Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Αποσύρθηκε η αστυνομία από την Πλατεία Ταξίμ (upd)


Χιλιάδες διαδηλωτές συρρέουν προς την περιοχή που είχαν αποκλείσει οι Αρχές. Έκκληση για «ηρεμία» και «λογική» από τον πρόεδρο Γκιουλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.30

Οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας αποσύρθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου από το πάρκο Gezi της Πλατείας Taksim στη κέμντρο της Κωνσταντινούπολης, μετά από δύο ημέρες βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που ξεσήκωσε το σχέδιο τσιμεντοποίησης ενός από τους τελευταίους πράσινους πνεύμονες της τουρκικής μεγαλούπολης.

Ωστόσο, οι συγκρούσεις δεν τερματίσθηκαν καθώς ομάδες νεαρών πετροβολούσαν τους αστυνομικούς ενώ αυτοί υποχωρούσαν.

Χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν την ώρα αυτή στην πλατεία Taksim στην οποία, πριν την εντολή αναδίπλωσης, η αστυνομία απέτρεπε την είσοδο κάνοντας και σήμερα χρήση δακρυγόνων και πεπιεσμένου νερού.

Ούτως ή άλλως το ξέσπασμα οργής για της αυταρχικές πρακτικές των αρχών σε σχέση με το Πάρκο Gezi έχει λάβει προ πολλού ευρύτερες διαστάσεις, καθώς οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης πέρα από την Πλατεία Taksim, όπως το Beşiktaş στον Βόσπορο και το Kadıköy στην ασιατική ακτή, αλλά και σε άλλες 15 περίπου πόλεις της Τουρκίας.

Περίπου 500 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά μήκος της ασιατική ακτή του Βοσπόρου γέφυρα από την πόλη, προς το Ταξίμ στην ευρωπαϊκή πλευρά, αλλά συναντήθηκαν με νερό υπό πίεση και δακρυγόνα, που γεμίζουν τον αέρα σε μια παχιά ομίχλη του καπνού.

Στη Σμύρνη συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώνονταν όλη τη νύχτα, ενηώ πραγματοποιήθηκαν 92 συλλήψεις.

Στην Άγκυρα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με πολλούς συγκεντρωμένους να κρατούν μπουκάλια αλκοόλ χλευάζοντας την πρόσφατη αντιαλκοολική νομοθεσία της κυβέρνησης Erdoğan, η οποία κατηγορήθηκε ως πρσοπάθεια “ισλαμοποίησης” των ηθών.

Η αστυνομία έκανε χρήση έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος το οποίοι απάντησε με πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Ταραχές σημειώθηκαν τη νύχτα επίσης σε Eskişehir, Muğla, Konya (Ικόνιο), Yalova, Antalya (Αττάλεια) and Bolu.

Παρέμβαση Α. Γκιουλ

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει η "λογική" και η "ηρεμία": "Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις", τόνισε ο τούρκος πρόεδρος καλώντας την αστυνομία να ενεργήσει "με μέτρο".

Νωρίτερα το capital.gr μετέδιδε:

Διαδηλώσεις και τραυματίες και σήμερα

60 τραυματίες από επεισόδια σε 15 τουρκικές πόλεις είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέχρι στιγμής απολογισμός των εκτεταμένων σημερινών. Το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη κοινωνική αναταρραχή από το 2002 που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας.

Ο διεθνής παράγοντας παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία. Τόσο το Στέιτ Ντπάρτμεντ, όσο και η ΕΕ ερευνούν τα αίτια των διαδηλώσεων και τις αντιδράσεις των τουρκικών Αρχών. Μάλιστα, στις 6 και 7 του μήνα, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη. 


Νέα επεισόδια

Και σήμερα, για δεύτερη μέρα, η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση εκατοντάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου χθες έγιναν βίαιες διαδηλώσεις με πολλούς τραυματίες.

Πηροφορίες κάνουν λόγο για 60 τραυματίες, ενώ οι διαδηλώσεις τείνουν να επεκταθούν σε 15 τουρκικές πόλεις, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τις τουρκικές Αρχές.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες και με το σύνθημα "Ενωμένοι κατά του φασισμού" ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση, καθώς προσπαθούν να διασχίσουν το δρόμο για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Λίγο νωρίτερα διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία στη συνοικία Μπεσίκτας, στις όχθες του Βοσπόρου, και αφού είχαν διασχίσει μια γέφυρα, σε μια προσπάθειά τους να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Παρέμβαση Ερντογάν

"Υπήρξαν σφάλματα στις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας, ιδίως όσον αφορά τη χρήση δακρυγόνων. Το παραδέχομαι. Έχω ζητήσειγια για αυτό τη διενέργεια έρευνας από το Υπουργείο Εσωτερικών. ΄Ηταν υπερβολικό”, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τούρκων Εξαγωγέων (TIM) το Σάββατο.

