Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συρία: Θα κυριαρχήσει η διπλωματία της ξένης στρατιωτικής επέμβασης;


Το εκρηκτικό «χημικό μείγμα» της Συρίας, είναι κύριο στην ατζέντα Πούτιν – Ομπάμα στη Σύνοδο Κορυφής των «οκτώ». Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την δήθεν χρήση χημικών όπλων από τον Ασσαντ, για να εξοπλίσουν τους αντικαθεστωτικούς, και για την ξένη επέμβαση.

Την 14 Ιουνίου 2013 ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έχει αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό στρατό και ότι για το λόγο αυτό, ετοιμάζεται να προμηθεύσει την αντιπολίτευση με όπλα. Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αυτό το βήμα την παραμονή της συνόδου των «οκτώ» στην οποία οι Δυτικοί ηγέτες με επικεφαλής τον πρόεδρο των ΗΠΑ, θα προσπαθήσουν απ’ ότι φαίνεται να πείσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει να στηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ σε θέματα εθνικής ασφαλείας, Μπεν Ροντς, «οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν ότι το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποίησε σε μικρή κλίμακα χημικά όπλα κατά της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν, αρκετές φορές στη διάρκεια του περασμένου έτους». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανθρώπινες απώλειες ήταν από 100 έως 150 άτομα. «Ο πρόεδρος είχε πει ότι η χρήση των χημικών όπλων θα αλλάξει την αξιολόγησή του (σ.σ. για την αμερικανική εμπλοκή στη συριακή κρίση) και αυτό συνέβη».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ομπάμα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ουάσινγκτον, αποφάσισε να διευρύνει τις μορφές της βοήθειας προς τη συριακή αντιπολίτευση, και με «στρατιωτική βοήθεια». Ο Ροντς ωστόσο, δεν προσδιόρισε τις πρακτικές πτυχές αυτής της απόφασης.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανανέωσε το μορατόριουμ στις πωλήσεις όπλων προς τη Συρία, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γαλλία που υποστήριξαν τη συγκεκριμένη κίνηση, να ξεκινήσουν την προετοιμασία για μια στρατιωτική στήριξη της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο, δεν αναφέρουν τίποτα το συγκεκριμένο ούτε για το χρονοδιάγραμμα, ούτε για τον κατάλογο του υλικού που θα προμηθεύσουν.
Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι η στρατιωτική βοήθεια. Οι αντάρτες, δεν μάχονται με «γυμνά χέρια» τον τακτικό συριακό στρατό σε όλο το διάστημα της κρίσης, που διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια. Μόνο από την πλευρά του Κατάρ, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η συνολική βοήθεια ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Το πρόβλημα είναι αν το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής, στην προκειμένη περίπτωση, χημικά όπλα. Η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη σε έναν κόσμο στον οποίο τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι πάνω απ' όλα, ένα αποτρεπτικό μέσο. Είναι πραγματικά μια «κόκκινη γραμμή», την οποία αν ο Άσαντ περάσει, θα μετατραπεί σε ένα διεθνή παρία.

Πλαστά στοιχεία
Η Μόσχα πιστεύει ότι οι κατηγορίες εναντίον της Δαμασκού είναι αβάσιμες. Ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου για θέματα διεθνών υποθέσεων, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε: «Θα ήθελα να επιβεβαιώσω το γεγονός της συνάντησης δικών μας και αμερικανών αξιωματούχων για το θέμα. Στη διάρκεια της, οι αμερικανοί προσπάθησαν να μας δώσουν πληροφορίες περί της χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, αλλά, ειλικρινά, τα στοιχεία που μας παρουσίασαν δεν φάνηκαν και τόσο πειστικά». Ο Ουσακόφ υπενθύμισε, ότι και πριν από την εισβολή στο Ιράκ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, παρουσίασε στα Ηνωμένα Έθνη έναν σωληνάριο με μια λευκή ουσία, υποστηρίζοντας ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν έτοιμος να τη χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, πραγματικές αποδείξεις για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, τελικά δεν βρέθηκαν από τις ΗΠΑ, ποτέ.

