Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η πλατεία της Πόλης βάφτηκε με αίμα…


Ενώ στην Ουάσιγκτον παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στην Τουρκία και απαιτούν αυτοσυγκράτηση από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και σεβασμό του δικαιώματος της έκφρασης γνώμης, στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν αιματηρές συμπλοκές τη νύχτα του Σαββάτου μεταξύ των διαδηλωτών και της Αστυνομίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ερντογάν κτύπησαν με δακρυγόνα και αντλίες νερού στην πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί, απομακρύνοντας τους συγκεντρωθέντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα ενημέρωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη ενώ ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο από αγώνα γκόλφ.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι “όποιος μπαίνει στην πλατεία Ταξίμ θα αντιμετωπίζεται ως τρομοκράτης”. Πάντως, εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να περάσουν τη γέφυρα του Βοσπόρου στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης αντιμετωπίζοντας τους φανατισμένους αστυνομικούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στο κόμμα του Ερντογάν.

Στην Άγκυρα, διαδηλωτές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία με σημαίες, πανό και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Τούρκου Πρωθυπουργού. Για εκατοντάδες τραυματίες και πολλές προσαγωγές κάνει λόγο η Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ. Αναφέρει πως στην έφοδο της αστυνομίας ασκήθηκε «βία που αρμόζει σε κατάσταση πολέμου».

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης στην Κωνσταντινούπολη επικράτησε πανικός. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και οικογένειες με παιδιά. Στο πλευρό των διαδηλωτών βρίσκονται τα συνδικάτα, που προγραμματίζουν απεργία για την Δευτέρα.

Οι διαδηλωτές ετοιμάζουν νέα μαζική διαμαρτυρία στην πλατεία Ταξίμ για το απόγευμα της Κυριακής. Εκείνη την ώρα στην πλατεία Καλιτσεσμέ, θα γίνει συγκέντρωση οπαδών του Πρωθυπουργού Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, δεν πέρασαν παρά μερικές ώρες από το τελεσίγραφο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους διαδηλωτές και η τουρκική αστυνομία μπήκε στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο Γκεζί, ρίχνοντας δακρυγόνα και νερό για να απομακρύνει τον κόσμο, ενόψει της συγκέντρωσης του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή. Ακολούθησαν συγκρούσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, μετά την επιχείρηση εκκένωσης.

Αστυνομικοί με υποστήριξη τεθωρακισμένων απέκλεισαν την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, ενώ από τα μεγάφωνα οι αρχές καλούσαν τον κόσμο να αποχωρήσει. Έπειτα, οι δυνάμεις ασφαλείας μπήκαν στο διπλανό πάρκο Γκεζί όπου έχουν κατασκηνώσει οι διαδηλωτές εδώ και πάνω από δυο εβδομάδες, όταν ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι αστυνομικοί προχώρησαν αργά, φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες και κρατώντας ασπίδες εν μέσω νέφους από δακρυγόνα. Οι περισσότεροι διαδηλωτές επέλεξαν να φύγουν γρήγορα για να μην τραυματιστούν. Κάποιοι συγκεντρώθηκαν εκ νέου σε κοντινούς δρόμους, αλλά η αστυνομία έριξε και άλλα δακρυγόνα για να τους διαλύσει, ενώ κυνήγησε τους διαδηλωτές που βρήκαν καταφύγιο σε κοντινά ξενοδοχεία. Μάλιστα ορισμένοι ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι από τις αντλίες νερού και τα δακρυγόνα δεν γλίτωσε ούτε ο ιατρικός εξοπλισμός.

Συγκρούσεις ξέσπασαν σε διάφορα σημεία της πόλης, με τους διαδηλωτές να ανάβουν φωτιές και να ξηλώνουν πεζοδρόμια και μεταλλικούς φράχτες, ώστε να τους χρησιμοποιήσουν σαν οδοφράγματα, ενώ φώναζαν «Ταγίπ, παραιτήσου!».

Σύμφωνα με μάρτυρες, η χθεσινή, ήταν μια από τις χειρότερες νύχτες από την έναρξη της κατάληψης του πάρκου πριν από 18 ημέρες. Διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν και στην Άγκυρα, όπου χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ιατρικές πηγές εκτιμούν ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου 5000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις 31 Μαΐου όταν ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες.

Αντιδρώντας στην επέμβαση της αστυνομίας, η συνομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων (KESK) καλεί σε πανεθνική απεργία την Δευτέρα, ενώ και άλλο συνδικάτο εξετάζει την συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις.

Η τελευταία αστυνομική επιχείρηση ήρθε λίγες μόλις ώρες αφότου ο Ερντογάν προειδοποίησε τους διαδηλωτές να εκκενώσουν την πλατεία πριν την προγραμματισμένη για την Κυριακή συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.
«Αύριο έχουμε την συγκέντρωσή μας στην Κωνσταντινούπολη. Το λέω ξεκάθαρα: η πλατεία Ταξίμ πρέπει να εκκενωθεί, αλλιώς οι δυνάμεις ασφαλείας ξέρουν πώς να την εκκενώσουν» είχε δηλώσει το Σάββατο ο Ερντογάν, μιλώντας σε οπαδούς του, σε συγκέντρωση στην Άγκυρα.

Προηγουμένως, οι διαδηλωτές, είχαν αποφασίσει να συνεχίσουν την κατάληψη του πάρκου Γκεζί, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Ταξίμ, παρά την υπόσχεση που απέσπασε αντιπροσωπεία τους από τον Τούρκο πρωθυπουργό, ότι βάζει προσωρινά «στον πάγο» τα σχέδια ανάπλασης που έγιναν και η αφορμή για να ξεσπάσουν οι διαμαρτυρίες.
«Θα συνεχίσουμε την αντίσταση για χάρη κάθε αδικίας που λαμβάνει χώρα στην πατρίδα μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πλατφόρμα αλληλεγγύης Ταξίμ, τα μέλη της οποίας συνάντησαν τον Ερντογάν. Η απόφαση ελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά από πολύωρες συζητήσεις.

Πηγές: Εθνος (και φωτογραφία), CNN, BBC, Euronews, http://www.cna.org.cy/

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]