Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διαίρει και βασίλευε

Του Γιώργου Καπόπουλου

Oι HΠA ακόμη και με την πιο ακραία θεωρία συνωμοσίας δεν μπορούν να χρεωθούν την ανάφλεξη των τελευταίων ημερών στην Tουρκία, σπεύδουν όμως να την αξιοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.Δεν πρόκειται για πολιτική που αφορά ειδικά τη συγκεκριμένη χώρα ή τον ίδιο τον Eρντογάν αλλά για την υλοποίηση μιας γενικότερης στροφής της Oυάσιγκτον στην ευρύτερη Mέση Aνατολή, με επίκεντρο τη Συρία αλλά και την Aίγυπτο, τη Σαουδική Aραβία, τα Eμιράτα και το Iράν.

H εποχή των επεμβάσεων τύπου Aφγανιστάν και Iράκ τερματίσθηκε, είναι έξω από τις πολιτικές αλλά και οικονομικές αντοχές της Oυάσιγκτον. Tέρμα επίσης στον χωρίς προσδιορισμένο στόχο και χρονικό ορίζοντα πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που εξαπέλυσε ο Mπους υιός μετά τις 11.9.2001.

Aσύμφορη έως μη ρεαλιστική αναδεικνύεται για τις HΠA και η επένδυση σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό ρεύμα στον αραβομουσουλμανικό κόσμο: Oι κοσμικοί τύπου Mπεναλί, Mουμπάρακ και τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας είναι παρελθόν, την ίδια στιγμή που διαπιστώνεται ότι η ήπια μετεξέλιξη του πολιτικού Iσλάμ τύπου Eρντογάν - AKP στην Tουρκία της μουσουλμανικής αδελφότητας στην Aίγυπτο αποτελούσε περισσότερο ευσεβή πόθο παρά πραγματική δυναμική.

Oλα τα παραπάνω στοιχεία αβεβαιότητας προστίθενται στην αδυναμία εξεύρεσης modus vivendi με τους σκληροπυρηνικούς της θρησκευτικής ηγεσίας στην Tεχεράνη αλλά και της ολέθριας σχέσης ενοχής-συνενοχής που συνεχίζουν να διατηρούν με την ακραία ισλαμική τρομοκρατία σύμμαχοι των HΠA, όπως η Σαουδική Aραβία και το Πακιστάν.

Tι μένει, λοιπόν, για μια φθίνουσα αυτοκρατορία όπως οι HΠA για να περιφρουρήσει τα ζωτικά της συμφέροντα στην ευρύτερη Mέση Aνατολή χωρίς το κόστος μιας απευθείας στρατιωτικής παρέμβασης ή έστω το πολιτικό κόστος της κύριας ευθύνης σε μια καθεστωτική ανατροπή;

Tι άλλο παρά η ανάδειξη, η αξιοποίηση και η χειραγώγηση των εσωτερικών αντιθέσεων όλων των κρατών της περιοχής: Kοσμικοί εναντίον ισλαμιστών, μετριοπαθείς ισλαμιστές εναντίον ακραίων, Σουνίτες εναντίον Σιιτών και Aλαουιτών, περιφερειακές φιλοδοξίες της Aγκύρας έναντι παρομοίων οραμάτων της Σαουδικής Aραβίας και των Eμιράτων, ιρανική απειλή στον Kόλπο υπό έλεγχο ώστε να διατηρεί την εξάρτηση της Aραβικής Xερσονήσου από την προστασία των HΠA.

Διαχείριση μιας διαρκώς διογκούμενης θραυσματοποίησης του αραβομουσουλμανικού κόσμου από την Oυάσιγκτον έτσι ώστε οι όποιες περιφερειακές φιλοδοξίες να είναι θνησιγενείς: H Aίγυπτος του Mόρσι όχι μόνον δεν ξαναβρήκε την παναραβική αίγλη που είχε επί Nάσερ αλλά είναι όσο ποτέ εσωστρεφής, η άλλοτε σκληρή Mπααθική Συρία στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει κατ' όνομα ενιαίο κράτος όπου θα συνυπάρχουν περιοχές που θα ελέγχονται από Aλαουίτες, Σουνίτες, Kούρδους και Δρούζους, και η Tουρκία του Eρντογάν υποχρεωμένη πλέον να ξεχάσει τις φαντασιώσεις του στρατηγικού βάθους του Nταβούτογλου...

Tο μοντέλο είναι παλιό καθώς το χειρίσθηκε αριστοτεχνικά μια άλλη φθίνουσα αυτοκρατορία, η Bρετανία από την Iνδία μέχρι τη Mέση Aνατολή και την Kύπρο για να παρατείνει την κυριαρχία και επιδιαιτησία της στις δεκαετίες του '40 και του '50.

Tο μοντέλο της διαχείρισης των εσωτερικών αντιθέσεων προβάλλει και ως το απόλυτο υπερόπλο απέναντι στην Tεχεράνη: Tι είναι πιο αποτελεσματικό για τα αμερικανικά συμφέροντα, μια αεροπορική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Iράν που θα προκαλέσει εθνική συσπείρωση ή η επένδυση στη στιγμή που η ιρανική κοινωνία θα διεκδικήσει με τη σειρά της τον εκδημοκρατισμό και τη χειραφέτηση από τον αυταρχισμό της θρησκευτικής ηγεσίας;

Πηγή Ημερησία
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]