Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκιές πάνω από τη ΔΕΠΑ - Γιατί απομακρύνθηκαν οι Ρώσοι

  • Κοψοχρονιάς θέλουν να "ψωνίσουν" εκείνοι που επεδίωκαν "έξοδο" των Ρώσων από τους διαγωνισμούς
  • Οι Ρώσοι είχαν υποβάλλει τις πιο σοβαρές οικονομικές προτάσεις για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ
Έκπληξη προκάλεσε η αποτυχία της πολυδιαφημισμένης -από ελληνικής πλευράς- εξαγοράς της ΔΕΠΑ από τον ενεργειακό κολοσσό, Gazprom.

Η δήλωση του εκπροσώπου της Gazprom, Σεργκέι Κουπριάνοφ, μετά την απόσυρση της εταιρείας από τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, τα λέει όλα: Η ρωσική εταιρεία, πολύ απλά, αποφάσισε να μην υποβάλει καν υποψηφιότητα στο διαγωνισμό, επειδή θεωρούσε ότι δεν είχαν δοθεί εγγυήσεις για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. «Όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αγοράς της ΔΕΠΑ, μετά τον σχετικό διαγωνισμό, μπορεί να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο. Στο μεταξύ, η εταιρεία αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα με μη πληρωμές από καταναλωτές, ενώ θα έπρεπε να αναδιαρθρώσει την θυγατρική της ΔΕΣΦΑ. Ωστόσο, δεν δόθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί η κατάστασή της» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας, ενώ η τιμή της συναλλαγής καθορίζεται με τις παρούσες συνθήκες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αυτοί οι παράγοντες. Γι' αυτό, ελήφθη η απόφαση να μην υποβληθεί προσφορά για τη ΔΕΠΑ».

Η τοποθέτηση αυτή κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ως γνωστόν, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά είχε δώσει όλες τις επαρκείς εγγυήσεις, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, την κύρια ευθύνη για το ναυάγιο δεν φέρει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά οι αμερικανο-ευρωπαϊκές πιέσεις. Ρωσικοί κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι ήταν αναμενόμενες οι αντιδράσεις από ΗΠΑ και Βρυξέλλες, ωστόσο τόνιζαν ότι την ευθύνη για μια τόσο σοβαρή εθνική απόφαση φέρει αποκλειστικά η Ελλάδα και ουδείς άλλος. Πολύ περισσότερο, υπογράμμιζαν με νόημα ότι η Gazprom στην ανακοίνωσή της ούτε μια φορά δεν έκανε αναφορά στις αμερικανικές - ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, αλλά περιορίστηκε να εντοπίσει το πρόβλημα αμιγώς στους Ελληνες οφειλέτες προς την ΔΕΠΑ, οι οποίοι εκτιμάται ότι της χρωστούν ίσως και 600 εκ. ευρώ. Είναι ολοφάνερο ότι ρωσική και ελληνική πλευρά έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με την οικονομική υγεία και τις προοπτικές της ΔΕΠΑ. Ελληνας αναλυτής μιλώντας στο πρακτορείο Interfax ανέπτυξε τρία σενάρια σχετικά με το ναυάγιο στη ΔΕΠΑ:
  1. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον κ.Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου στον μέλλον να αγοράσουν τη ΔΕΠΑ Έλληνες στη μισή τιμή.
  2. Ο κ. Σαμαράς υπάκουσε στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές «συστάσεις».
  3. «Οι Ρώσοι, γνωρίζοντας ότι η πώληση θα μπλοκαριζόταν από τις Βρυξέλλες σε μεταγενέστερο στάδιο, και βλέποντας την γενικότερη αντίθεση των ΗΠΑ και της ΕΕ, έκαναν πίσω».
Να σημειωθεί ότι και η ενδιαφερόμενη ελληνική κοινοπραξία αρνήθηκε να υποβάλει δεσμευτική πρόταση. Οσον αφορά την έτερη ιδιωτικοποιούμενη εταιρεία, τη ΔΕΣΦΑ, ενδιαφέρθηκε μόνον η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR), ενώ η ρωσική εταιρεία Sintez, αρνήθηκε να μετάσχει. Η προσφορά της SOCAR μπορεί να σηματοδοτεί την επιδίωξή της για ένα δίκτυο παράδοσης του φυσικού αερίου της Κασπίας προς την Ευρώπη, μέσω της επιλογής του αγωγού της Αδριατικής (ΤΑΡ). Σχέδιο που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Pöyry Management Consulting, Αναστάσιος Γιαμουρδής, εκτιμά ότι είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες της Gazprom, παρά τις εγγυήσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Έχει αναφερθεί ότι οι Έλληνες αναλάμβαναν μέχρι € 180.000.000 από τις απαιτήσεις προς τη ΔΕΠΑ, όμως μόνο μέχρι τις 31.12 2015. Γιατί όχι και αργότερά;

