υπήρξαν συναντήσεις με τους «χειριστές» του στην Ουάσινγκτον και την Κοπεγχάγη. Το Wikileaks τον κατηγορεί για κατάχρηση (για τις 50.000 δολάρια από τα μπλουζάκια), ενώ κατηγορείται και για οικονομικά/ φορολογικά εγκλήματα στην Ισλανδία.

Όταν άρχισε τη συνεργασία του με το Wikileaks ήταν 17 χρονών, ακόμα στο σχολείο και άρχισε να δουλεύει για το Wikileaks το Φεβρουάριο του 2010. Ήταν μέλος μίας μεγάλης ομάδας Ισλανδών εθελοντών, που προσέλευσαν στο εγχείρημα του Ασάντζ μετά τη δημοσίευση εγγράφων σχετικά με την οικονομική κρίση της χώρας. Η Μπιργκίτα Τζονσντότιρ, μέλος της ισλανδικής βουλής και συνεργάτιδα του Wikileaks, αναφέρει πως, αν και ο Ασάντζ είχε πάρει τον Θόρνταρσον υπό την προστασία του, τον είχε προειδοποιήσει πως «κάτι δεν πάει καλά με αυτό τον τύπο»- ενώ τον έχει χαρακτηρίσει και ως «παθολογικό ψεύτη». Σύμφωνα με το Wired, η χρηματοδότησή του από το FBI- το οποίο αρχικά πλησίασε ο ίδιος- ξεκίνησε αφού ο ίδιος άρχισε να ζητά επανειλημμένα λεφτά για να καλύψει τα έξοδά του.

Σύμφωνα με τον Στίβεν Άφτεργκουντ, του Project on Government Secrecy της Federation of American Scientists, πρόκειται για μία ένδειξη σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί το FBI στην έρευνά του πάνω στο Wikileaks και τον Ασάντζ. 
«Είναι ένα σημάδι πως το FBI θεωρεί το Wikileaks ως μία ύποπτη εγκληματική οργάνωση αντί για ένα μέσο ενημέρωσης. Το Wikileaks ήταν κάτι νέο, οπότε νομίζω ότι το FBI κάποια στιγμή αποφάσισε να το αξιολογήσει: πρόκειται για τους ΝΥ Times ή για κάτι άλλο; Και προφανώς αποφάσισαν ότι ήταν κάτι άλλο».  
Το FBI δεν έχει προβεί σε σχόλια σχετικά με την όλη υπόθεση.


Πηγή: SpiroSpero

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΣΤΡΑΠΑΤΣΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ... ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ, ΤΡΩΝΕ ΤΗ ΜΙΑ ΚΑΤΡΑΠΑΚΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]