Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άνδρος: Ο θρύλος του Κάστρου

To Κόρθι, στη νότια  πλευρά του νησιού, είναι γνωστό για τους παραδοσιακούς οικισμούς του και τα γραφικά μονοπάτια τα οποία λατρεύουν οι οπαδοί της πεζοπορίας. Έχει και πολλές παραλίες, το Μύλο, το Βίντζι, την Πλάκα, τις Κρεμμύδες, κάποιες από αυτές ιδανικές για windsurfing. Σήμερα όμως θα σταθούμε σε μια, τη γνωστότερη απ’ όλες, αυτή που ξεχωρίζει με το περίεργο όνομα: η παραλία «της Γριάς το Πήδημα».

Μια μικρή αμμουδιά, στην οποία φτάνετε είτε με πλεούμενο είτε με πεντάλεπτη πεζοπορία από εκεί που σταματά το αυτοκίνητο, λίγο μετά την παραλία του Κορθίου. Εκεί, στη μέση της θάλασσας λίγα μέτρα από την ακτή, δεσπόζει ένας πανύψηλος, άγριος βράχος, ύψους 15 μέτρων. Επιβλητικός κι απότομος, κρύβει τη μισή σχεδόν αμμουδιά από τον ήλιο, κι αφήνει τον επισκέπτη να χαίρεται τα γάργαρα νερά για ώρες απροστάτευτος.

Ακριβώς από πάνω, βρίσκονται τα ερείπια της μεγαλύτερης μεσαιωνικής πόλης της Άνδρου, το «Κάστρο της Φανερωμένης», ή «Επάνω Κάστρο». Το κάστρο, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον Ενετό κατακτητή Μαρίνο Ντάντολο, προστάτευε το νησί από τους πειρατές και θεωρούνταν απόρθητο και ισχυρά οχυρωμένο. Αιώνες μετά, οι Τούρκοι αποφάσισαν να το πολιορκήσουν.  Ο θρύλος λέει ότι το κάστρο δεν έπεφτε, κι έπρεπε να σκεφτούν άλλο τρόπο, πάση θυσία να το κατακτήσουν.Έστειλαν λοιπόν μια ελληνίδα γριά, με την έγκυο κόρη της, να ζητήσουν βοήθεια. Οι φρουροί την βάλαν μέσα κι εκείνη, με το πρώτο φως της νύχτας, πήγε κι άνοιξε τις πύλες στον εχθρό. Ακολούθησε σφαγή κι η γριά μετανιωμένη, ρίχτηκε από τα τείχη στη θάλασσα και πέτρωσε. Οι ντόπιοι λένε, πως όποιος έχει την υπομονή και κοιτά επίμονα το βράχο από το πλάι, σιγά σιγά θα δει, το προφίλ της γριάς με το μαντήλι στο κεφάλι…

Σήμερα, ο λόφος του Επάνω Κάστρου, 600 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και παραδομένος στο Αιγαιοπελαγίτικο αγιάζι, έχει ακόμη ερείπια από σπίτια, υδραγωγεία, ξωκλήσια και τείχη. Η θέα, είναι πανοραμική κι εκπληκτική και το έδαφος επίπεδο, ιδανικό για περίπατο και περισυλλογή. Κάθε Δεκαπενταύγουστο, γιορτάζει εδώ η μικρή, νεότερη εκκλησία της Φανερωμένης και γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Πηγή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]