Ο Tayyip Erdoğan ζήτησε “να σταματήσουν αμέσως οι διαδηλώσειις για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στους επισκέπτες, τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες" και διαβεβαίωσε ότι θα λάβει “όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων και των περιουσιών τους".

Ωστόσο, αψήφησε τις εκκλήσεις να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από την πλατεία Taksim, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Οι αστυνομικοί ήταν εκεί χθες, είναι σήμερα και θα είναι και αύριο, γιιατί η πλατεία δεν μπορεί να είναι ένας τόπος όπου οι εξτρεμιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν”.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι οι τρέχουσες εργασίες πεζοδρόμησης στο Taksim δεν έχουν καμία σχέση με το σχέδιο κατασκευής ομοιώματος των παλαιών Στρατώνων Του Πυροβολικού ή εμπορικού κέντρού, αν και δεσμεύθηκε ότι η ανοικοδόμηση των Στρατώνων θα πραγματοποιηθεί – αν και εμφάνισε την ιδέα το προς ανέγερση κτήριο να λειτουργήσει και ως μουσείο της πόλης.

Τόνισε δε ότι “είναι άδικο να χαρακτηρίζεται αυτή η κυβέρνηση αντι-οικολογική και αντι-περιβαλλοντική”.

"Θέλω το έθνος να αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζουν κάποιοι κύκλοι στη χώρα", συνέχισε, ανεβάζοντας τους τόνους ο Erdogan. Σημείωσε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει στην Τουρκία, αλλά όχι το δικάιωμα να προσωρά σε καταλήψεις ή να “καλλιεργεί την ένταση επειδή, υποτίθεται, κόβονται δέντρα”.

"Ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει” συνέχισε “ότι η Τουρκία είναι μια χώρα όπου το κοινοβουλευτικό σύστημα λειτουργεί πλήρως.οι λειτουργίες του συστήματος βουλευτής πλήρως. Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος από τις εκλογές είναι αντιδημοκρατική. Δεν λέω ότι η κυβέρνηση δεν είναι υπόλογη και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά, ακριβώς όπως η πλειοψηφία δεν μπορεί να ασκεί πίεση στην μειοψηφία, έτσι και η μειοψηφία δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στην πλειοψηφία”.

Δηλώνουμε ότι όποιος έχει πρόβλημα με τις δράσεις της κυβέρνησης μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους στις εκλογές, ο Ερντογάν δήλωσε ότι όλες οι προσπάθειες παρακινήσει και άλλους από το να αλλάξει η κυβέρνηση μέσω των εκλογών είναι αντιδημοκρατικό και παράνομο.

Ο Ερντογάν, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε ότι η νέα στρατώνες να ξαναχτιστούν θα γίνει ένα εμπορικό κέντρο και μια κατοικημένη περιοχή, είπε ότι το κτίριο μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ένα μουσείο της πόλης.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και πολλοί άλλοι στις δύο τελευταίες ημέρες υπό κράτηση στην καταστολή των διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη και σε ολόκληρη την Τουρκία μετά από μια αστυνομία διαμαρτύρονται για την κατεδάφιση του Travel Park στο Ταξίμ. Η διαμαρτυρία αυξήθηκε από θυμό σε δυσβάστακτων της αστυνομίας τακτική για να διαλύσει μια ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία για την προστασία του πάρκου στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης την Παρασκευή.

Εν ολίγος, διαμήνυσε ότι όποιος διαφωνεί με τις κυβερνητικές αποφάσεις δεν έχει παρά να κάνει τις επιλογές του στις εκλογές, κάθε τέσσερα χρόνια, διότι οποιαδήποτε αλλαγή κυβέρνησης με άλλο τρόπο είναι παράνομη και αντιδημοκρατική. 

Αποστάσεις από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης

Αποστάσεις από τη βίαιη καταστολή των διαμαρτυριών για την επιχερούμενη τσιμεντοποίηση του Πάρκου Gezi στην κεντρική Πλατεία Taksim της Κωνσταντινούπολης επιχειρεί να πάρει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Bülent Arınç.

“Νομίζω το καλύτερο θα είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσους λένε “δεν θέλουμε εμπορικό κέντρο εδώ”, παρά το να τους αντιμετωπίζουμε με δακρυγόνα” είπε ο Arınç σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet.

