Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εξέγερση στη Τουρκία, κρίση στο Αιγαίο;

"Είμαστε έτοιμοι για όλα" λέει η Αθήνα που ανησυχεί

“Παρακολουθούμε τα πάντα, περιμένουμε οτιδήποτε, είμαστε έτοιμοι για όλα”. Η απάντηση από κορυφαίο αξιωματούχο που βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της ηγετικής πυραμίδας των Ενόπλων Δυνάμεων. Και η ερώτηση ήταν αν ανησυχεί ότι η κρίση που αντιμετωπίζει το καθεστώς Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας μπορεί να εξαχθεί στο Αιγαίο. Το σενάριο αυτό πάντα προκύπτει όταν η Τουρκία έχει θέμα. Ωστόσο αφήνοντας τα σενάρια και κοιτώντας πίσω την πραγματικότητα και την ιστορία ,διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία έκανε την κίνηση της κλιμάκωσης όταν η Ελλάδα είχε σοβαρό πρόβλημα. Θα πείτε δεν έχει; Έχει αλλά μάλλον δεν εννοούμε το ίδιο.

Σταθερά έχουμε υποστηρίξει εδώ ότι η Τουρκία όσο νιώθει ότι η Ελλάδα διατηρεί σε αξιοπρεπείς έστω “στροφές” τη λειτουργία της αμυντικής της μηχανής, δεν πρόκειται να τολμήσει κρίση τέτοιας έντασης που να μας ανησυχήσει σοβαρά. Θα συμφωνήσουμε ότι είναι δυσάρεστο, εκνευριστικό και ταπεινωτικό να βλέπει ο Έλληνας πολίτης ένα τουρκικό πλοίο να φθάνει ανοιχτά της Αττικής και να πλέει επί 12 ώρες στο Αιγαίο. Είναι προφανές ότι αυτός είναι ένας από τους στόχους της Τουρκίας.

Να “χτίσουν” πεποίθηση νίκης, να “τραυματίσουν” την ψυχολογία της ελληνικής κοινής γνώμης. Υπάρχουν κι άλλοι στόχοι βέβαια που δεν μπορούν να απαλύνουν την οργή για την ανοχή μας αλλά πρέπει να τους γνωρίζουμε και να τους συνεκτιμούμε. Όπως για παράδειγμα ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να μάθουν να κυβερνάνε πλοία στο Αιγαίο. Η “ατζαμοσύνη” τους είναι μυθική και από τη μία διασκεδάζει τους δικούς μας καπεταναίους, αλλά από την άλλη τους έχει και στην “πίεση” γιατί η άγνοια των Τούρκων για τα βασικά πολλές φορές οδηγεί σε συνθήκες σύγκρουσης. Και βέβαια οι αλαζονικές βόλτες στο Αιγαίο έχουν κι ένα στοιχείο εκνευρισμού κάποιες φορές.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί όπως έλεγε πριν μερικές μέρες αξιωματικός του ΠΝ “μέσα σε δευτερόλεπτα”, εννοώντας ότι το Ελληνικό ΠΝ θα μπορούσε να βυθίσει ένα τουρκικό πλοίο. Αλλά όπως πρόσθετε ο ίδιος αυτό είναι απόφαση της όποιας πολιτικής ηγεσίας που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Εδώ είναι το θέμα που έχουμε και είναι πιστέψτε μας σοβαρότερο από το οικονομικό.

Όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση αλλά όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων δεν ασχολήθηκαν ποτέ σοβαρά και υπεύθυνα με το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζει η χώρα τις συνεχώς κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις. Και υπάρχουν πολλά στάδια για να “κόψεις το βήχα” στον αντίπαλο πριν φθάσεις στο έσχατο και αρχίζεις να πατάς κουμπιά πυροδότησης. Ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν έβαλε η Ελλάδα κόκκινες γραμμές. Ή για την ακρίβεια παρίστανε ότι έβαζε και στην πρώτη μικρή πίεση τις εγκατέλειπε και πήγαινε πιο πίσω. Αυτό έχουν “διαβάσει” οι Τούρκοι και σταδιακά αυξάνουν την πίεσή τους.

Οι ταραχές στην Άγκυρα είναι απολύτως λογικό να θέτουν την Αθήνα σ΄ αυτό που συνηθίζουμε να λέμε “κόκκινο συναγερμό”. Το θέμα είναι να υπάρχει όχι μόνο στα λόγια και στις “διαρροές” προς τους δημοσιογράφους. Σημασία έχει να είμαστε όλοι πρώτα απ΄ όλα ψύχραιμοι αλλά και έτοιμοι να υπερασπιστούμε την νομιμότητα την οποία μόνο εμείς μπορούμε να επικαλεστούμε.

Από την άλλη τα όσα γίνονται στην Τουρκία νομίζουμε ότι επιβεβαιώνουν αυτό που πολλές φορές έχουμε υποστηρίξει. Δεν πρέπει να υποτιμούμε αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε την Τουρκία. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και αυτά που έχει μπροστά της είναι πολύ μεγάλα και πολύπλοκα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]