Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους απέναντι στις ΗΠΑ

  • Ευθεία ρήξη της Μόσχας με την Ουάσιγκτον για το θέμα της Συρίας
  • Οδεύουμε προς παγκόσμιο πόλεμο εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να εμμένουν σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία
Εάν οι Αμερικανοί πραγματοποιήσουν την απειλή τους για επιβολή NFZ, οι Ρώσοι θα μπορέσουν να τους αποτρέψουν μόνο με στρατιωτική επίθεση στα οπλικά συστήματα που βρίσκονται στην Ιορδανία.
Ένας από τους δύο θα αναγκαστεί να υπαναχωρήσει, αλλιώς θα έχουμε παγκόσμιο πόλεμο.
Η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτρέψει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στους αιθέρες της Συρίας, όπως δήλωσε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκατσέβιτς.

«Πιστεύω πως, θεμελιωδώς, δεν θα επιτρέπαμε αυτό το σενάριο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκατσέβιτς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, προσθέτοντας πως οι εκκλήσεις για επιβολή ζωνών απαγόρευσης πτήσεων καταδεικνύουν έλλειψη σεβασμού για το διεθνές δίκαιο.

Τα σχόλια του κ. Λουκατσέβιτς έρχονται δύο ημέρες αφότου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να εγκαταστήσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 και αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου Patriot στην Ιορδανία, η οποία συνορεύει με την Συρία.

Οι πύραυλοι Patriot και τα μαχητικά έχουν μεταφερθεί στην Ιορδανία στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων που θα λάβουν χώρα στην περιοχή εντός της εβδομάδας.
Ωστόσο, όπως δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, υπήρξε ιορδανικό αίτημα για παραμονή των αμερικανικών όπλων στην χώρα και μετά το πέρας των ασκήσεων, αίτημα που έγινε δεκτό από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ.

Φόβος της Μόσχας είναι ότι τα εν λόγω όπλα θα χρησιμοποιηθούν για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Συρία.
Η Ρωσία είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχοντας δικαίωμα βέτο σε κάθε ψήφισμα.


Ψυχρό κλίμα μεταξύ Ομπάμα και Πούτιν
Σε ψυχρό κλίμα αναμένεται εντός της Δευτέρας η διμερής συνάντηση των προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα, στα πλαίσια της συνόδου κορυφής των οκτώ ισχυρότερων κρατών του πλανήτη στη Βόρεια Ιρλανδία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει το ρώσο ομόλογό του για την ανάγκη να ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, ώστε ο τελευταίος να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες προγραμματίζονται για τον Ιούλιο στη Γενεύη.
Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν έχει ήδη εκφραστεί αρνητικά για την απόφαση της Δύσης, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, να προχωρήσει σε απευθείας εξοπλισμό των σύρων ανταρτών.
Ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε κανίβαλους τους αντιπάλους του κ. Άσαντ, αναφερόμενος στο περιστατικό με τον αντάρτη ο οποίος εμφανιζόταν να δαγκώνει ζωτικά όργανα νεκρού σύρου στρατιώτη.
«Αυτοί είναι οι άνθρωποι τους οποίους θέλετε να στηρίξετε; Σε αυτούς προτίθεστε να προμηθεύσετε όπλα;», δήλωσε ο κ. Πούτιν, κατευθυνόμενος προς τον χώρο της συνόδου.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προΐσταται της συνόδου, αναγνώρισε ότι υπάρχουν «μεγάλες διαφορές» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σε ό,τι αφορά στη Συρία, κάνοντας ωστόσο λόγο και για δυνατότητα εύρεσης κοινού τόπου.
Ο καναδός πρωθυπουργός, Στίβεν Χάρπερ, δήλωσε ότι η Ρωσία, υποστηρίζοντας το συριακό καθεστώς, υποστηρίζει «φονιάδες», ενώ εκτίμησε ότι, σε περίπτωση που η ρωσική ηγεσία δεν αλλάξει έστω και μερικώς θέση για το συριακό, δεν πρόκειται να επιτευχθεί κοινό ανακοινωθέν των G8 για το θέμα.
Η συνάντηση των κ.κ. Ομπάμα και Πούτιν είναι προγραμματισμένη για τις 6.30 μ.μ. τοπική ώρα (8.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος), 10 χιλιόμετρα μακριά από την βορειοιρλανδική πόλη του Ενισκίλεν.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]