Παράλληλα δήλωσε αναστατωμένος από τις εικόνες βίας που αντίκρισε. “Υπάρχουν άνθρωποι με ευαισθησίες για το περιβάλλον οι οποίοι τραυματίσθηκαν σε αυτές τις διαδηλώσεις. Τους εύχομαι ταχεία ανάρρωση και εκφράζω τη λύπη μου” πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η αντιπαράθεση ικλιμακώθηκε λόγω της δράσης “προβοκατόρων”.

Ο Arınç διέψευσε επίσης τις πληροφορίες ότι ο ίδιος του ο γιος συμπεριλαμβάνεται στους ιδιοκτήτες του σχεδιαζόμενου εμπορικού κέντρου. 

Πρωτοφανή τα επεισόδια

Αφορμή των εξεγέρσεων στάθηκε η απόφαση της Κυβέρνσης Ερντογάν να προχωρήσει στην ανέγερση εμπορικού Κέντρου στο πάρκο Γκεζί, την οποία πολλοί θεωρούσαν αναγκαίο πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ. Περισσότεροι από 40.000 διαδηλωτές έκλεισαν τη γέφυρα του Βοσπόρου, χθες, ενώ και σήμερα οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί από το πρωί σε περισσότεροες από 15 πόλεις της Τουρκίας.

Το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη κοινωνική αντίδραση της γειτονική χώρα, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Στο πλευρό των διαδηλωτών φέρεται να είναι και το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό κόμμα της Τουρκίας.

Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες ημέρες, έντονες ήταν οι αντιδράσεις σε ότι αφορά το νόμο περί απαγόρευσης του αλκοόλ, τον οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος Γκιουλ. Ο Ταγίπ Ερντογάν έρχεται για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους αντιπαράθεση τόσο με την τουρκική κεντροαριστερά, όσο και με τη νεολαία της χώρας του. 


Διεθνείς Αντιδράσεις

Η υπερβολική χρήση βίας έχει προκαλέσει και τις πρώτες διεθνείς αντιδράσεις. Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της, ενώ το θέμα παρακολουθεί στενά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η αμερικανική πλευρά ερευνά τα αίτια και τις αφορμές της εκδήλωσης των επεισοδίων, καθώς και την κατάχρηση εξουσίας απο την πλευρά της αστυνομίας.

Ο Πέτερ Σπάνο, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου της Κομισιόν Στέφαν Φούλε, εξέφρασε την ανησυχία του, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και ζήτησε να εδραιωθεί στην Τουρκία "η ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι". Προανήγγειλε δε, ότι ο Επίτροπος Φούλε θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη στις 6 και 7 Ιουνίου. 

Chomsky: "Ντροπιαστικές στιγμές της τουρκικής ιστορίας"

Τη συμπαράστασή του στους Τούρκους διαδηλωτές εξέφρασε ο διεθνούς φήμης καθηγητής Γλωσσολογίας του ΜΙΤ και πολιτικός διανοητής Noam Chomsky.

“Θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου με αυτή της Διεθνούς Αμηστίας και των άλλων υπερασπιστών των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων που καταδικάζουν τη βάναυση αντίδραση των κρατικών αρχών απέναντι στις ειρηνικές διαμαρτυρίες στο Ταξίμ της κεντρικής Κωνσταντινούπολης” αναφέρει ο Chomsky σε γραπτή δήλωσή του με ημερομηνία 1ης Ιουνίου.

Και προσθέτει: “Τα όσα γίνονται γνωστά τα τελευταία 24ωρα παραπέμπουν σε ορισμένες από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές της τουρκικής Ιστορίας, που έμοιαζαν να αποτελούν υπόθεση του παρελθόντος μετά την πρόοδο που είχε σημειωθεί κατά τα προηγούμενα έτη και την οποία χαιρετίσαμε και επαινέσαμε όσοι επιθυμούμε το καλύτερο για την Τουρκία και τον λαό της”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Noam Chomsky έχει παρέμβει επανειλημμένα για ζητήματα πολιτικών ελευθεριών στην γειτνοική χώρα έχει καταγγείλει ό,τι ο ίδιος έχει αποκαλέσει “πόλεμο κατά του κουρδικού πληθυσμού στις νοτιανατολικές εαπαρχίες της Τουρκίας” και το 2002 είχε παρουσιασθεί σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης προθυμοποιούμενος να δικασθεί μαζί με τον εκδότη του Fatih Tas ο οποίος κατηγορούνταν για “αποσχιστική προπαγάνδα” επειδή είχε εκδώσει στα Τουρκικά το βιβλίο του Αμερικανοεβραίου διανοητή “Αμερικανικός Παρεμβατισμός”.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]