Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ομπάμα, Βρετανοί και τουρκική αντιπολίτευση πιέζουν τον Ερντογάν

Ομπάμα και αντιπολίτευση πιέζουν τον Ερντογάν να υποχωρήσει και να αναζητήσει συμβιβαστικήλύση με τους διαδηλωτές. Η πίεση τόσο από τους συμμάχους του στη Δύση, όσο και από το εσωτερικό, ακόμα και από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, υποχρέωσε τον Τούρκο πρωθυπουργό σε μερική αναδίπλωση, αποφεύγοντας να κλιμακώσει στο έπακρο την αντιπαράθεσή του με τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ, πλην όμως εμφανίστηκε και πάλι χθες αποφασισμένος να υλοποιήσει το οικιστικό σχέδιό του, που πυροδότησε τις ταραχές των τελευταίων ημερών.
Από το απόγευμα του Σαββάτου οι δυτικές χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Βέρα Λούκας δήλωσε ότι οι ειρηνικές λαϊκές διαδηλώσεις είναι μέρος της δημοκρατικής έκφρασης. «Περιμένουμε από τις Αρχές να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα στη Νέα Υόρκη εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν προχθές βράδυ την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές στην Τουρκία.

Νωρίτερα το Foreign Office είχε προειδοποιήσει τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν την Κωνσταντινούπολη και τις περιοχές με ταραχές και διαδηλώσεις.

Αλλά και εντός των τειχών οι αντιδράσεις για την υπέρμετρη χρήση βίας των αρχών έναντι των διαδηλωτών προκάλεσαν την παρέμβαση του ίδιου του Τούρκου Προέδρου! 
Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει η "λογική" και η "ηρεμία" στις διαδηλώσεις: "Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις", τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος καλώντας την αστυνομία να ενεργήσει "με μέτρο".
Αργότερα και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, ο κ. Μπουλέντ Αρίντς, εμφανίστηκε σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο να δηλώνει πως “ο κόσμος έπρεπε να ενημερωθεί, να έχει προειδοποιηθεί και όχι να αντιμετωπιστεί με υπέρμετρη βία”. Προέτρεψε μάλιστα την αστυνομία να ζητήσει συγγνώμη για την στάση που επέλεξε, κάτι που –κατά την άποψή του– θα χρησιμεύσει για την εκτόνωση της κατάστασης.

Όλα αυτά οδήγησαν τον σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ιμπραήμ Καλίν, να δηλώσει, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, πως: «Έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές, από την πλευρά των διαδηλωτών και την πλευρά της αστυνομίας». Ήδη ήταν εμφανής η προσπάθεια, εκ μέρους της κυβέρνησης, να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Επί της ουσίας ο Ερντογάν, αντιμέτωπος με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία το 2002, δεν είχε άλλη επιλογή από το να δώσει εντολή στις δυνάμεις της τάξης να αποχωρήσουν από την πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί.

Παρά ταύτα, ο ίδιος εμφανίστηκε, σε νέες του δηλώσεις το πρωί της Κυριακής, αποφασισμένος να συνεχίσει το σχεδιασμό του. Αναφερόμενος στο επίμαχο σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Γκεζί, δήλωσε πως αυτή θα συνεχιστεί, παρά και τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του σχεδίου από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης το μεσημέρι του Σαββάτου. Διευκρίνισε πως δεν θα κοπούν παρά “μερικά δέντρα”, δήλωσε πως θα γκρεμιστεί ο ιστορικός στρατώνας του Κεμάλ, αλλά για να χτιστεί νέος, στα σχέδια του αυθεντικού και τέλος πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως θα γκρεμιστεί και το υπάρχον Μέγαρο Μουσικής Ατατούρκ για να πάρει τη θέση του ένα νέο, πιο μοντέρνο.

Τέλος, κατηγόρησε ευθέως τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης πως πυροδοτεί τις ταραχές, λέγοντας ότι έτσι δικαιολογούνται και οι επιθέσεις εξαγριωμένων πολιτών κατά των γραφείων του κόμματός του σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας!

Πηγή ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]