Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στον γκρεμό το τουρκικό χρηματιστήριο


"Tρόμαξαν" οι αγορές μετά από την "εξέγερση", λέει. Μα τι μας θυμίζει, τι μας θυμίζει...

H διαφαινόμενη πολιτική αποσταθεροποίηση και οι για 4η ημέρα αντικυβερνητικές διαδηλώσεις «τρόμαξαν» τις τουρκικές αγορές, καθώς το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κατακρημνίστηκε στο -10,47%, σημειώνοντας μάλιστα, την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 10 ετών!

Η αναδυόμενη πολιτική αποσταθεροποίηση, έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, έθεσε εν αμφιβόλω την «ηρεμία» της τουρκικής οικονομίας, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε πλήρως, στην σημερινή συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο δείκτης ISE National 100 υποχώρησε κατά 10,47% στις 76.983,69 μονάδες, ενώ η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση στα 1,8889 έναντι του δολαρίου, «αγγίζοντας» τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών.

Ο δείκτης Istanbul National 30, υποχώρησε στο -10,33% και τις 94.827,63 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου, ενισχύθηκε στο 7,12% έναντι 6,84% την Παρασκευή.

Όπως σχολιάζει στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC η Virginie Maisonneuve, επικεφαλής παγκόσμιων μετοχών στην Schroders, οι διαδηλώσεις ενδεχομένως να επιδεινωθούν αν συνεχιστεί η στασιμότητα της τουρκικής οικονομίας.

«Ένας από τους παράγοντες που πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή, είναι το έλλειμμα, ενώ και οι τιμές του πετρελαίου, είναι ιδιαίτερα σημαντικές», αναφέρει η αναλύτρια.

Μετά το κύμα χιλιάδων διαδηλωτών που ξεχύθηκε στους δρόμους των μεγάλων πόελων της Τουρκίας και ιδιαίτερα της Κωνσταντινούπολης, κατά της ισλαμικής ατζέντας της κυβέρνησης του Tayyip Erdogan, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκίνηση των κινητοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ, μετά από ένα σαββατοκύριακο με την Κωνσταντινούπολη να “φλέγεται” από τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια, αναλυτές, οικονομολόγοι και traders ανησυχούν για την πορεία των αγορών από σήμερα Δευτέρα, και για την έκβαση των αναταραχών στην “άκρη” της Ευρώπης.

Αλλά τι θα συμβεί με την οικονομία της Τουρκίας, η οποία ακόμη και πριν από το κίνημα διαμαρτυρίας που άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα, έδειχνε σημάδια κόπωσης;

Τα τουρκικά assets έχουν βυθιστεί τις τελευταίες ημέρες, με τις ρευστοποιήσεις να έχουν ενταθεί λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για τις επιπτώσεις της πρόωρης μείωσης της στήριξης της οικονομίας από την Fed. Οι αποδόσεις των ομολόγων της Τουρκίας έχουν αυξηθεί δραματικά, σηματοδοτώντας τη μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ενώ και οι μετοχές βρίσκονται υπό πίεση. Η νευρικότητα της αγοράς έστειλε τη λιρέτα, την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 και πλέον μηνών, οδηγώντας τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Erdem Basci σε προφορική παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος.

Η οικονομία της Τουρκίας έχει κερδίσει πολλούς επαίνους κατά τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα αναβαθμίστηκε από τη Moody’s. Ωστόσο παραμένει ευάλωτη δεδομένου ότι έχει ανοδική πορεία το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο βρίσκεται στο 6% του ΑΕΠ.


Πηγή: Το Χρήμα

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]