Επίσης, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Gazprom ως υποψήφιος αγοραστής θα μπορούσε να καταστεί το πιθανό «θύμα» από ενδεχόμενη εμπλοκή της Ε.Ε. στην υπόθεση. Σύμφωνα με τον κ. Γιαμουρδή κάτι τέτοιο θα εξέθετε τη Gazprom σε σοβαρό κίνδυνο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της ΔΕΠΑ προς τους οφειλέτες της, οι οποίες πιθανότατα υπερβαίνουν τα 180 εκ. ευρώ, δικαιολογούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την απόφαση της Gazprom να μην πάρει καν μέρος στην τελική φάση του διαγωνισμού. Πόσω μάλλον όταν οι οφειλές προς τη ΔΕΠΑ εκτιμώνται -αν δεν είναι αποδεδειγμένα- πάνω από 400 εκ ευρώ.

Η τύχη της ΔΕΠΑ είναι πλέον ασαφής, ενώ αναμένεται μια δεύτερη απόπειρα ιδιωτικοποίησης, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει ποιες θα είναι οι υποψήφιες εταιρείες. Να σημειωθεί ότι στον πρώτο διαγωνισμό καμμία Δυτική εταιρεία δεν έδειξε πρόθεση να υποβάλλει συμμετοχή.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Δεν προκάλεσε έκπληξη η αποτυχία της πολυδιαφημισμένης -από ελληνικής πλευράς- εξαγοράς της ΔΕΠΑ από τον ενεργειακό κολοσσό, Gazprom, της Ρωσίας.

    Η δήλωση του εκπροσώπου της Gazprom, μετά την απόσυρση της εταιρείας από τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ότι δήθεν «δεν είχαν δοθεί εγγυήσεις για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας», δε λέει τίποτα, διότι ο επιχειρηματικός, ο πολιτικός και οι άλλοι σχετικοί κίνδυνοι που επηρεάζουν την αξία μιας εταιρείας, πάντα συνυπολογίζονται πριν από τη λήψη της όποιας απόφασης. Κατά συνέπεια, το προσφερόμενο τίμημα πάντα λαμβάνει υπόψη και τιμολογεί αυτές τις πραγματικές συνθήκες.

    Μπορεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά είχε δώσει όλες τις επαρκείς εγγυήσεις, ενώ, η ομάδα της «Αλήθειας» διαρρέει ότι την κύρια ευθύνη για το ναυάγιο δεν την φέρει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά οι αμερικανο-ευρωπαϊκές πιέσεις.

    Προφάσεις εν αμαρτίαις.

    Ασφαλώς το πρόβλημα δεν είναι στο ύψος των προμηθειών που ζητάνε κάτω από το τραπέζι οι πλασιέ του ΤΑΙΠΕΔ, οι Ρώσοι ξέρουν από αυτά, καλύτερα από τον καθένα...

    Το πρόβλημα ίσως να δημιουργήθηκε, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, προκειμένου στον μέλλον να αγοράσουν τη ΔΕΠΑ Έλληνες σε ακόμα χαμηλότερη τιμή.

    Αλλά η πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι και λίγο διαφορετική: Κανένας σοβαρός επενδυτής με μακροχρόνιο σχεδιασμό, δε θα ήθελε να συναλλαχθεί με μια κυβέρνηση που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και που χωρίς να έχει νομιμοποίηση, ξεπουλάει υποδομές όσο-όσο, σε ένα περιβάλλον ρευστό και μια κοινωνία που από σε στιγμή σε στιγμή είναι έτοιμη να εκραγεί...

    Είναι άραγε τυχαίο ότι στον πρώτο διαγωνισμό καμία δυτική εταιρεία δεν έδειξε πρόθεση να υποβάλλει συμμετοχή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]