Η ατζέντα των «οκτώ»
Στην πραγματικότητα, με τη δήλωση της η Ουάσινγκτον, περιέγραψε το κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής των «οκτώ» που θα πραγματοποιηθεί στις 17 - 18 Ιουνίου 2013 στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και την ημερήσια διάταξη της συνάντησης μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ομπάμα, που έχει προγραμματιστεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Όπως ανακοίνωσε την 13η Ιουνίου ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Μάϊκλ Μακφόλ, «όταν θα συναντηθούν μετά από λίγες μέρες οι δύο πρόεδροι, η χρήση χημικών όπλων από τη Συρία, θα είναι ένα από τα βασικότερα θέματα που θα συζητήσουν». Σε αυτή την περίπτωση, είπε, τα συμφέροντα της Μόσχας και της Ουάσιγκτον είναι τα ίδια. «Όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ήρθε στη Μόσχα, έκανε σαφές ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με τη Ρωσία στην καταπολέμηση των κοινών προκλήσεων, όχι να κάνουμε αγώνα εναντίον της Ρωσίας», τόνισε.

Οι επιφυλάξεις της Μόσχας
Η Μόσχα είναι κατηγορηματικά ενάντια στη χρήση χημικών όπλων γενικότερα. Η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών σε αυτό το θέμα αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία της δομής του παγκόσμιου συστήματος διεθνών σχέσεων. Το Κρεμλίνο, έχει επανειλημμένα εκφράσει την προθυμία της Ρωσίας να συνεργαστεί σε ισότιμη βάση με τις ΗΠΑ πάνω στα παγκόσμια προβλήματα.
Συνεπώς, διαφαίνεται, ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρεται στον Πούτιν μια ευκαιρία για να αλλάξει τη θέση του για τη Συρία και να σταματήσει να υποστηρίζει τον Άσαντ, χωρίς να χάσει το κύρος του. Ωστόσο, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Ουσακόφ, η δυνατότητα αυτή δεν εντυπωσίασε τον ηγέτη του Κρεμλίνου, ο οποίος συνεχίζει να είναι ενάντια σε κάθε εξωτερική παρέμβαση για την αλλαγή καθεστώτων.
Υπάρχει και μια εναλλακτική λύση: Η στρατιωτική βοήθεια προς την αντιπολίτευση, μπορεί να περιλαμβάνει όχι μόνο την προμήθεια όπλων και την υποστήριξη με πληροφορίες, αλλά και την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της "Wall Street Journal" την Παρασκευή 14 Ιουνίου, με πηγή αμερικανούς στρατιωτικούς.
Τα μέτρα αυτά μπορούν να υπονομεύσουν την τρέχουσα στρατιωτική ανωτερότητα των κυβερνητικών στρατευμάτων και να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων την παραμονή της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία στη Γενεύη. Διάσκεψη, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Επιπλέον, το ίδιο το γεγονός μιας ανοιχτής εξωτερικής παρέμβασης στη συριακή κρίση, δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα διεξαγωγής της συνδιάσκεψης.

Προς το παρόν, μόνο διπλωματία
«Αυτό δεν είναι το τέλος της Γενεύης -2», πιστεύει ο πρόεδρος του μη κυβερνητικού, Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας, Φιόντορ Λουκιάνοφ. «Ο Ομπάμα, βρίσκεται εδώ και αρκετό διάστημα κάτω από πολύ μεγάλη πίεση, και κατηγορείται ότι δεν κάνει τίποτα. Και το γεγονός ότι θα παρασχεθεί κάποιας μορφής στρατιωτική βοήθεια στη συριακή αντιπολίτευση, συζητείται έντονα από καιρό. Η απόφαση για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας δεν σημαίνει και άμεση παράδοση του υλικού. Βέβαια, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, λένε ότι θα ξεκινήσουν τις παραδόσεις όπλων, αλλά ας περιμένουμε να δούμε πρώτα την έκβαση της διαδικασίας για την προετοιμασία της συνδιάσκεψης. Μέχρι στιγμής, νομίζω ότι κινούμαστε στο πλαίσιο ενός διπλωματικού παιχνιδιού».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ρώσου εμπειρογνώμονα, εάν η διαδικασία της προετοιμασίας για τη συνδιάσκεψη αποτύχει, θα έχουμε μια γρήγορη κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία που θα οδηγήσει και σε «εξοπλισμό απ’ όλους, σε όλες τις πλευρές. Τότε, θα είναι χωρίς αμφιβολία, το πέρασμα στην επόμενη φάση. Το τέλος όλων των ειρηνευτικών προσπαθειών», σημείωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]